Najdi forum

VSEM PO IVF!!!

Živjo!

S partnerjem ne moreva imeti otrok po naravni poti, zato sva šla letos prvič na umetno oploditev -IVF/ICSI. Dobivala sem Suprefact in GonalF, dobra pa je bila le ena celica. Danes je 3. dan od vstavitve zarodka (ET), zanima pa me naslednje:
* pri “uspešnih”: po kolikem času lahko občutiš kakšne spremembe (napete in boleče prsi…) in kako ste živele po transferju?
* pri “neuspešnih”: po kolikih dneh po transferju ste dobile menstruacijo?

Vsem uspešnim čestitam, vsem neuspešnim pa – veliko volje, upanja in moči – tudi nam bo enkrat uspelo!

Hvala vsem!
Andreja

jaz po transferju sem ze cez 2 dni sla v sluzbo, nisem pa obcutila nobenih znakov, in tako po 7 poizkusih zdaj pestvam cudovito puncko.
srecno…

Pri meni je bilo prvič tako, da so se od 7 celic oplodile 3 in so mi vse tri dali nazaj. Postopek je bil uspešen. Drugič in tretjič ni bilo sreče (9 celic, 2 oplojeni; 5 celic, ena oplojena), četrtič pa spet (7 celic, 5 oplojenih) in sem v 25. tednu. Znaki so bili nedoločeni, podobni tistim pred M (napete prsi, napihnjenost). V drugem in tretjem primeru je prišlo do krvavitve natanko 14 dni po transferju.Vsakič sem bila prvi teden po transferju doma in več ali manj počivala. Ampak, 2 tedna po transferju sta peklenska, ker samo čakaš in te že vsaka najmanjša sprememba v občitkih vrže iz tira. Držim pesti!

Živjo!
upam, da se bo prijelo. Moje izkušnje pa so take:
na ET sem bila enkrat (od 9 celic so se oplodile 3) dve so vstavili. En teden sem bila doma, vendar sem imela ves čas (še od hormonov ) strašno napet trebuh kar sem zamenjala za nosečnost. Ker tudi nisem vedela kateri dan je pričakovati menstruacijo, sem bila vsak dan bolj prepričana v nosečnost. Zato je bil pravi šok 15. dan. Da ne boš preveč razočarana, ti svetujem da 14 dni preživiš popolnoma neobremenjeno (vem da ni tako lahko ker misliš samo na to) vendar šele takrat lahko vidiš ali kaj bo ali ne. Prepričana sem, da so občutki po transferju tako psihične narave kot posledica hormonov (napet trebuh in dojke). Kljub vsemu upam da ti bo uspelo. Sama sem bila naročena spet jutri, a so odpovedali zaradi novoletnih praznikov. Zelo mi je hudo, saj bosta šla spet dva meseca okrog.

Naj izkoristim še priložnost za eno vprašanje (sicer sem vprašanje ža nekajkrat zastavila, a odgovora nisem dobila), In sicer glede punkcije: ali ste dobile kaj drugega proti bolečinam kot le Ketonal (injekcija) in nekaj lokalnega? Vem da se je treba z bolečino pač sprijazniti, vendar sem zelo občutljiva (med punkcijo sem skoraj omedlela) in bi izkoristila vsako možnost za lajšanje bolečin ki je na razpolago.

Vse, ki ste bile na postopku več kot enkrat: ali se je postopek kaj razlikoval? Kako je s Pergonalom in Gonalom F? Si je katera sama dajala injekcije Suprefacta? Prosim za nasvet-kako. Slišala sem, da obstaja tudi nekaj namesto Suprefacta, kjer ni potrebna vsakodnevna doza. Že prvič sem se počutila grozno odveč ko sem vsak dan hodila v zdravstveni dom.
Malo dolga sem bila, upam na kakšne odgovore.

Pozdravljene!

Lepo je ko se lahko ženske z istimi problemi pogovarjamo na forumu. Jaz sem bila na IVF že drugič. Občutek napetosti v prsih sem imela tudi jaz, vendar predvidevam, da od hormonov. Prvič sem dobivala Suprafakt in Pergonal in sem se zredila za 5 kg. Vidno sem se debelila. Drugič pa sem namesto Suprafakta dobila samo eno inekcijo ki drži 28 dni in ima isti učinek kot Suprafakt in potem kombinacijo Gonala F. V drugem poskusu se nisem zredila. Meni je bila prva punkcija strašna, boleča. Druga pa se minila tako, da skoraj nič nisem čutila, v obeh pa sem vzela samo tabletko Ketonala. Mislim, da je to tudi dosti odvisno od doktorja. Po prvem transferju sem začela krvaveti 8 dan po drugem pa 13 dan. Prve dni po menstruaciji sem bila strašno obupana in razočarana, se mi zdi, da po drugem transferju še bolj, ker sem si 11 dan naredila test nosečnosti in je bil pozitiven. Predvidevam da zaradi hormonov in zato takšne napake ne bom naredila nikoli več. Drugače, pa sem počivala in sem se dobro počutila.

Zanima me če ima katera izkušnje s spontanim ciklusom, ko ne dobiš drugih injekcij kot stop injekcijo in koliko krat lahko poskusiš?

Dekleta vso srečo !
Tanja

Tanja!
Tudi jaz sem se po isti kombinaciji zredila. Sicer sem res morda malo več jedla (psiha), ampak to zdaj noče dol! Praviš da je razlika med Gonalom in Pergonalom? Si sama prosila za zamenjavo ali so ti dali sami od sebe (mislim da je eno od teh dveh zdravil mnogo dražje!)?

Živjo!

Naj še jaz napišem svoje izkušnje z IVF in morda odgovorim na kakšno vprašanje.
Trenutno sem v drugem IVF postopku, spomladi sem bila na prvem. Dobivala sem kombinacijo Suprefacta in Pergonala, punktirali so mi 10 celic od katerih se jih je oplodilo 6 vendar so bile uporabne le 4. Vstavili so mi 2 embrija vendar sem na žalost menstruacijo dobila že 8 dan po transferju (čeprav morda bolje kot da bi čakala in upala še kak teden potem pa nič). Posebnih znakov nisem imela, prsi napete a nič posebnega, tudi napetega trebuha ne, le ves čas od transferja naprej sem čutila rahle bolečine nekje v medenici – podobno kot pred menstruacijo. Septembra sem imela transfer 2 zamrznjenih embrijev, pa tudi neuspešno. No kot sem že omenila sem zdaj spet v IVF postopku. Spet dobivam Suprefact in tokrat Gonal F. Baje je Gonal F bolj čist, “daje” bolj kvalitetna jajčeca in embrije in s tem je večji uspeh zanositve (iz proizvajalčeve brošure o tem zdravilu).
Na začetku tega postopka sem prosila sestro da me nauči dajati si injekcije. Tako si dajem injekcije Suprefacta sama (je enostavno, manj boli kot če mi jih da kakšna bolj “groba” sestra in še pot in čakanje v zdravstvenem domu mi je prišparano) in ker se tudi Gonal F lahko daje podkožno, si dajem zdaj tudi Gonal F sama. Toplo priporočam. Injekcije si dajem v bedro.
Kar se tiče punkcije sem se je bala kot hudiča. Vendar bliže ko je bila, bolje je bilo. Tudi jaz sem dobila injekcijo (najbrž Ketonal) in potem še lokalno (ta me je ful bolela), sama punkcija pa je bila potem kar znosna. Ponekod v Ameriki naredijo punkcijo tudi v splošni anesteziji, vendar to zmanjša uspeh. Je pač treba potrpeti, je pa tudi res, da vsakič reagiraš drugače in mogoče bo naslednjič manj boleče. Jaz sem padla skup od bolečin pri histeroskopiji in ko sem začela omedlevat že drugič so ugotovili, da tako ne bo šlo in mi dali splošno anestezijo. Od takrat naprej se vseh “posegov” zelo bojim, vendar sta bila tako slikanje maternice kot punkcija manj boleči od pričakovanj.
Kar pogumno naprej!
Upam, da nisem koga zamorila s tem dolgim pisanjem, sem pa zelo vesela, da si lahko v teh forumih izmenjamo izkušnje, kaj vprašamo in se med sabo bodrimo.
Vsem želim veliko, veliko uspeha!

Lep pozdrav Bojana

Živjo!
Spontani ciklus lahko ponavljaš teoretično vsak mesec, v resnici pa nekajkrat (4-5x) na leto. S temi ciklusi in zamrznjenčki se ukvarja le en zdravnik… Vse je odvisno tudi od tega kako poteka tvoj naravni ciklus, če je vse v redu…Je pa lahko tudi časovno precej zahtevno (problemi s službo) … Po 40 letu je treba plačati.

Toliko sem slišala od punc, ki so hodile na naravne cikluse.
Lep pozdrav Bojana

Pozdravljena!

Za drugo kombinacijo nisem prosila sama ampak so mi jo predpisali. Koliko sem informirana bodo Pergonal zamenjali z Gonalom F ker je menda boljši, tako da Pregonala sploh ne bi bilo več.

LP Tanja

Naj vam vsem čim hitreje rata,da boste konec leta 2002 srečne mamice in očiji!SREČNO! Teja

New Report

Close