Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija vzroki kr. utrujenosti in zdravljenje

vzroki kr. utrujenosti in zdravljenje

Spoštovani!

Morda vas bo zanimalo pričevanje o kronični utreujenosti, ki razkriva njene vzroke in opisuje njeno temeljito zdravljenje!

Kronična utrujenost; napisala Lucy Burdo
glej poglavje “Pričevanja o ozdravitvah”

ali

Srečno!

Spoštovani!

Pred kratkim sem prevedel dve pričevanji o ozdravitvi hude fibromialgije. Lahko si ju ogledate na

ali na

.

Srečno!

hvala lepa ,
lep pozdrav

Spoštovani!

Z zanimanjem sem si prebrala priporočano temo. Ker nimam nikakršnih izkušenj ali znanja s področja makrobiotike, bi me zanimalo, kakšne so izkušnje naših bralcev (in bolnikov). Odpiram razpravo na to temo.
Hvala za vaša mnenja in izkušnje!

Lepo vas pozdravljam!
Veronika

Spoštovana ga. Veronika!

Čakal sem, da se oglasijo ljudje, ki že imajo izkušnje z zdravljenjem FM in SKU s spremembo prehrambnih in življenjskih navad.

Kot vidim, ni odzivov, kar je bilo pričakovati, saj se o pomenu prehrane kot možnega zdravila ne govori kaj dosti. Tudi zato sem pripravil dotična prevoda in o tem obvestil obiskovalce te klepetalnice.

Menim, da bi bila pravilnejša vprašanja:
– kaj je veležitje (makrobiotika) in zakaj je tako dobrodejna (zdravilna)?
– v čem se prehrana, ki jo priporoča, tako odločilno razlikuje od sodobne prehrane, ki naj bi bila kolikortoliko zdrava?

Ker pojasnil ni možno napisati v enem odstavku ali dveh, sem na koncu prevodov navedel tudi literaturo, ki se dobi v slovenskih spl.-izobr. knjižnicah. Naj se vsak sam poduči, premisli in ukrepa (preskusi).

Pravzaprav se priporoča prehrana naših prednikov, ki so živeli bolj v sožitju z naravo in so bili “prikrajšani” za sladkosti (razvade) sodobnega življenja.

Če bo kdo proučil priporočljivo veležitno prehrano, bo ugotovil, da mu zagotavlja:
– vsa potrebna hranila (sestavljene oglj. hidrate, beljakovine, maščobe, rudnine in vitamine)
– več kot dovolj kalorij in
– možnost izbire energijskega vplivanja na svoje zdravstveno stanje

O energijski kakovosti posameznih živil sodobne zdravstvene metode ne razpravljajo, razen skozi kalorije in razne indekse, recimo hipoglikemični indeks ipd.; naj navedem dober primer:
– 100 g rjavega sladkorja ima 370 kalorij
– 100 g kuhanega ovsa v zrnju ima 310 kalorij in
– 100 g kuhanega rjavega riža v zrnju ima 360 kalorij

V kemičnem in kaloriimetrijskem oziru so našteta živila enakovredna (če se zanemari nekaj 10 kalorij razlike), kaj pa povzročajo v telesu, pa šolska medicina šele odkriva in je zbegana, ker nekomu sladkor skoraj ne škoduje, za koga drugega pa je že smrtno nevaren. Podobno se obravnavajo recimo mlečni izdelki, razhudnikovke, mesni izdelki idr. živila.

V energijskem (tradicionalnem) zdravilstvu se sladkor odsvetuje popolnoma in se obenem razlikuje tudi enegijska kakovost polnovrednega ovsa in riža v zrnju. Slednja spadata med zdrava živila (upravičeno!), a vsebujeta različno kakovost energije, ki se lahko koristno uporablja pri obnavljanju načetega energijskega ravnovesja v telesu (ki se je odrazilo v bolezenskih znakih) …
In tako se obravnavajo vsa živila, s tem da se ne zanemarja kalorična zadostnost in hranilnost vsakodnevne hrane. in pomembne so tudi druge življenjske navade.

Tako poznavanje živil je odločilno za uspešno zdravljenje!

Gledano celovito, skupaj s priporočljivimi življenskimi navadami, se nudi vse, kar nekatere prehrambne usmeritve (diete) poudarjajo kot edino pomembno ali najpomembnejše, recimo:
– samo pravo sestava hranil in medsebojno razmerje ali
– samo dovolj (ne preveč) kalorij v dnevno zaužiti količine hrane
– samo primerne življenjske navade, ki odpravljajo zunanje dejavnike obolenj in bolezni (preobremenjenost, nezdravo okolje ipd.)

Zgornje so vse delne, analitske in necelovite rešitve ter, žal, dolgoročno tudi neučinkovite. Kot ste morda opazili, o farmacevtskih pripravkih (tabletah) sploh ne govorim, ker so živila najmočnejše vsakodnevne tablete (zdrave, nevtralne in nezdrave).

Menim, da bo na vprašanje, kakšne izkušnje imajo z veležitnim prehranjevanjem ljudje s FM ali SKU, možno odgovoriti šele, ko se bo preskusila dobrodejnost takih prehrambnih in življenjskih priporočil.

Za dodatna pojasnila sem na voljo! Upam, da sem malo razjasnil zadevo in vas pozdravljam!

Spoštovani gospod Mitja F.!

Najlepše se vam zahvaljujem za vaše prispevke!

Tudi sama sem pričakovala odziv na odprto vprašanje – očitno te teme ne obvladamo.
V okviru Društva bomo organizirali predavanja na različne teme. Pričakujem, da bo med prvimi prav tema o prehrani. Kolikor vem, sta s predsednico društva že govorila o možnosti tovrstnega sodelovanja z vami.
Razprava na tem mestu ostaja še naprej odprta, morda pa se bodo le našli obiskovalci tudi s tovrstnimi izkušnjami.

Lepo vas pozdravljam in se zahvaljujem za sodelovanje!

Veronika

New Report

Close