Najdi forum

vzdrzevanje kolesa

Zlo rada in velik kolesarim in letos sem si kupla eno res dobro (gorsko) kolo. Problem pa je, da je men tehnika cist spanska vas, se gume ne znam sama zamenjat… :)) Zdaj me pa zanima, kako moram kolo vzdrzevat, da bo cimdlje “v formi”. Kako pogosto in s cim moram mazat ketno? In kako se sploh cisti zobnike?? Pa na kolk km moram ketno zamenjat? Kaj pa gumice na bremzah? Kolk casa naj bi zdrzale? S cim naj cistim tiste tezko dostopne dele okrog menjalnika? Kaj pa, ce me dobi dez – kolk slabo je za kolo, ce se zmoci? Sem se kaj pozabla?

Zelo vam bom hvalezna za vse odgovore in lep konec tedna vam zelim!

Za take ljudi (tudsi jaz sem med njimi) obstajajo kolesarski servisi.

ketna, gumice na bremzah – glede iztrošenosti bo dovolj, če ti pregledajo na servisu 2x letno

dež načeloma ne škoduje kolesu

ketno očisti, ko je umazana (prah, droben pesek…). Dobiš tudi posebna čistila in maziva. Sam jo očistim z navto, namažem z motornim oljem (približno 1x mesečno)

načeloma velja – boljša kot je oprema, več vzdrževanja zahteva. Pri res dobrem kolesu (od pribl 150 jurjev navzgor) se splača, da narediš vsako leto redni servis (pregled in mazanje vseh ležajev, pregled in zamenjava obrabljenih vitalnih delov)

Tole s pregledom ketne in gumice se pa ne strinjam. Jaz kar precej več gumic zamenjam. Kar nekajkrat letno. Ketno pa res ponavadi 2x letno.
Vse skupaj je odvisno koliko kolesariš in kje kolesariš.
Veriga pa naj bo vedno namazana in čim bolj čista (se pravi, da ni umazanije, da pa je olje gor). Posebej pozorna moraš biti če se voziš po dežju in blatu. So pa res čistila, ki odstranjujejo maščobo.

Ampak gumo oz. zračnico pa se le moraš sama naučiti. KAj pa če na terenu spusti zračnica? Saj ni težko. Kupiti si moraš le plastične demontirke in poskusiti.

ketno menjaš 2x letno? koliko km pa prevoziš?

za MTB načeloma velja, da se ketno menja okoli 3500km, treking 10000, cestno nekaj10 tisoč.

Ja, saj menjam jo na vsake 3000-4000 km. Včasih pride to 2x letno, drugoč 1x.

New Report

Close