Najdi forum

Pozdravljeni,

Ze nekaj casa jemljem Wellbutrin 450mg, ki mi zelo pomaga pri vsakodnevnem funkcioniranju. Brez njega dobesedno ne zmorem nic opraviti.

Nedavno nazaj so se mi pa zaceli pojavljati panicni napadi zaradi katerih sem tudi pristal na urgenci. Opravili so EKG, vzeli kri itd., ker sem imel tako mocne bolecine v prsnem košu, vrtelo se mi je, šibek sem ratal, zameglen vid… vglavnem mislim sem, da se mi bo zgodilo nekaj groznega.

Ker so izvidi nazaj prisli normalni in tako izločili vse fizicne vzroke, sem se 100% obrnil na pomoč svoji psihiatrinji, ki mi je povedala, da so to tipični panični napadi. Wellbutrin mi je nižala na 300mg in zraven predpisala se Coaxil 12.5mg 3x na dan in helex po potrebi ko pride do napada.

Pišem vam, ker me zanima interakcija med Wellbutrinom in Coaxilom in ali sta te 2 zdravili varno jemati skupaj? Zdi se mi da odkar jemljem Coaxil me se bolj zbada v prsnem košu in “boli” srce. Nevem več ali so to panični napadi ali je res kaj narobe z srcem in naj grem k kardiologu.

Ali EKG pokaze vse v povezavi z srcem ali bi moral opraviti se katere druge teste ?

Je normalno da Coaxil sam po sebi vpliva na delovanje srca in me zaradi tega stiska v prsnem košu?

Zanima me pa tudi kdaj prb. bi Coaxil moral. Začeti delovati.. vsaj 1 mesec kot ostali antidepresivi ali kaj prej ?

Seveda se bom glede tega pomenil tudi z svojo psihiatrinjo, vendar je sedaj odsotna in zato pišem tukaj.

Hvala za odgovor vnaprej.

Pozdravljeni,

Kar zadeva vaša vprašanja o interakciji med Wellbutrinom in Coaxilom, nisem zdravnik in vam ne morem dati medicinskega nasveta. Vendar pa lahko povem, da se vsa zdravila lahko različno obnašajo pri različnih ljudeh, zato je pomembno, da o vsakih novih simptomih obvestite svojega zdravnika. Možno je, da občutite stranske učinke zdravil ali pa gre za simptome paničnega napada.

Na spletu so dostopne tudi več informacij o interakciji teh dveh zdravil: Interakcije med zdravili nastanejo, ko prisotnost enega zdravila spremeni učinke drugega. Te interakcije lahko vplivajo na učinkovitost zdravila ali povečajo tveganje za neželene stranske učinke. Wellbutrin (bupropion) je antidepresiv, ki deluje na kemikalije v možganih, ki so povezane z duševnim zdravjem in razpoloženjem. Po drugi strani pa je Coaxil (tianeptin) tudi antidepresiv, vendar deluje malo drugače in je običajno predpisan za zdravljenje depresije in anksioznosti. Teoretično lahko Wellbutrin in Coaxil jemljete skupaj, vendar je treba vedeti, da sočasna uporaba več antidepresivov lahko poveča tveganje za določene neželene učinke, kot so serotoninski sindrom, težave s srcem, spremembe v apetitu ali telesni teži, motnje spanja, spolne težave in druge. Ko uporabljate kombinacijo antidepresivov, je pomembno, da to spremlja strokovnjak za duševno zdravje, kot je psihiater, ki lahko prilagodi odmerjanje in zdravljenje glede na vaše individualne potrebe in odziv na zdravila. Pomembno je poudariti, da je moje razumevanje teh interakcij splošne narave in se lahko med posamezniki razlikuje. Vedno se posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom o morebitnih interakcijah med zdravili, ki jih jemljete.

EKG je diagnostično orodje, ki lahko odkrije številne srčne nepravilnosti, vendar ne vse. Če imate vztrajne bolečine v prsih, ki jih ne morete pripisati paničnim napadom, bi bilo smiselno obiskati kardiologa ali drugega zdravstvenega delavca.

Kar zadeva delovanje Coaxila, se običajno pričakuje, da antidepresivi začnejo učinkovati v nekaj tednih, vendar je to odvisno od posameznika.

Kar večinoma zdravniki ne povedo je tudi, da gre pri teh “zdravilih” za berglo, ki naj bi človeku pomagala, da se postavi na svoje noge. Lahko pa povzroči tudi stranske učinke, ki stanje še poslabšajo. Po mojem mnenju se naša družba preveč zanaša samo na zdravila. Kot psihoanalitični psihoterapevt bi se bolj osredotočal na globlje razumevanje vaših občutkov in izkušenj. Vaši panični napadi in fizični simptomi, kot so bolečine v prsih, lahko izhajajo iz notranjih konfliktov ali stisk, ki se izražajo na fizični ravni. Zato bi bilo smiselno, da se posvetite tudi svojemu psihičnemu stanju s pomočjo strokovnjaka psihoterapevta, ki je usposobljen za delo z podzavestnimi vsebinami (npr. psihoanalitični).

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close