yaz – prestavitev menstruacije
Spoštrovana, ne bi si upal postavljati diagnoz. Možno je, da vaše težave nimajo nobene zveze s KT, saj le-te zavirajo delovanje jajčnikov. Morda pa vas boli kaj drugega in se bolečine zgolj projicirajo v področje jajčnika. Občutljive dojke so lahko zaradi jemanja KT, kot pogosti neželeni učinki so navedeni tudi v navodilih za uporabo.
Matjaž
Spoštovani!
Zdravilo Yaz redno jemljem že skoraj 3leta. Na 4. dan jemanja placebo tabletk dobim menstruacijo in to pride vedno na petek. Ker imam prvi dan menstruacije močne krče in slabost mi zaradi službe to dela velike težave. Prvi dan menstruacije bi zato rada prestavila na soboto ali nedeljo, torej eden ali dva dni. Ali lahko podaljšam obdobje jemanja rožnatih tabletk za dan ali dva, ne glede na škatlico tabletk, ki bo tako nekoristna? Zanima me če se v tem primeru lahko vseeno menstruacija pojavi prehitro(torej spet na petek)?
Hvala za odgovor.
Spoštovana!
Odtegnitveno krvavitev lahko prestavite na več načinov, pomembno je le to, da premor od zadnje zaužite aktivne tabletke do prve tabletke v novem zavojčku ni daljši od 7 dni. Lahko torej vzamete dodatni dve tableti iz novega zavojčka, toda potem vam bodo manjkale naslednji mesec. Če prav razumem, novi zavojček pričnete vedno v soboto? Potem bi lahko premor, ki sedaj traja 4 dni, kolikor je belih neaktivnih tabletk, podaljšali na 6 dni in bi tabletke iz novega zavojčka pričeli jemati v ponedeljek. Tako bi 1. belo tabletko zaužili ob četrtkih namesto ob torkih, krvavitev pa bi prišla v nedeljo namesto v petek. Žal pa ni zagotovila, da boste odtegnitveno krvavitev res dobili 4. dan, kot ste navajeni sedaj, mnoge ženske dobijo krvavitev že 2. ali 3. dan jemanja belih tabletk. Probate lahko, pa boste videli ali se obnese.
LP, Matjaž
Pozdravljeni,
Ker sem hotela preložiti menstruacijo sem 28.12. 2012 sem namesto 4-ih palacebo tabletk začela jemati kar rožnate tabletke iz drugega pretisnega omota, kot piše v navodilih. Ko sem nato začela jemati že tabletke iz druge vrstice se mi je pojavila blaga krvavitev in močne bolečine (takšne boečine imam ponavadi samo prvi in drugi dan redne menstruacije v času jemanja palacebo tabletk). Ta blaga krvavitev in bolečina po enem tednu še vedno ni prenehala.
Ali me opravičeno skrbi glede tega? Imela sem tudi spolne odnose ali je mogoče, da je sedaj tudi zaščita nižja in bi morala uporabljati dodatno zaščito?
naj povem, da sem enkrat že prestavila menstruacijo vendar ni bilo nobenih vmesnih krvavitev.
KT yaz pa jemljem že 3 leta.
Hvala za odgovor
Pozdravljena!
Včasih se zgodi, da se ob podaljšani uporabi pojavijo takšne vmesne krvavitve ali mazanje perila. Kontraceptivni učinek zaradi tega ni zmanjšan. Proti bolečinam lahko vzamete kak nesteroidni antirevmatik (Naprosyn, Nalgesin, Diverin, Bonifen). Lahko pa tudi prenehate z jemanjem, naredite največ 7 dnevni premor in nato znova pričnete z jemanjem.
Matjaž
Pozdravljeni!
Želim si prestaviti menstruacijo za 2 dni, torej lahko po rozastih tabletkah pojem 2 rozasti tabletki iz novega ovoja in se nato vrnem na bele. To sem v preteklosti že storila, vendar na žalost pri sebi nimam že načetega ovoja za prestavitev menstruacije. Ali lahko uporabim novo škatlico (da pojem 2 tabletki) in kasneje uporabim še tabletke iz tistega ovoja, ki ga uporabljam za prestavitev menstuacije? Torej ali so vse rozaste tabletke enake ali jih je potrebne jemati v določenem zaporedju?
Hvala za odgovor
Vem, da je napisano že ogromno, ampak nikakor ne najdem odgovora na sledeče vprašanje:
Ker želim prestaviti menstruacijo le za 8 dni kasneje, se ravnam v tem primeru tako, da redno porabim do konca trenutno škatlico razen belih tabletk in samo nadaljujem z novo škatlico in iz nje porabim le 8 tabletk, ostale aktivne pa pustim za kakšen drug primer. Ko pojem to trenutno škatlico brez belih tabletk in še dodatnih 8 aktivnih tabletk iz nove škatlice, torej po skupnem jemanju 32 aktivnih tabletk, pa uporabim še tiste 4 neaktivne tabletke, v tem času pride do krvavitve in po zaužitih 4 tabletkah začnem s popolnoma novo škatlico.
Imam prav?
hvala za odgovor
žiujo!
imam vprašanje glede jemanja KT in sicer…decembra sem začela jemati KT logest, jemala sem jih vse do marca-aprila…in nato z njimi prekinila ker sem se zredila 20 kilogramov, zaradi planiranga dopust sem razmišljala da bi en mesec prej zopet začela jesti in si s KT premaknila menstuacijo..mislite da bi bilo kaj narobe?
Pozdravljeni,
že pol leta jemljem tabletke Yaz. Nikoli nisem cikla prestavljala in nikoli nimam med jemanjem posebnih težav. Sedaj pa bi rada prestavila menstruacijo tako, da jo dobim 3 dni prej. Zanima me, če potem ne zaužijem zadnjih treh aktivnih (roza) tabletk in nadaljujem s placebom. 3 aktivne tabletke mi v tem zavojčku torej ostanejo.
Lep dan
Pozdravljeni,
tudi jaz prvičuporabljam KTin trenutno jamljem prvi ovojček. Do konca imam še 7 aktivnih tabletk in potem neaktivne. Imam pa ravno na dan, ko naj bi začela z neaktivni tabletkami, dopust, in nebi želela dobiti M ravno takrat. Sedaj me zanima (upam da ne bom zakomplicirala), če v ponedeljek (torej 4 dni pred koncem aktivnih tabletk) začnem z neaktivnimi, in jih jamljem kolikor jih pač je, in potem začnem ponovno z aktivnimi in kar nadaljujem. Zanima me, če lahko uporabim tudi te 4 aktivne, ki so mi ostale in prvega ovojčka in grem kar avtomatsko na novega? Zanima me še to, če lahko pri drugem ovojčku preskočim neaktivne tabletke in grem v naslenji mesec brez presledka? ker imam ponovno dopust konec julija. Zanima me, če to kaj vpliva na M, če je en mesec pač nimam. Aja, pa še zanima me, če je normalno, da se mi pri uporabi KT poveča oprsje? meni se namreč je in to že pri prvem ovjočku jemanja in to mi sploh ni všeč, pa še rahle bolečine imam v spodnjem predelu trebuha.
hvala za odgovore na moja komplicirana uprašanja
Pozdravljena!
Lahko nehate z roza tabletkami 4 dni prej, nato naredite premor (bele tabletke) in nato nadaljujete z aktivnimi tabletkami. Premor lahko tudi povsem preskočite in jemljete zgolj roza (aktivne) tabletke. Med jemanjem KT tako in tako nimate menstruacije, ampak menstruaciji podobno odtegnitveno krvavitev in nič ni narobe, če je nimate. Pri podaljšanem režimu, torej pri uporabi aktivnih tabletk brez premora, se bolj pogosto pojavljajo vmesne krvavitve (izcedki). Možne so povečane in bolj občutljive dojke, občutek napetosti in napihnjenosti, običajno ti stranski učinki izzvenijo v prvih treh mesecih.
Matjaž