Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija xyzall ali claritine, to je zdaj vprašanje

xyzall ali claritine, to je zdaj vprašanje

Pozdravljeni, spoštovana Tanč!

Alergija se pri naši hčeri, 6 in pol let, vleče skoraj že celo leto, vsekakor pa je izbruhnila po lansko leto preboleli škrlatinki. Predpisan ji je bil sirup Xyzall ter Nasonex, pa kortikosteroidna mazila za kožo, okoli oči … Kljub vsem preventivnim ukrepom 8proti pršici), pa je stanje NESPREMENJENO, kar me zelo žalosti, ker mi je težko gledat otroka, ki kašlja, ima čisto spraskaen in otekle veke ter stalno ji pušča nos.
Do zdaj je torej jemala Xyzall, ampak včeraj sva z možem začela razmišljat o tem, ali morda sirup ne prime. In sva kupila sirup Claritine, ki ima, laično ugotovljeno, drugo učinkovino. Zanima me, ali je možno, da je Xyzall generično zdravilo Claritinu – čeprav nam je gospa dermatologinja rekla, da je to najboljši možni sirup za alergike, da je izboljšani Claritine, ki ima preveč stranskih učinkov itd. In jaz, jasno, sem verjela na besedo, saj je vendar ona strokovnjakinja. S tem da ne bi zdaj zgubljala besed o tem, da me sploh ni hotela poslušati, ko sem ji začela razlagat o znakih pri hčeri, samo prekinila me je in rekla, da ona je dermatologinja, bo pa ja vedla, kako in kaj.
Torej, zanima me vaše mnenje glede omenjenih izdelkov. Sama zase vem, da me po jemanju tablet Claritine (seneni nahod) rahlo boli glava. Rada bi hleri prišparala te težave, po drugi strani se pa sprašujem, kako ji le pora bit neprijetno ob stalnem praskanju, kašljanju, smrkanju …

hvala za odgovor in imejte kar se da lep in uspešen dan!

Ne, xyzal in Claritine sta popolnoma drugačna antihistaminika in velja, da je Xyzal boljši, povvzroča pa tudi manj utrujenost6i in zaspanosti.
A alergološka testiranja ste opravili?

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Opravili smo krvne preiskave in ugotovljena je bila blažja alergija na hišno pršico, drugo ne.

Po moje bi bilo potrebno opraviti še kožne in/ali krpične teste.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Hvala za ekspresni odgovor, ki nam ta hip ogromno pomeni!
Samo še zadnje vprašanje: lahko to zahtevam na dermatologiji? se pravi, da sama rečem ,da ŽELIM, da orpavijo še te teste?
hvala ponovno in lep dan vam želim!

Vsekakor lahko predlagate in vztrajate:=)

Ponovo pozdravljeni!
Napotnico za teste že imamo (kožni, krpični), danes hčerka nenormalno močno kašlja skozi cel dan, v ustih ima potem sluz. Tudi zadihana je bolj. Ponavadi je razigrana, danes pa je šla kar ležat. Pravi, da se ne počuti čist ok. Vročino sem ji namerila 37.5. Ali je možno, da je ta nizka vročina tudi posledica alergije ali sovpada kakšna viroza, ki se je začela?

hvala za odgovor in lp

Pri alergiji običajno ni vročine, razen pri urtikariji je lahko nizko povišana (nenaden izbruh močno srbeče koprivnice). Glede na opisano, bi bilo dobro, da otroka pregleda zdravnik, posluša pljuča, izmeri saturacijo kisika in se odloči za kakšno zdravilo, če je potrebno.

Pozdravljeni!
Vročina pri hčerki je narasla do 37.9 in še včeraj upadla, vendar je bilo dihanje pospešeno celo noč. Zjutraj smo jo peljali k zdravnici. Sprva je dejala, da je v pljučih piskanje in pokanje, saturacija malo nad 90 (92, 93), potem jo je dala na kisik (inhalacija), saturacija malo boljša, laboratorij je pa pokazal, da je crp 8 in levkocitov 11 in da torej ni nič hudega. Poklja pa ji menda zaradi sluzi.

Jutri spet se poslušat pridet.
Zanima me, ali se torej nimamo za bat, da bi imela pljučnico? Bo ok, če tri krat na dan doma inhalira s fiziološko? V nedeljo se odpravljamo na morje – če bo brez vročine, je zanjo to dobro (predvidevam, da je – glede na to, da je takorekoč fiziološka kar v zraku) ali vseeno rajši ne?

Vročine nima.

hvala za odgovor in še nekaj vam bom na ZS napisla.

lep dan!

Včeraj bakterijske pljučnice zagotovo ni imela, glede na krvni izvid.
Inhalirajte, vzpodbujajte izkašljevanje (tapkanje po hrbtu oz. položajna drenaža), čistite nos. Če bo brez vročine, bo morje čisto OK.

Pozdravljeni!

Se bom navezala na svojo temo, saj je tudi problem navezujoč.
Skratka, naši skoraj sedemletni alergičarki so se na morju pojavili na podplatih izredno srbeči izpuščaji. Spomnim se, da se je tudi meni v otroštvu to dogajalo. Se mi zdi, da je potem mehurček počil in je srbenje ponehalo.
Hčerko namažem z Advantanom, tako da se srbenje počasi umiri. Se pa praska kot zmešana, revica. Je to tudi del splošne alergije, ki jo ima? Smo se naročili na kožne teste, tako da čakamo …

Da vam povem še to – na morju se ji je kašelj čisto umiril oziroma tista sluz je izginila. Seveda je pa še vedno na Claritinu.

Lp in lep dan!

Malo verjetno je, da bi bila alergija vzrok izpuščaju na podplatih. Bolj verjetni so izpuščaji zaradi potenja, glivice (ki tudi izredno srbijo). Pokažite vašđmu pediatru, da vam predpiše ustrezno mazilo.

OH JOJ 🙁

našim težavam ni videti konca.
zanimivo, da je bilo s hčerko 2 tedna po morju res občutno bolj, kar se kašljanja tiče. Ta petek pa spet močan kašelj, takoj, ko sem prišla ponjo v šolo. Zdaj, ko opazujem in zapisujem vse, kar se z njo dogaja, v upanju, da bi odkrila kkašen vzorec ali na kaj je amergična, sem opazila, da močneje kašlja po tem, ko je v telovadnici. Ali je možno, da bi bil tam takšen prah, da bi kašljala zaradi tega??
Ampak danes je ponedeljek in kašelj ne preneha!Kašlja ponoči – se zbudi. Potem ji damo prospan, da je malo boljše. Sicer ji dajemo vsak dan Claritine, spiramo s fiziološko noš, inhalira po 3x na dan…
Na kožne teste je naročena čez 1 mesec.

Vem, da se moja vprašanja vrtijo v krogu, a vseeno me skrbi – ali lahko nastane o tega kašlja dihalna stiska?? Me je včeraj prijateljica prestrašila. Sicer hčerka sama dost flegmatično prenaša kašelj, boli je nič. Kašelj je pa sočen, kot vedno do zdaj, nabira se ji pa sluz. Dihanje je spet malo bolj plotko. Vročine nima.
Doma smo odstranili vse, kar naj bi vsebovalo pršico. Več ne vem, kaj narediti … Imate še kakšno spodbudno idejo, kako ji pomagati?? Lahko tudi napišete, da se moramo preselit na morje 🙂

Hvala da preberete in za vse ostalo:)

lep dan!

Telesna aktivnost sama in prah, ki se dvoguje v telovadnicah ob športni vzgoji zagotovo otroku, ki ima prezdražljiva dihala (sum na astmo, astmo), povzroči poslabšanje astme. Znana je tudi astma ob naporu, ko izven tega otrok nima nobenih težav.
Iz kašlja dihalna stiska ne nastane, lahko pa iz nezdravljene astme in pri nekaterih virusnih okužbah (npr. RSV bronhiolitis).
Preselitev na morje bi bila seveda super:=), ampak verjetno ni ravno izvedljivo. Sicer pa razjasnitev težav, pred telesnim naporom pa Ventolin, po potrebi Singulair, za kar se odloči pediater ob sumljivih znakih za astmo ob naporu. Pulmolog bi bil seveda super.

Astma?!
Do zdaj nam nihče ni namignil, da bi lahko imela astmo.
Menite, da ji lahko brez pregleda dam Ventolin (ga je enkrat ob nekem pokljanju v pljučih dobila, ampak smo potem ugotovili (z vašo pomočjo), da je čisto neustrezno predpisan! in ji ga nismo dali) – ji ne more škoditi??
torej, naslednja “postojanka” – pulmolog.
Hvala za odgovor in lepo pozdravljena!

Imam nove podatke: ko sem prišla po hlerko v šolo, se je vidno slabo počutila (čeprav je še norela v telovadnici) – res ji je čelo kmalu potrdilo vročino. Dihala je plitko in pokašljevala.
Takoj sva šli k zdravnici, saturacija je bila prvo 92, po inhalaciji z ventolinom se je VIDNO pobrala, saturacija je bila 98. laboratorijski izvid- kot sem si na hitro lahko zapomnila, pa je sledeč: CRP je pod 8,levkociti so 16.1, dks segme 72.3, eozini pa tudi 8 (je rekla, da to kaže na prisotnost alergena) – torej naj bi imela še bakterijsko vnetje in je dobila predpisan hiconcil na 8 ur…

ali menite, da se je zdravnica upravičeno odločila za antibiotik? hčerki sem izmerila zdaj temperaturo in ima 38.5, ampak je živahna – kot je postala takoj po inhalacijah. Za kožne teste je naročena v ambulanti za pljučne bolezni in alergije na Zaloški v Lj, ampak šele čez 1 mesec.

Tako rada bi prišla do dna temu začaranemu krogu tega neprestanega kašlja, sluzi in čudnih kratkotrajnih vročin …

Glede na podatke, ki ste jih navedli in na to, da je Ventolin takoj pomagal, bi bilo razmišljanje o astmi kar primerno.
Meni se sicer potek ne zdi sumljiv za bakterijsko okužbo, kri zaenrkat tudi ne prepričjlivo, ampak pregledala pa je nisem in ne morem trditi zagootvo.

Ponovno pozdravljeni!

sem včeraj pozabila dodat, da ima hčerka še malo rdeče uho in ko npr. pihne močjene (mislim smrkelj iz nosu) , jo zaboli (in zdaj po tanovem čist narahlo piha grrr še to :((( – to sevleče že par tednov; pa menda ima rahlo otekle bezavke (mandeljne) – mah naša zdravnica to tako pove, da ne veš, ali ima ali nima 🙁

no glede na vse skupaj so ji vseeno čeprav zelo neradidali Hiconcil. Vročino je imela maksimalno 38.5, brez zdravil za nižanje temperature.
Ventolin ji je predpisala po 3 vpihe 3x na dan (jaz ji dajem po 2 vpiha) – pa ne morem rečt, da kaj boljš diha – še vedno precej zadihana in precej plitko, pa tudi občasno še kašlja – ja, malo manj, a še vedno.
Danes vročine nima, počutje je tudi ok, da jo je treba zadrževat, da ne nori preveč.

Tako na splošno bi se vam zahvalila, spet in kar naprej. Za kaj? Da vam lahko povemo. Brez občutka, da zavijate z očmi ali se želite na hitro znebiti nas. Kot se žal drugod dogaja:(

hvala in lep dan vam želim!!

Vneto uho boli, tudi pri pihanju (ker se zviša tlak v ušesni troblji, ta pa “upogne” bobnič navzven, kar močno zaboli. Če bo stanje v najkasneje 48 urah po uvedbi antibiotika močno izboljšano, lahko rečemo, da je bil antibiotik potreben.
Kar se tiče Ventolina? A ga dajete na masako za dajanje zdravil? 2 vpiha sta skoraj nič, dajte kar 3 (če dajete na masko). Vedite, da deluje le 3 ure in če otrok zaradi težkega dihanja Ventolin potrebuje, ga moramo dajati na 4 ali celo na 3 ure. Dejansko je tako, da če ga potrebuje na 8 ur, ga ne potrebuje (ker je potem itak 5 ur brez zdravila, kar je pri evidentnem poslabšanju nemogoče, bi že mnogo prej spet težko dihal).
Hi hi, kako pa veste, da ne zavijam z očmi:=))))

New Report

Close