Xeloda in Q10
Spoštovani!
Mama se po operaciji na debelem črevesju zdravi
še s kemoterapijo – s tabletami Xeloda.
Zanima me, če pri tem sme vzeti vsaj eno kapsulo Fidikoencima Q10
(Q10+selen+C vitamin+E vitamin) na dan?
Nekje (na internetu) sem bral da antioksidanti lahko škodujejo
pri kemoterapiji, drugje pa da koristijo. Kako pa je s pitjem noni soka med kemoterapijo?
Ali ga onkologi dovolijo?
Hvala lepa za odgovor in lep pozdrav,
Robert
Robert,
tudi meni je onkologinja svetovala, da med zdravljenjem s KT ne jem kakšnih močnih vitaminov. Rekla je, da sicer ni dokazov, vendar, da obstaja teorija, da če vitamini koristijo zdravim celicam, lahko tudi rakavim… Ne vem, jaz sem uoštevala njeno mnenje in vitamine začela jesti takoj po končanem zdravljenju Med zdravljenjem pa sem pazila, da sem jedla raznoliko hrano, sadje, zelenjavo. In sem imela ves čas dobro kri.
Prva dva ciklusa sem med KT pila Noni sok. Zanj mi je onkologinja rekla, da glede na to, da je v bistvu sadni sok, da ne more škoditi. Pila sem ga le dvameseca. Malo se mi je zmaeril okus, potem pa, ko sem ga nehala piti, sem ugotovila, da ni kazal bistvenega efekta ne po počutju ne po krvni sliki.
Rekla bi, glede na moje izkušnje, da je pomembno, da se pravilno prehranjujemo, saj si tako najbolje podpremo telo in izboljšamo možnost ozdravitve.
Svetujem, da mamam obišče “ambulanto” za prehransko podporo bolnika z rakom. Trenutno na OI v tem okviru svetujeta dietetičarki Denis Mastnak Mlakar in Irena Hren. Ob podpori zdravnice mag. NAde Rotovnik Kozjek,dr.med. Z njimi bo mama lahko prediskutirala vse te zadeve in dobila številne nasvete. Sploh pri raku prebavil je po mojem mnenju pravilna prehrana še kako pomambna.
Lp,