Xanax – kateri zdravnik ga brez problema predpiše
Pozdravljeni,
Sem 21 letnik in mi je bilo celo življenje neprijetno okoli drugih ljudi. Nisem ravno doživljal paničnega napada vendar se raje nisem družil z njimi. Bilo mi je neprijetno. Potem sem pa dobil službo in veliko potoval v U.K. in sem isto doživljal stisko pred vsakim sestankom ker kot sem že omenil nisem najbolj sproščen med ljudmi. To je opazila neka gospa in mi je ponudila do takrat meni neznano tableto (kasneje mi je povedala da je to Xanax). Ko sem jo vzel in je poteklo 20 minut je bil občutek fenomenalen, srce je še vedno hitro bilo, kot pri paničnem napadu, vendar do možganov ni prišel signal za paniko, tudi roke se mi niso potile. Kot bi ta del odrezal. Postal sem bolj družaben, sprotil sem se v družbi, hodil sem zvečer ven, postal sem najbolj samozavestna oseba v družbi in dobil veliko kontaktov (seveda se je to poznalo tudi finančno, plača je šla strmo navzgor), vendar ko je po kakšnih 4-5h xanax prenehal učinkovati se je vse vrnilo nazaj, postal sem tih in želel samo iti domov. Sedaj je pa en problem. V Londonu mi je zdravnik brez problema pisal recepte, v Sloveniji, kjer sem sedaj pa sem moral iti 2x k zdravnici da mi je končno napisala recept za 0.5 mg in potem še dodala da sem premlad da bi kaj takšnega jemal in da mi ne bo ona redno pisala recepte (naj ne bi želela gledati kako si uničujem življenje) ampak naj si kakšnega drugega zdravnika najdem ki mi jih bo. Imate kakšen nasve kateri zdravnik bi mi jih v Ljubljani pisal (približno 1x na 2 meseca) recepte brez komplikaciji, da ga grem lahko dvigniti v Lekarno. Sedaj ne bom več hodil več pogosto službeno v U.K. in se mi zdi predrago za škatlo Xanaxa leteti v London in nazaj.
Zahvaljujem se vam za odgovore.
L.P.
Pozdravljeni!
Zdravnica, ki vam je s težavo predpisala zdravilo Xanax, je imela prav. Zdravilo ni take narave, da bi si ga sami odrejali po lastni presoji in ga uporabljali kot se uporabljajo zdravila za samozdravljenje.
Zdravnik, mora pri bolnikih, ki tožijo za simptomi, kakršne ste vi navajali, dobro oceniti potrebo po tem zdravilu in zatem tudi spremljati zdravljenje. Zdravljenje z zdravilom Xanax namreč ne more trajati v nedogled. Biti mora v kolikor je sploh potrebno čim krajše in ne sme preseči 8 – 12 tednov.
Zdravilo sicer zmanjša anksioznost, povzroči pa hipnotično sedacijo. Poleg tega pa se ob jemanju razvije tudi toleranca, kar pomeni, da telo zahteva vedno večji odmerek, da se doseže želeni učinek.
Zdravnik mora pri vsakem posameznem bolniku vedno znova ocenjevati potrebo po zdravljenju s Xanaxom.
Pri jemanju tega zdravila gre za simptomatsko zdravljenje in zavedati se morate, da se po prekinitvi jemanja ponovno pojavijo prvotni simptomi. Zato zdravniki priporočajo postopno ukinitev zdravljenja. Ne naenkrat.
Svetujem vam, da se resno zamislite nad svojim stanjem in da si sami ne uničujete zdravja. Vaša zdravnica vam je hotela samo dobro.
Ljudje smo namreč različni po naši naravi. Če ste mirnega značaja, vam nobena tableta ne bo pomagala k duhovitosti in samozavestnemu nastopu. Lahko se boste samo osmešili, kar sami ne boste zaznali, drugi pa vam tega ne bodo povedali. Ker ste še mladi, se vaša osebnost še oblikuje. Premislite o vaših lastnostih in še posebno o uspehih, ki jih zagotovo dosegate in jih še boste ter postanite ponosni nase. Samozavest je stvar zavedanja samega sebe in spoštovanja samega sebe. Vsak od nas je edinstven in neponovljiv, tako v dobrem, kot v slabem.
Ker je pred vami še celo življenje, si res ne smete dovoliti, da vam po nepotrebnem zdravilo, ki ga ne rabite, uničuje prihodnost.
Želim vam vse dobro. Lep pozdrav!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.
Forum je zaprt za komentiranje.