Najdi forum

Pozdravljeni!

Sam se ukvarjam s (svojimi) problemi tesnobe in depresije in sem z razmišljanjem prišel do te hipoteze:
Menim, da je vzrok tesnobe predvsem v samozaznavanju nemoči. V primeru socialne anksioznosti gre za zaznano socialno šibkost – vir tesnobe je prisotnost močnejših posameznikov. Tesnoba je sum o šibkosti in anticipacija poraza, depresija prepričanost v nemoč in neizbežnost poraza. Tesnoba se razrešuje z: odmikom (izolacijo), integracijo v skupino (podreditev) ali preseganjem (dominacijo).

Rad bi mnenje psihologa na to hipotezo.

Pozdravljeni,

slišim, da veliko razmišljate o vzrokih svoje tesnobe, depresije in socialne anksioznosti. Prišli ste do hipoteze in vas zanima mnenje kakšnega psihologa. Kako bi vam to vedenje pomagalo v vašem primeru?

Jaz nisem psiholog, ampak psihoterapevt. Menim, da je vzrokov za tesnobo, depresijo ali socialno anksioznostjo veliko, verjetno vsaj toliko kot je ljudi. Vsak človek ima svojo stisko, katero rešuje na svoj način – tudi s simptomi, ki ste jih omenili. Kako je s tem pri vas? Kakšno življenjsko zgodbo imate?

Lep pozdrav,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Mislim da je razumevanje prvi korak ozdravitve, prav tako me tema zelo zanima. Kot psihoanalitik ste se mi zdeli primerni za tak pogovor, če pa niste potem prosim, da me opozorite na to in si bom poiskal drugega sogovorca.
Sicer pa, kot je bilo razvidno z mojega sporočila, depresije in tesnobe ne smatram kot neke bolezni temveč kot stanje – predvsem kot posledica določene samoopredelitve v razmerju do okolice.

Vzrokov za tesnobo je veliko, to je res, vseeno pa mora biti pri tesnobi nek skupni imenovalec. Mislim da je vzrok tesnobe stanje ogroženosti, le vzroki te ogroženosti se od človeka do človeka razlikujejo. Prav tako menim, da tesnoba ni neko bolezensko stanje, mislim da je tesnoba osnovno stanje, ki izhaja iz soočenja s težavo, ki pa se razreši z nekakšnim optimizmom – takim konceptom identitete, ki je domnevno kos težavi; to je zaznavanje lastne moči, ki jo imenujemo samozavest, medtem ko se zaznavanje lastne nemoči, ki se kaže kot nizka samozavest, izteče v depresijo oz. krivdo.

Depresija, ki izhaja iz socialnih situacij je nekakšna neadekvatnost ali manjvrednost, tesnoba pa izhodiščna točka: odsotnost identitete.

Pozdravljeni,

dogovorjeno. Sem bolj praktik kot teoretik. Morda bo pa kdo od bralcev vskočil v pogovor.

Lep pozdrav in srečno,

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

sej ne morem verjet da ste kar tako zamahnili z roko
teorija je vendar prvi korak pred prakso – za vsako prakso stoji takšna ali drugačna teorija.

Kako pa se soočate s takimi problemi? V kakšno smer pokažete, ko oseba pride s težavo tesnobe, socialne anksioznosti ali depresije?

Pozdravljeni,

na vaše vprašanje sem odgovoril že v mojem prvem odgovoru, ko sem vam zastavil vprašanja, ki so se mi zdela pomembna za vas, vendar niste odgovorili nanj.

Menim, da je samoraziskovanje pot do izboljšanja počutja in ne splošna teoretska razpravljanja.

Lep pozdrav,

No vredu, naj bo po vaše.

“Kako je s tem pri vas? Kakšno življenjsko zgodbo imate?”
Sem skrajno introvertiran in samotarski. V bistvu sploh nisem tesnoben in prej se zgodi, da je drugim nelagodno ob meni kot meni ob drugih. Težava se zgodi ko dobim željo po spremembi, ko si tudi sam želim, da bi bil bolj družaben, da bi se znal zabavati z ljudmi, da bi imel punco itd. – takrat se moja tiha in nedružabna narava izkaže za slabost/šibkost in zaradi tega postanem depresiven. Ko pristopam do ljudi z željo, da bi navezal pozitiven odnos – takrat me navdaja tesnoba; ko želim postati del družbe postanem nesamozavesten. Ko sem proč od družbe – tudi če sem fizično prisoten ampak mentalno distanciran, kot da nočem biti del družbe – takrat se počutim vredu. Najbolj močno me je depresija in tesnoba zajela z vstopom na faks, ko sem bil obkrožen z ljudmi, ki so se družili in zabavali med sabo, jaz pa sem nekakšna črna ovca sredi množice.

Po eni strani ima moja narava tudi določene prednosti vendar bi vseeno imel rad tudi to zmožnost povezovanja z ljudmi, ker se mi zdi da zaradi te pomanjkljivosti zamujam velik del življenja. Večina ljudi me ne mara, tisti ki me pa marajo najbrž trpijo zaradi tega, ker sem hladen, odtujen in tih.

Pozdravljeni,

slišim, da si želite spremembe iz introvertiranost, samotarskosti v večji stik z ljudmi. Navsezadnje ste se odločili za pisanje na tem forumu in v zadnje zapisali več o sebi, kar vam je, kolikor sem razumel iz kontektsta, težko, vendar ste vseeno zmogli.

Pravite, da se vam tiha in nedružabna narava izkaže za šibkost in postanete depresiven. V kakšnem smislu se izkaže za šibkost?

Imate željo za drugačno funkcioniranje – za korenite spremembe je potrebno delo na sebi in tudi čas. Če ste pripravljeni na to pot, vam predlagam, da poizkusite s psihoterapijo. Morda vam lahko pomaga, da boste izboljšali počutje in zmožnost povezovanja z ljudmi ter izpolnili nekatere svoje želje.

Lep pozdrav,

” V kakšnem smislu se izkaže za šibkost? “
Pomoje je to precej jasno: kot nezmožnost navezovanja stika.

Upal sem, da boste dali kakšen namig na kakšen način lahko rešujem te težave, pokazali na kakšno smer, priporočali kakšno literaturo, zdaj pa se bojim, da želite samo delati reklamo…

Pozdravljeni,

morda se vam zdi, da je rešitev takšnih težav enostavna in da je za to potrebno zgolj nasvet, namig ali teoretična razlaga, vendar žal ni tako. Pokazal sem vam smer (proti psihoterapiji), vendar vam ta očitno ne ustreza.

Skušal sem vam pomagati kot na ta način tu lahko. Seveda tudi po svojih zmožnostih in več od tega ne morem. Verjamem v moč psihoterapije in zato sem jo tudi omenil kot možnost, upam pa, da boste našli svoj način, ki vam bo ustrezal in pomagal.

Srečno in lep pozdrav,

New Report

Close