Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje yasnal zdravilo

yasnal zdravilo

Spoštovani.

Koliko časa lahko človeku pomagajo zdravila yasnal 10mg, če ima demenco? So kakšne statistike okrog tega? Okvirno me zanima koliko časa, če morda veste (1,2,5 ali lahko tudi več let)? Hvala.

Spoštovani!

Bolniki se zelo individualno odzivajo na zdravljenje z zaviralci acetilholinesteraze, kamor sodi tudi donepezil (Yasnal).

Pri nekaterih bolnikih do izboljšanja sploh ne pride, pri večini (okrog 80%) pa izboljšanje nastopi, vendar v različnem obsegu. Običajno z jemanjem zdravil uspemo bolezen spraviti na stanje pred nekaj meseci, čemur nato ponovno sledi postopno poslabševanje bolezni.

Kljub temu, zadnje študije kažejo, da z zdravljenjem, kljub pomanjkanju vidnih učinkov izboljšanja stanja, ne smemo prenehati, saj kontinuirano zdravljenje prinaša pomembne, čeprav ne tako očitno opazne, dolgoročne pozitivne učinke.

Skratka učinek zdravila je pri posameznikih zelo različen, pri nekaterih opazno izboljšanje traja nekaj mesecev, pri nekaterih celo več let. Kot že rečeno, pa se kljub temu priporoča nadaljnjo zdravljenje z zdravili.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pozdrav.

Hvala to sem želela slišati od vas. Neki gospod to zdravilo jemlje že 4 leta in se počuti kar dobro. Maoja mama ga jemlje 1 leto in se mizdi tudi kar ok, samo glava jo zadnje dni nekam pogosto boli. Je možno, da je to od Yasnala, da se je šele sedaj pokazal stranski učinek? Bi morala nehati jemati yasnal? Hvala.

Spoštovani!

Možno je. Glavobol je naveden kot zelo pogost neželen učinek, ki se pojavlja ob jemanju zdravila Yasnal. Sam pojav glavobola sicer še ni razlog za prenehanje jemanja, v kolikor ni prepogost in prehud. V primeru, če bi se stopnjeval do mere, ko bi postal preveč moteč, pa je to seveda lahko tudi razlog morebitne prekinitve jemanja omenjenega zdravila.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close