Vzdrževalno zdravljenje NHL
Marko, glede na to, da je tema zanimiva, sem odprla kar nov post. :))
Kar se tiče bioloških tarčnih zdravil sem kar na tekočem. Kot predstavnica bolnikov sem v zadnjem letu sodelovala na različnih posvetih, okroglih mizah, javnih tribunah na to temo, zato mislim, da mi je stanje pri nas kar poznano.
Skratka, če začnemo pri vzdrževalnem zdravljenju limfoma z rituksimabom (Mabthero).
Klinične raziskave kažejo, da je vzdrževalno zdravljenje z rituksimabom primerno samo za zdravljenje indolentnih limfomov. Vzdrževalna terpaija pomembno vpliva na daljša obdobja med ponovitvami bolezni. Zunaj je ta oblika zdravljenja že odobrena (tudi v EU) in se že uporablja, pri nas pa še meljejo mlini in glede na to, da traja več kot leto dni, da sprejmejo novo terapijo v uporabo, me kar malo skrbi, kdaj bodo te oblike zdravlejnja deležni slovenski bolniki. Zadeve tečejo tako počasi zato, ker enostavno ni denarja za vse terapije in vsa nova zdravila. Grrrrrrrrrrr…..
Tudi sama sem se zanimala, ko sem zaključevala zdravljenje, če bi lahko prejemala vzdrževalno zdravljenje z rituksimabom. Moja onkologinja mi je zatrdila, da se vzdrževalnega zdravljenja pri agresivnih limfomih ne uporablja. Seveda sem bila malo skeptična, ker sem vedela, da je velik problem z denarjem za zdravila, ki so draga, zato sem pisala še nekemu zdravniku – hematologu, ki se ukvarja z zdravljenjem limfomov na Hematološki kliniki v Grazu v Avstriji. Opisala sem mu mojo bolezen, način zdravljenja, vrste zdravil, vse. In ga povprašala, kako je z vzdrževalnim zdravljenjem za mojo vrsto limfoma. In napisal mi je popolnoma enako, da ni primerno!
Evo, to je to. Če koga še kaj zanima, vprašajte.
Vzdrževalno zdravljenje je nadaljevanje citostatičnega zdravljenja oz. je tudi citoterapija. Lahko se jemlje oralno ali intravenozno.
Kdaj in kako je odvisno od tipa limfoma. Limfobastni limfom je tudi agresivna oblika limfoma in v protokolu zdravljenja le tega je prevideno 1 in pol do 2 letno vzdrževalno zdravljenje. Tako je pri nas.
Tudi v deklaracija Purinetola piše, da se med drugim uporablja tudi za vzdraževalno zdravljenje.
lp, petra
Aja, pozabila sem še opisati vzdrževalno zdravljenje z rituksimabom. 🙂 Si me ti, Petrca, spomnila na to.
Bolnik naj bi 2 leti prejemal vzdrževalno zdravljenje z rituksimabom – na vsake 3 mesece ustrezni odmerek Mabthere intervenozno.
Še nekaj iz revije Viva:
Vzdrževalno zdravljenje
Uvedba rituksimaba je bila prelomnica pri zdravljenju ne-hodgkinovega limfoma. Po tridesetih letih je bilo na voljo zdravilo, ki podaljša življenje teh bolnikov, pri nekaterih tipih limfoma pa celo poveča možnost ozdravitve. V zadnjih mesecih je v krogih strokovne javnosti precej govora o vzdrževalnem zdravljenju z rituksimabom pri limfomih. Bolniki, ki so se odzvali na začetno zdravljenje, so pozneje prejeli dodatne odmerke rituksimaba. Nedavno predstavljena raziskava je pokazala, da se tveganje za smrt zaradi limfoma pri bolnikih, ki so bili še dve leti po končanem začetnem zdravljenju na vzdrževalnem zdravljenju z rituksimabom, celo prepolovi v primerjavi s tistimi, ki tega zdravljenja niso prejeli. Predvidevajo, da bo vzdrževalno zdravljenje postalo nov standard oskrbe bolnikov z ne-hodgkinovim limfomom.
Marja, po eni strani razumem tvoje občutke, po drugi strani pa sem mnenja, da o tem moramo povedati naglas, sicer bo terapija še kasneje na voljo našim bolnikom. Bolj, ko je problem izpostavljen, prej bo rešen!
Drži se in poskušaj še ti po svojih močeh “sitanriti” za sodobne načine zdravljenja limfomov, ki tako veliko obetajo.
Kako si drugače? Imaš zdaj kaj obsevanj še po KT?
Zdravo
Glede sitnarjenja, sem poskusila maksimalno ? Obsevanja nimam, moju občutki so zelo mešena, moram priznat ,da me je zdaj po končanem zdravljenju kar strah- sicer pa mislim ,da poznaš te občutke.
Počutim se dobro, posebnih težav nima, laski rastejo, malo bolečin v kosteh in občasno mi curja iz nosa- kot nahod.
Trenutno sem še v staležu, kako bo oktobra pa ne vem, upam da mi ga bodo podaljšali. Zanima me kako je s tem staležom, imam kar težave dobila podaljšano samo za 14 dni ali mi lahko kaj svetuješ.
Oj,
jaz sem imela 3.7.2005 zadnje obsevanje, delati pa sem začela 3.1.2006. 3 mesece po končanem zdravljenju so me začeli klicati na ZZZS na komisijo. Zdravnica mi je do januarja podlajševala na 1 mesec (ali pa 3 tedne…. bi morala prav v prapirje pogledat). Decembra pa sem ji že sama rekla, da naj me da z januarjem kar delat. Mi je prav sedlo. Spomnim se, da je moja onkologinja napisala splošni zdravnici, da predlaga stalež. Splošna zdravnica je nato sporočilo posredovala komisiji ZZZS.
Ja, kar se tiče strahu in težav po zdravljenju točno vem, kaj prestajaš. Sčasoma bo bolje. S časom je strah manj intenziven in težave same po sebi izzvenijo. Jaz sem bila prve pol leta po koncu zdravljenja še najbolj prestrašena. IOmela sem kup težavic, ki so bile posledica agresivnega zdravljenja (boleli so me sklepi po celem telesu, suha zrkla in povečan očesni pritisk, mazolji, vročinski navali – dokler nisem dobila nazaj mentruacije….).
Me veseli, da si dobro! :)) Kar tako naprej! Čas “celi rane”. Čez pol leta boš kot pušlc, hehe.