Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija vstavitev timpalnih cevk

vstavitev timpalnih cevk

Pozdravljeni,
Šestletna hči je v prejšnji zimi imela tri vnetja levega ušesa z gnojnim izlivom. Vedno je bila napotena v ORL ambulanto, kjer je bil odvzet bris. Zadnje vnetje je imela februarja 2013, kasneje je imela še dve kontroli sluha v orl ambulatni, nazadnje oktobra 2013, kjer smo dobili naslednji izvid:

Status: Bobniča sta cela, siva brez odseva, desno razširjene žilice, sluznica nosu hiperemična in nabrekla, mukozen sekret, sluznica žrela rožnata, tonzili med loki, v epifarinksu manjša žrelnica, na vratu obojestransko povečane bezgavke, sluh:-W-,+R+.
Tygr: D c, L b krivulja
STR: slabše izzivna
ADG: Obojestransko prevodna izguba sluha D 30, L 45 dB.
Deklica je dobila navodila, kako čistiti nos s fiziološko, recept za Nasonex ter napotnico, naj dobi datum za op. V in vstavitev timpalnih cevk.

V tem času ni imela nobenega vnetja ušes, le nekaj blažjih prehladov, nasplošno letos ni bila bolna niti imela slabega zadaha iz ust, se je držala navodil za čiščenje nosu vsak dan. Jeseni je še včasih povedala, da ji pri pihanju nosu poči v ušesu, sedaj se ji to ne dogaja več. Skozi usta diha le, dokler si ne sčisti nosu.
Naj povem, da je sicer na pregledih rekla, da je na levo uho slišala bolj potiho, običajno pa ni opaziti, da bi slabše slišala. Sama pravi, da slabše sliši le v hrupu, recimo če otroci v šoli okoli nje kričijo.

Zanima me, kakšna operacija je načrtovana (datum v začetku junija, ORL klinika v LJ)? Ali se pred operacijo otroka pregleda in še kaj oceni izgubo sluha? Se mogoče naredi otomiskopija? Ali bi bilo mogoče pričakovati, da bi se stanje popravilo brez operacije?
Ali je gotovo pričakovati od operacije izboljšanje sluha, glede na to, da v moževi družini več oseb ne sluši določenih zvokov?

Prosim, če lahko svetujete, če pred operacijo poiščemo še dodatno mnenje orl specialista.
Za odgovor se vnaprej zahvaljujem.

Spoštovani,

Pri nekaterih otrocih se stanje normalizira s časom, ker zrastejo in ker je virusnih infekcij sluznice nosu in nosnega žrela s starostjo manj.Tudi Nasonex ste prejeli z namenom, da se zmanjša vnetje sluznice, da se odpreta Evstahijevi tubi in se srednji ušesi prezračita. Potrebno ga je jemati do operacije.

Ko je stanje normalno, izmerimo timpanogram A in normalen sluh na nivoju 10 dB.

Na dan sprejema na operacijo otrok še ne bo operiran. Ob sprejemu se pogovorimo z vami o težavah, vse otroke pregledamo (tudi otomikroskopija) in izmerimo timpanogram ter ADG. Ponavadi mnenje staršev o sluhu ni zanesljivo. Nato otroke pregledata še pediater in anesteziolog, če so zdravi za operativni poseg.
Operacija je drugi dan. V vašem primeru odstranitev žrelnice, glede na ADG prerez bobničev in ev. vstavitev timpanalnih cevk (glede na vsebino srednjega ušesa). Sluh se popravi takoj, če je izguba prevodna. Senzorinevralne izgube sluha z operacijo ne moremo korigirat, saj gre za okvaro notranjega ušesa.
Odhod domov je tretji dan zjutraj, če je vse v redu.

NIKOGAR NE OPERIRAMO, ČE NI POTREBNO! IN TUDI NE BREZ PISNEGA SOGLASJA STARŠEV.
Ne skrbite preveč, junij bo hitro tu in vse vam bo jasno ob sprejemu.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Hvala za odgovor in razlago.
Razlaga na pregledu je bila dokaj skopa. Za Nasonex ni bilo navodila, da se jemlje do operacije, tudi recept je bil za en sprej, ki ga je potem zmanjkalo, pa tudi na embalaži piše, da ga je treba potabiti v enem mesecu od prve uporabe. Jasno nam je, zakaj se jemlje Nasonex.
Prav tako je zdravnica povedala le, da predlaga operacijo ušesa in vstavitev timpalnih cevk, zaradi slabega sluha. Ne pa tudi za operacijo žrelnice, kar je očitno napisala na napotnico. Lahko razložite, zakaj je potrebna?

Potem pa me zanima še, na kakšen način ugotovite, da gre za prevodno izgubo sluha in ne za senzorinevralno, za katero pravite, da se ne da korigirat z operacijo.
Hvala.

Spoštovani!
Brez operacije žrelnice nima smisla vstaviti cevk…Vnetje ušes vedno izvira iz žrela. Ušesa so povezana z žrelom s cevkami, ki se imenujejo Eustahijeve tube. Te omogočajo, da se ušesa zračijo.
Velika žrelnica (leži globoko za nosom) in veliki mandlji mašijo tube in tako motijo in preprečujejo zračenje ušes. Posledično v ušesih zastaja tekočina, ki se lahko zagnoji zaradi bakterij iz žrela.

Prevodno izgubo sluha ugotovimo z ADG (audiogramom) – s preizkusom sluha po zračni in kostni poti in s timpanometrijo, ki meri podajnost bobničev.

Lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

New Report

Close