Najdi forum

Vzgoja zdravega pora

Hojla!

Pripravljam setveni načrt za moj vrt. Letos bom vrtnarila šele drugič, saj prej nisem imela vrta – torej sem začetnica. Zato potrebujem vašo pomoč.
Ne morem se odločiti, ali bi gojila tudi por. Imam ga rada, vendar se še iz maminega vrta, pa tudi včasih iz trgovine spomnim, da so bili v liste zažrti eni mali hroščki. Slišala sem, da so menda celo zelo nevarni, če jih poješ. Me kar zima strese.
Torej: imate morda kakšen nasvet, kako naj vzgojim por brez teh malih hroščkov in ostalih škodljivcev?

Hvala za pomoč!

Poskusi v vmesne vrste posejati korenje.Jaz imam vedno blizu korenje in je vedno zdrav.

Gre verjetno za čebulno muho, ki pa zdravju ni škodljiva.
Jajčeca odlaga maja. Zato poiskusi imeti por do konca maja pokrit s kopreno. Če pa gre za pozno sorto pa ga posejaj šele konec maja. Vendar ga moraš septembra zopet pokriti, ker v septembru zopet leta muha.

Pozdravljena,

mi smo bili tudi pred leti začetniki in smo preštudirali vso literaturo, zdaj pa upam lahko tudi jaz kaj vam svetujem. Mi posejemo por zelo zgodaj spomladi (takoj ko sneg gre), na mraz ni občutljiv. Paziti morate le, da kupite sorto, ki drži čez zimo (žal ne vem sorte na pamet), pa imate lahko por celo leto.
Navadno posejemo seme na gosto nekam na rob gredice (2 vrsti) in pokrijemo s kopreno. Kar nekaj tednov traja da vzkali in je zelo podoben travi, ki pa postaja vedno bolj okrogla (okrogel prerez lista), tako ga ločite od plevela. Pri kakih desetih cm ima pa bolj ostre liste in je podoben kakšni divjii travi. Ko doseže kakih 15 cm, ga vzamemo ven iz zemlje, malce prikrajšamo vrhove listov in korenin (kakšno tretjino) kar s škarjami potem pa sadimo v plitve jarke po 15-20 cm narazen tako, da naredimo v zemljo luknjo, postavimo notri sadiko in zalijemo, tako da malo zemljo nanjo spere a ne preveč. Ni treba poravnavati in pritiskati, pa čeprav taka gredica ne izgleda preveč lepo. Vmes med sadike damo za dobro zajemalko gnoja (mi imamo ovčjega, ki je bolj močan od hlevskega) lahko pa daste tudi kaj drugega, pazite le, da se ne dotika sadike, malo ga pa tudi prekrijemo z zemljo. Gnoj počasi razpada in bo na voljo sadikam, ko bodo večje. Če boste uporabila mineralno gnojilo, je po mojem bolje, da dognojite kasneje, ko bodo sadike že velike. Če je suša, sadike na par dni zalivamo, dokler ne začno rasti. S kopreno, še bolje pa s kakšno staro zaveso (ker ni tako vroča) pokrivamo v avgustu-septembru (kot vam je napisala bralka v prejšnjem pismu). Mi ga maja ne pokrivamo, lahko pa poskusite. Zaenkrat v 12 letih, kar vrtnarimo, muhe še nismo imeli. Kolikor pora ne porabimo, ga pustimo na njivi še čez zimo (jeseni ga je dobro malo prikrajšati in očistiti, ker sicer res žalostno izgleda). Tako ga včasih izkopljemo še izpod snega in damo doma na balkon, da se odtaja. .Sadike, ki jih ne boste posadila, lahko kar pustite na gredici, tiste sicer ne zrastejo do normalne velikosti, so pa uporabne kot dodatek h kakšnim juham.

pa veliko uspehov

romy

New Report

Close