Najdi forum

Waldorfska gimnazija

Pozdravljeni
Prihodnje leto nameravam oziroma bi vpisala svojo hčero v Waldorfsko gimnazijo.
Zanimajo me predvsem pomanjkljivosti te šole. ( prednosti in hvale namreč slišim povsod).

Težko bi to pisala … verjemite, da bi to lahko kdo vzel kot napad. Vse je stvar percepcije in zornega kota starša. POznam starše, ki so otroka vzeli ven iz Walfdorfske šole, ker so tam kao potencirali otrokovo težavo. Vendar se mi bolj zdi, da gre ob konfliktih za nerazrešene odnose med starši in učitelji ne pa za to na kateri šoli je otrok.

Od posamezne šole in vodstva v njej zavisi tudi kvaliteta (jaz tako menim). Nimam nobenih aktualnih novic o tej šoli. Zagotovo se vam bo kdo oglasil s konkretnejšimi informacijami.

Vse lepo, lepe družinske praznike.

NAtaša Durjava

[i][i]mag. Nataša DurjavaGeštalt-izkustvena družinska psihoterapevtka[/i][email protected][/i]www.mojpsihoterapevt.siTudi naša šibka področja nam lahko postanejo izziv, če se soočimo in sprijaznimo z njimi. Verjamem v moč odkritih besed, zato vam želim biti v pomoč pri vprašanjih, kako v hitrem tempu vsakdanjika stabilizirati sebe, kako postati osebnostno močnejši, kako krepiti svoje kompetence in kako poskrbeti tudi zase.

Bistveno je, kaj pravi hči in kakšne vtise je dobila na informativcih.Zakaj iščeš pomanjkljivosti že sedaj, ko ni nobenih težav? Špricanje, nesramnost in nezaupanje v šolo in učitelje pa se vrnr kot bumerang nazaj k lastniku slabih misli. Odpri srce in z zaupanjem in veseljem sprejmi hčerino odločitev. Če je zelo težavna, je pa Euro gimnazija boljša.Srečno!

Kot je meni znano spričo nekaj primerov, je prišlo po prvotnih “reklamah” za omenjeno Waldorfsko gimnazijo do številnih nesporazumov med šolo, starši in dijaki tudi zaradi tega, ker jih gimnazija v štirih letih ni pripravila zadostno na opravljanje mature, pač pa večina dijakov po končanem 4. letniku opravlja še en dodaten letnik, v katerem otroke pripravijo na opravljanje mature.
LP!

Jaz v tem ne vidim težave, saj so menda že na začetku povedali, da je pri njih pač tako. Pravila pač sprejmeš ali pa ne. Sicer pa, kolikor mi je znano, če nekdo želi delati pospešeno, je to mogoče, samo povedati mora, potem dodatno dela z nekaterimi profesorji.

To vam vsekakor odsvetujem. Na seminarju nam je dr. Kroflič iz FF, ki je leta preučeval to šolo, jo na dolgo in široko opisal in jo ne priporočam nikomur. Toliko imamo dobrih državnih šol, pa se pozanimajte in za eno odločite.

Bojda je bila ta šola v SLO kljub vsem pomankljivostim ustanovljena smo zato, ker ni bilo takrat nobene druge alternative, nekaj novega pa je država hotela ponuditi.
Naštudiraj zgodovino ustanavljanja te šole, njihov program v vrtcih in šolah, pa razne članke po revijah in netu, heh potem se pa odloči!

Etiketiranje neke šole z “bojda” in “menda” in mnenji iz druge ali tretje roke je po mojem mnenju precej problematično. Dejstvo je, da je waldorfska šola mnogim trn v peti, še posebno pa klasični pedagogiki (jasno, da bodo s FF proti). Sama vedno zagovarjam mnenje: pojdi tja in ugotovi na lastne oči, najbolje, da hčera preživi nekaj dni v razredu, to ji bodo brez težav omogočili, vedve skupaj pa se izdatno pogovorita z vodstvom šole in/ali učitelji. Šola je specifična, za nekoga idealna, za drugega pa katastrofa. V katero skupino sodite, je odvisno od vas. Vsekakor pa morate za svojo odločitvijo stati vi – in se ne ozirati na mnenje okolice, posebno ne tiste, ki gradi na rekla-kazala-sistemu – in potem bo šlo vse drugo samo od sebe.

vem, da se v wardprfsko osnovno šolo vpisujejo pospešeno učenci s posebnimi potrebami, ki od 4, 5 r devetletke naprej ne zmorejo več v redni oš. Nato tudi nadaljujejo na gimnaziji, ker seveda z nivojem znanja ne zmorejo vpisa drugam. Zato menim, da kakšnega velikega znanja ne pridobijo, so pa verjetno drugi plusi… odvisno kako gledaš na stvari.

No, to pa jaz prvič slišim, pa moja hči obiskuje to šolo in v njenem razredu ni nobenega otroka s posebnimi težavami. So vsi povsem ?normalni?. Je pa v parih razredih kakšen otrok z Dawnovim sindromom, pa se mi zdi, da je še en slaboviden ter dekle na vozičku in to je super, da se otroci naučijo strpnosti do drugačnih od njih. Po zakonu sta lahko na razred maksimalno 2 učenca s posebnimi potrebami in še to nista prisotna pri vseh predmetih, temveč le tam kjer ne zavirajo pouka (drugače pa imajo ti otroci posebej pouk).

Gimnazija ima super program in je zahtevna tako kot druge gimnazije. Na začetku (se mi zdi, da četrtega letnika) pa se moraš odločit ali boš delal maturo takoj po končanem četrtem letniku ali pa si boš vzel še eno leto in hodil še na priprave za maturo, saj je potem program v zadnjem letniku malenkost drugačen.

Me žalosti, da določeni ljudje nekje nekaj slišijo, pa drugje spet nekaj drugega in potem te podatke malo predelajo in pride ven čisto nekaj tretjega.

Za drugič pa je najbolje, da se o določeni stvari, ki te zanima pozanimaš direktno tam, kjer boš dobil/a najbolj točne informacije (šola, dijaki, njihovi starši).

Na žalost, pa ni nikdar bil prisoten na šoli pri pouku, na seminarjih, ki jih imajo ipd.

en link, če vas zanima, se mi ne da še enkrat tipkat

tole, billy, si pa mal mimo udaril!
nikakor ne velja, da na waldorfsko šolo vpisujejo otroke, ki redne OŠ ne zmorejo zaradi različnih težav, ki jih imajo.
drži sicer, da je populacija otrok na w.OŠ nekoliko drugačna od običajnih šol, nikakor pa niso ti otroci “otroci s posebnimi potrebami”.

glede gimnazije sem pa tudi jaz malo skeptična. vkolikor ima otrok željo in sposobnosti za gimn.program, bi ga dala v običajno gimnazijo, če pa teh sposobnosti ne bi imel, bi mu raje predlagala neko drugo SŠ, ne gimnazijo… w.gimnazija se z uspešnostjo na maturi ravno ne hvali…

Po mojih informacijah ni z uspešnostjo na maturi čisto nič narobe… Oglejte si malo spletne strani te šole. Poznam tudi nekaj študentov, ki so končali to gimnazijo, pa nimajo nobenih težav. 5.leto pa obiskujejo le, če se sami tako odločijo in glede na to, s čem vse se ti gimnazijci ukvarjajo v prvih štirih letih, bi se tudi jaz z veseljem odločila za to, če bi imela možnost. Seveda pa mora učencu njihov način šolanja ustrezati – sami povedo, da zelo pomaga, če rad riše ipd.

Sem študentka pedagogike ne ff in bi rada nekaj pripomnila.Waldorfsko šolo je ustanovil Rudolf Steiner in sicer zato, ker je sam bolj poudarjal funkcionalne cilje, torej tiste pri katerih gre za razvoj sposobnosti, spretnosti, ne pa toliko izobraževalne, kjer je poudarek na znanju, v naših šolah že bolj na količini znanja! In finta te šole je, da res se naučiš mogoče malo manj kot pa v navadni gimnaziji(kjer je itak vsega preveč in dijake samo trpajo z velikokrat nepotrebnim znanjem) ampak razvijaš svoje druge sposobnosti in spretnosti, kar pa zna v življenju priti bolj prav kot pa vsa tista piflarija. Torej več poudarka je na praksi, delavnicah, skupinskem sodelovanju, tolerantnosti, strpnosti, sodelovanju s starši… in malo manj na količini znanja. In res vsak mora sam presoditi katera pot mu je bolj všeč, za nekatere klasična za nekater pa Waldorfska!! vsekakor pa otrok, ki gre v gimnazijo lahko v večji meri sam presodi kot pa tisti, ki gre v waldorfski vrtec!!

Kreta, slepi in slabovidni, gluhi in naglušni, gibalno ovirani, otroci z Downovim sindromom, … SO otroci s posebnimi potrebami in teh je na Waldorfski šoli kar nekaj.

V gimnaziji je ena gibalno ovirana deklica, imajo eno slepo deklico, tri z dawnovim sindromom in še enega gimnazijca, ki ima tudi težave, pa ne vem točno kakšne. In to je vse na celi šoli – osnovni in gimnaziji skupaj. Kar je dobra šola za njihove sošolce – so veliko bolj strpni.

Lp

Na osnovni in gimnaziji skupaj je eno slepo dekle, dekle na invalidskem vozičku, trije z Dawnovim sindromom in en fant, ki je zaostal – ne vem točno kaj je z njim (een na razred). Potem se pa konča. So pa otroci, ki imajo te sošolce, s posebnimi potrebami veliko strpnejši in bolj pripravljeni pomagat sočloveku.

Lp, S.

Šoli očitate, da ima učence, ki imajo kake telesne ali duševne pomankljivosti – jaz pravim, da edino prav!! Tako se otroci že od malega srečajo z ljudmi, ki niso imeli take sreče, in s tem razvijajo sočutje in odprtost – kar je pa bistveno za življenje in bi to potrebovali vsi, še posebej tisti, ki take očitke stresajo.

Poznam šolski sistem in se mi gravža. Eno samo gomilanje informacij in podatkov, agresivnost in tekmovalnost, ego tripi tako staršev in otrok, kdo bo imel večjo količini podatkov v glavi – kot da je to najbolj bistveno. Ah, dejte, no, vsak računalnik vas prekaša, medtem ko vaš otrok me razvije osnovne človeške inteligence, zmožnosti UPORABE znanj, iznajdljvosti, spretnosti, da ne govorimo o človeških odnosih, komunikaciji, razumevanju – tu so pa nule. In da sploh ne omenjam, da se otroci soočajo s hudimi krizami v svojem odraščanju, za katere je kriv izobraževalni sistem, ki jih ukaluplja, pričakuje od njih, da bodo vsi enaki, zagrebeni za ocene, ambiciozni, jim sploh ne pusti dihati in jim dati čas, da ugotovijo, kdo sploh so in kaj želijo od življenja. Saj, kdaj pa imajo čas to ugotavljat, ko so pa tako zaposleni z izpolnjevanjem ambicij svojih staršev, neumnega šolskega sistema in nato celotnega družbenega pritiska.

Potem se pa starši čudijo, da se zapijejo, zadrogirajo ali kakorkoli samouničujejo – ali pa postanejo vase zaverovani ambiciozneži, ki se pehajo za uspehom.

Izjeme so povsod, a taka je slika, žal, govorim iz lastnih izkušenj, sem kar nekaj časa učila.

Ne rečem, da je waldorfska šola najboljša, a če kdo vsaj približno ponudi alternativo, je že nekaj. In že to, da ne segregirajo otrok s težavami, je ogromen plus, ker se mladi učijo malo širiti predsvem ČLOVEŠKA obzorja -a verjamem pa, da je na žalost, to za mnoge znanstvena fantastika.

Kot pravim, naj se starši ne čudijo, če mlade krepko zanaša na njihovi poti, prav nič lahka ni v tem sistemu.

To težavo je imela tudi hči mojih znancev, ki se je pospešeno učila za maturo cel 4. letnik (ni pa hotela še eno leto hoditi v šolo) in kljub temu ni dosegla zadostnega uspeha za vpisa na željeno fakulteto. Z izjemo tega (kar pa je po mojem v današnjem svetu zelo pomembno, žal) je bila njena družina s šolo zelo zadovoljna predvsem zaradi stvari, ki jih je navedla ninc: več poudarka je na praksi, delavnicah, skupinskem sodelovanju, tolerantnosti, strpnosti, sodelovanju s starši… in malo manj na količini znanja.

Lp,

živa

Draga Živa, to vendar ni težava?!? Matura sama je narejena po principu Gaussove krivulje … Seveda je v današnjem času pomembno, da se vsi pehamo za uspehom in posledično naši otroci za ocenami, da bi se vpisali na želene fakultete, vendar vseeno upam da veš, da je vsako leto na stotine dijakov z raznoraznih gimnazij in maturitetnih tečajev, ki NE pridejo na izbrano fakulteto. Pa čeprav jih šola sama forsira že vse od prvega letnika naprej, pa čeprav se učenci učijo po 24 ur na dan itd. itd. Eni se sami ne učijo skorja nič, pa so zlati maturantje, eni presedijo 4 leta samo za knjigami, pa ne pridejo na prestižne fakultete – ne glede na gimnazijo!!!
Želela sem samo poudariti, da NI gimnazija tista, ki določa, kako bo nekdo uspešen pri zbiranju točk na maturi! Že po gimnazijah so različni oddelki, z različno uspešnimi profesorji itd., moj namen je bil predvsem poudariti otrokove sposobnosti in spretnosti.

Aja, nekdo je omenjal dr. Krofliča s FF – kdor je pisal o njem,je le povedal svoje mnenje (po tem, ko je poslušal Krofliča). To sploh ne pomeni, da je Kroflič proti Waldorfski šoli ali, bog ne daj, da je FF proti!

Waldorfska šola je po svetu na prvem mestu alternativnih šol. Že Ninc je lepo povedala njene kvalitete. Vsak pa se lahko odloči sam – svoboda izbire. In tudi tu se strinjam z Ninc – starši morajo v teh letih že prisluhniti otroku, se pogovoriti z njim, dovolj je že star, da se sam odloči za šolo, ki bi jo rad obiskoval.

Lp

New Report

Close