Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Vzgojitelji in pomočniki…

Vzgojitelji in pomočniki…

Pozdravljeni…

Mene zanima, kdo lahko vse poleg vzgojiteljev s končano vzgojiteljsko šolo s V, VI in VII stopnjo izobrazbe dela v vrtcu, na delovnem mestu za pomočnika vzgojitelja, vem, da poleg teh lahko delajo tudi gimnazijski maturanti, ampak morajo imeti obvezno končan tečaj za delo s predšolskimi otroci. Kdo vse še lahko? Ker poznam vrtec, kjer velikokrat vzgojitelji odpadejo, z drugo izobrazbo pridejo delat v vrtec npr: ekonomski tehnik, gimnazijski maturant (brez končanega tečaja), tudi strojni tehnik…

…so še včasih boljši kot “pravi” vzgojitelji….

Nisem vprašala kdo je boljši, ampak kdo lahko vse dela v vrtcu…se zavedam, da tudi vsak vzgojitelj z izobrazbo ni sposoben opravljat dela v vrtcu,….torej, če kdo ve, kdo vse lahko oz s kakšo izobrazbo se lahko dela v vrtcu?

Vzgojitelj v vrtcu mora imeti (nekdanjo) višjo ali visoko strokovno izobrazbo, po bolonji torej prvo stopnjo. Obstaja tudi varinata univerzitetna izobrazba s področja izobraževanja, družboslovja, umetnosti + izpopolnjevanje iz predšolske vzgoje (to je program, ki ga izvaja faks in traja nekaj manj kot eno leto, ampak zato nimaš ne višje stopnje izobrazbe ne drugačnega strokovnega naslova).

Pomočnik vzgojitelja mora imeti srednjo strokovno izobrazbo iz predšolske vzgoje, kar pomeni, da mora imeti srednjo vzgojiteljsko šolo, ali pa gimnazijo ali katerokoli drugo štiriletno srednjo šolo in poklicni tečaj iz predšolske vzgoje. Tale tečaj ni tako kot recimo kuharski tečaj (čeprav je ime isto, pa z vsem spođštovanjem do kuharskih tečajev), saj je to javnoveljavni program, s katerim pridobiš izobrazbo (srednjo strokovno izobrazbo iz predšolske vzgoje) in na koncu delaš poklicno maturo. Traja eno leto, ker eno srednjo šolo že imaš in delaš le razliko med šolo, ki si jo že končal, in srednjo vzgojiteljsko šolo. Torej, če ima nekdo srednjo strojno šolo in naredi poklicni tečaj iz predšolske vzgoje, ima srednjo strokovno izobrazbo iz predšolske vzgoje in lahko dela kot pomočnik vzgojitelja v vrtcu.

Taka so pravila od srede 90. let. Med vzgojiteljicami v vrtcih z daljšim stažem je pa še kar nekaj takih s srednjo vzgojiteljsko šolo in ker je ta šola takrat, ko so začele delati v vrtcu, bila dovolj, lahko še vedno delajo kot vzgojiteljice. Prav tako je še kar nekaj varuhinj med pomočnicami vzgojiteljic, kar je nekoč bilo dovolj, zato lahko delajo še naprej.

n

Najprej naj se ti zahvalim za odgovor, saj sem tudi mislila, da je tako, ampak sem rabila potrditev, da danes lahko v vrtcu zaposlijo na mesto pomočnika vzgojitelja: s končano srednjo splošno vzgojiteljsko šolo – predšolska vzgoja, gimnazijski maturanti in drugi s končano srednjo strokovno šolo, morajo imeti končan tečaj s predšolske vzgoje…

Kaj pa storiti v tem primeru, na koga se obrniti, da bodo res, poudarjam RES ukrepali, imam prijateljico, ki ima končano vzgojiteljsko šolo in ne dobi dela, velikokrat je dala prošnjo, z otroci zna delat in to zelo dobro, znanje ima, ampak vedno izpade, ker se dogajajo pri zaposlovanju res lumparije, saj vzgojitelji s končano šolo, ko je razpis izpadejo, na mesto vzgojitelja pa prihajajo kandidati z drugačno izobrazbo, imajo končano srednjo strokovno splošno izobrazbo, poklicnega tečaja za delo s predšolskimi otroci pa nimajo! Kaj storiti?

Zanima me ali se je kaj spremenilo?
ali je v vrtcu lahko v vrtcu za pomočnico vzgojiteljice zaposlena oseba, ki ima srednjo šolo, ni pa ta vzgojiteljska in tudi nima tečaja za vzgojiteljico?

Ne, moraš imeti končano srednjo vzgojiteljsko, ali pa V stopnjo + tečaj za delo s predšolskimi otroci, traja pa cca 1. leto-to je po zakonu, ker pri nas je zakon larifari, se ga ne upošteva, v vrtcu delajo tudi s srednjo končano šolo brez tečaja, primer celo, da je delala ena s poklico šolo – smer kuhar. Vse, kar moraš imeti so: VEZE!!

ja vem, pa saj se lahko pritožijo na razpis tiste, ki usterzno izobrazbo imajo…ni mi všeč to, res ne, da lahko vsak dela kot pomočnik vzgojitelja v vrtcu…

So se in tudi jaz sem se pritožila, a ni bilo učinka, dosegla nisem nič, kot sem napisala, da je zakon larifari, nič ne uredi.

Obup.

Samo to rečem, obup. Nas tam v šoli in na tečajih učijo ogromno, pol pa ena kuharica (spoštujem tudi ta poklic, vendar kot ona ne pozna področja otroka in vsega kar učijo na predšolski in je pomembno za delo z njim, jaz ne vem kaj pomeni hasap, pa to in ono…). Ne, sej škoda, da dam otroka še kdaj v vrtec, domala hotela bi videt papirje kaj je ta oseba, ki ima mojega otroka. Ker če ga kuharica ima v rokah, potem ga lahko dam v varstvo na dom, k sosedi. Ne pa vrtec, kjer mora bit vse načrtovano in po predpisih. In pa še plačamo ga zelo, ta vrtec, …zakaj že? da ima otroka vzgojiteljica, ki je kuharica….???????? mogoče celo čistilka…..

Žal je tako. Vem, da so v vrtcu delali: moški z izobrazbo strojni tehnik, 3 ženske: kuharica, ekonomski tehnik in gimnazijski maturant, vem, da je bila še ena, ampak ne vem kakšno izobrazbo je imela, saj se je nato ob delu izšolala za pomočnico, nihče od teh ni imel, ko je nastopil delo, kot pomočnik vzgojitelja – ni imel tečaja za delo s predšolskimi otroci.
Ko si omenila že čistilko, je moja kolegica povedala, da je njenega 3. letnega otroka in še ene par otročičkov pazila čistilka, ker je vzgojiteljica odšla prej iz vrtca, dogaja se tudi to, da pomagajo tudi čistilke pri otrocih.

Mislim kakšno nakladanje. V vrtcu ne more delati oseba brez ustrezne izobrazbe, razen preko javnih del. To, da otroke prevzemajo čistilke je lari fari. Ali se sploh zavedate kakšne so sankcije, v primeru, da se otroku kaj zgodi. Mislim nakladate bedarije, da so otroci zaupani kuharici ali čistilki. Mogoče je to v kakšnem vaškem vrtcu, v soglasju s starši, izven poslovnega časa vrtca… Aj, aj bodite no resni in se pozanimajte z zakoni in realnostjo.

O pa je res….ampak v soglasju s starši, otroka prevzame kuharica (prihod v vrtec izven delovnega časa)

Mislim, da je res tako kot ste zapisali vi. Vse ostalo je neko čudno pisanje brez repa in glave.

Mene pa zanima, ali lahko kot pomočnik vzgojitelja dobi službo tudi predmetni učitelj v OŠ, ki je postal višek oz. ne dobi službe? Zanima me, kako gledajo ravnateljice vrtcev na ljudi, ki so opravili “samo” enoletni tečaj v primerjavi s srednjo vzgojiteljsko šolo. Ali so sploh že koga (tukaj), ki je opravil ta tečaj, zaposlili (brez vez)?

Spoštovani.

Smo študentke 2. Letnika Pedagoške fakultete Koper, smer predšolska vzgoja (Š. Faganelj, A. Črnigoj in M. Jensterle). Pri predmetu Pedagoško raziskovanje delamo seminarsko nalogo z naslovom »Nasilje v šolah.« Naš cilj pri tej seminarski nalogi je raziskati, kako učiteljice, učitelji oziroma vzgojiteljice, vzgojitelji prepoznate, kako se soočite in kako preprečite nasilje v šoli. V ta namen smo pripravile vprašalnik, ki je povsem anonimen. Rezultate, ki jih bomo pridobile s pomočjo tega vprašalnika in seveda z Vašo pomočjo, bomo uporabile izključno za študijske namene (torej izključno za nadaljnje izdelovanje seminarske naloge).
Za sodelovanje se Vam iskreno zahvaljujemo.

Povezava do ankete: http://www.mojaanketa.si/anketa/224804134/

Pozdravljeni!

Mene pa zanima, če obstaja še kakšna druga možnost za delo kot pomočnik vzgojitelja kot pa prekvalifikacija in pa tečaj?Moj mami si namreč res že vse življenje želi delati z otroci vendar je končala srednjo zdravstveno šolo – smer tehnik zdravstvene nege, že kar nekaj časa nazaj, kar pomeni, da bi se zelo težko vklopila nazaj v šolo oz v učenje matematike in angleščine, ki je bila včasih veliko lažja kot pa v današnjih časih, pa tudi manj snovi je bilo…če ima kdo kakršenkoli nasvet bi ga bili res veseli.

Hvala!

Pri prekvalifikaciji si lahko mama da priznati splošnoizobraževalne predmete, ki jih je nekoč že opravila. Verjetno je opravljala kak zaključni izpit oz. morda sodi v tiste generacije, ki tega niso imele. V tem primeru bi šola lahko priznala vse, razen strokovne predmete. Na maturi potem opravlja tudi samo strokovna predmeta, slovenščine in matematike/tujega jezika pa ni treba.

Nič je ne stane, če se gre pozanimati na dotično šolo. Strokovne predmete pa se bo kljub vsemu treba učiti.

No,da še jaz vskočim in povem svoje.Ni čisto vse lari fari,da tudi ljudje z neustrezno izobrazbo ne delajo v vrtcih.Sama sem se vpisala v srednjo strokovno šolo za pomočnico vzgojitelja in tam spoznala dve punci,ki se trenutno izobražujejo za ta poklic,v vrtcu pa delata že nekaj let,obe imata opravljeno le osnovno šolo.Ena punca je tam začela delati kot čistilka in perica,kasneje so jo dali v skupino z otroki in delo pomočnika je kar dve leti opravljala brez ustrezne izobrazbe.Še do sedaj je nima,saj sta pred njo še 2leti izobraževanja.Druga punca prav tako dela brez ustr.izobr.,obiskuje 2letnik,dela v vrtcu kot pomočnica.Kako je prišla tja na to mesto,ne vem.Ne razumem pa za nobeno od njih kako jim je to uspelo,če naj zakon tega ne bi dovoljeval…obe zaposleni pogodbeno za določen čas,kasneje jih bodo zaposlili za stalno.Najbrž se preko veze in poznanstva,da še vedno iti preko zakonov in biti privilegiran.Lahko bi to del.mesto čakalo mene,saj zaključim šolanje istočasno s tema puncama,ampak je že zasedeno.In to je pravica?Menim da bi vsa sklenjena pogodbena razmerja morala iti čez roke višjih,da bi preverjali ustrezno izobrazbo in odobrili zaposlitev ali zavrnili.Pogodbe se vsak dan sklepajo,takšne ki jih ne bi bilo,če bi država posegla vmes in vršila kontrole in strog režim.pri nas res velja “pregovor”:zakoni so zato,da se kršijo!kriva pa je država da to dopušča..pa tudi sami vedo kaj se dogaja,brez da jih na to opozorimo!brez besed…

Sem tudi sama študemtka predšolse vzgoje na tej fakulteti, prvi letnik.
Zanim me če bi lahko bile tako prijazne in mi poslale kakšen zapiske za prvi letnik.

Žal bi vam tudi sama kaj vrnila pa ne vem kako.
Hvala že v naprej

Moj mail je [email protected]

Lp
Špela

New Report

Close