Najdi forum

Vzdrževanje kolesa

Saj si približno predstavljam, da je treba kolo malo spucat, podmazati ležaji in prestave, vendar bi vseeno rada kak bolj konkreten nasvet gleda tega. Sedaj pred začetkom sezone ga nameravam peljati k serviserju.

Moj je že od sobote tam. Res ni bil že dolgo ampak je bil skrajni čas, upam da mi ga bodo zrihtali, ker zadnji teden ni bil ničemur več podoben. “Razštelan” menjalnik, totalno, zavore pa tudi.

Moj ni bil nič razštelan, pravzaprav je bilo vse v redu, ker je bilo lani kolo kupljeno novo, mojster mi je samo spucal in namazal ketno, namazal in naštelal prestave in zato sem dala 20 evrov, se mi zdi kar veliko, bilo pa je tukaj v Lj.

pa saj to vse lahko naredis sama http://www.utahmountainbiking.com/fix/ kup si liter olja za avto (kaksen deci ti ga dajo v kakem servisu) in wd40 za pucat ketno, zobniki, uni majhni plasticni kolescki, pa tam, kjer zarjavi.

Ti sporočim koliko me bo stalo, danes še ni popravljen. Baje pa ima moj serviser uro dela 14 ali 15€ in baje mora cel prvi menjalnik razdreti, ker veriga ne gre na tretjo šajbo.

za kolo se uporablja vse kaj drugega kot strojno olje in wd40.

To vprašanje sem postavila že prej, preden sem odpeljala kolo na servis, pa mi ni nihče odgovori, tako da zdaj je, kar je. Bom pa vedela za drugič …

Glede strojnega olja in WD40 je to popolnoma res. To smo včasih uporabljali mule in mulci, ki so nam to rihtali na ponijih.
Drugače pa Metka 2. Moj gorc je poštiman v nulo za 12€ pa še 10% mi dajo popusta, ali pa brez tega ni to noben denar, si ne grem rok mazat ali pa dat super gorca popravljat zastonj kakemu mazaču s strojnim oljem ali WD40. To je za druge stvari.

A imaš to mojstra v LJ.?

Ne sedaj več ne. Prej pa Čerin. Je tudi gorc tam kupljen, prodajalci so se mi zdeli na visokem nivoju s svojim znanjem, o servisu lahko rečem zelo pohvalno, pa še sprednjo sredinsko šajbo so mi v garanciji zamenjali, čeprav je ne bi rabili. Tisti serviser česa takšnega še ni videl, vsaj rekel je tako. Je pa še v Grosuplju en zelo dober serviser, ti sporočim, če te zanima, samo da se ga spomnim.

Hvala, Grospuplje ne pride v poštev.

kaj pa je takega fantastičnega v silikonski masti ali kakem super degreazerju? bolj pomembno da kolo redno pregledaš; kot da ga daš pred sezono za nekaj evrov rihtat: kaj se da naredit za tolk denarja če vsaka zajla stane dva_tri evra?

Ali ti ga na servisu tudi spucajo?

Kje so tiste stezice.......

Kdor govori o WD-40 za podmazovanje verige, naj si pogleda to: http://bicycletutor.com/no-wd40-bike-chain/.

čist tko me zanima, kolk KM prevozite, da potrebujete tako vzdrževanje?

Svoje kolo dam vsaj enkrat letno na servis, vmes se seveda nastavlja menjalnik. Drugače pa ga vsake toliko sama operem – kupila sem neko čistilo, ki topi maščobe, nato kolo operem z vodo in šamponom. Na koncu namažem verigo z oljem (pojma nimam katero, sem kupila v trgovini s kolesi). Ostalo menjam in vozim na servis po potrebi.

Letos si prvič merim kilometre – ker vozim gorsko kolo, je le-teh bolj malo, nekaj manj kot 500, je pa zato višinskih metrov nekoliko več, 10.000. V letošnji sezoni je bilo kolo oprano vsaj petkrat, torej vsaj vsakih 100 km.

na leto prevozim po mestu 4-5 tis. km. + še kašno potovanje. predvsem čistim verigo (ena stara mašinca, 3 krtačke). obrišem, namažem s strojnim oljem (k sem tak škrt). če nimam olja s seboj, ali mi zmanjka na kašnem potovanju, ga dobim na črpalki v kašni odvrženi plastenki.
pazim, v kašnem stanju gume. za pozimi je fajn da so frišne. zamenjal sem kak mesec nazaj zavore (kolk dobro zdaj primejo), seveda zajli tud. kaj še? pumpam cca 1x na mesec. preverim luft v ležajih (včasih, ko kaj delam na kolesu, naprimer pucam zobnike s cunjo). ko ga je treba štelat, to ponavadi traja kašno uro, ker še pogledam kuglce, včasih je treba kašno zamenjat, še fajn da jih mam v rezervi.
servisam ne zaupam, razen znancu v čerinu, kam grem kdaj pa kdaj kaj vprašat.

Ti pa si en muri…da bi jaz sam nekaj razstavljal in sestavljal, pol pa pičil 80 km/h po klancu dol….opa!!

¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸¸ Ne prekidaj ženu dok šuti... °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Ne me basat da si šel 80 km/uro…a s skuterjem?

verjetno si šel dol z rakitne s specialko. čudn, da ne zaupaš v lastnoročno zategovanje matic; saj ni treba da se naučiš popravljat kolo, zato je servis. si mogoče že kdaj opazoval mehanika v kol.servisu? malo poglej, mogoče se ti bo zazdelo da se mu mudi npr. na malico : )) pa bo ti kolo hitr porihtal

New Report

Close