VSE prepovedane stvari v nosečnosti
Spoštovani,
Na tem forumu je bilo po malem že veliko napisanega, kaj se sme in česa se ne sme početi v času nosečnosti. Okolje v katerem živim me bega in govori, česa vsega ne smem početi…Sedaj sem v dvomih, kaj se zares ne sme, in kaj so samo trači. Sicer sem se o tem že pozanimale pri svojem ginekologu, ta mi je rekel, da te stvari lahko počnem, če se tako čutim. Jaz se čutim, da te stvari lahko počnem. Ampak bi vseeno zelo lepo prosila še za kakšno strokovno mnenje, česa naj se naj se nosečnica po 20.tednu nosečnosti izogiba:
Hrana:
pršut? suha salama? jagode? kuhane školjke (sem cepljena za hepatitis)? neoprane borovnice? neoprane gozdne jagode? suši? mastna hrana: cvrtje, pizza? deci vina po jedi? radler ob žeji?
Gibi:
obešanje cunj, stegovanje na višje police, zalivanje rož z 5kg težko zalivalko, vrtnarjenje na vrtu v počepu, grabljenje sena, čiščenje kopalnice z agresivnejšimi čistilnimi sredstvi,
Aktivnosti: sprehod večjega (45kg) psa na povodcu: občasni sunki psa? hoja v hribe do 2.500 m, snorklanje – potaplanje na dah do 2m globine, športno plezanje na tope rope (ni možnosti poškodb, le nekateri gibi so podobni kakor stegovanje na višje police), kolesarjenje v breg, plavanje: kravel in hrbtno.
Hvala že v naprej.
sama sem se odpovedala stvarem pri katerih bi lahko padla na trebuh…kolesarjenje, rolanje… še vedno hodim na sprehode vsak dan prehodim 4-6 km…med vikendi ko grem na morje veliko plavam… pa sej te telo samo opozori kdaj rabiš počitek…
Od hrane ne jem paštet (jih tudi prej nisem marala), odpovedala sem se sushi-ju, morskemu psu, prve tri mesece mi je grozno dišal pršut in sem ga jedla… v času jagod sem pojedla tudi kilogram jagod na dan, ker so mi pač dišale :)… sedaj imam obdobje (sem v zadnjem tromesečju nosečnosti) ko mi dišijo breskve in banane…obojega pojem veliko…
v začetku nosečnosti se mi je grozno luštal teran, ko mi je ginekolog rekel da ga komot lahko spijem pol kozarčka pri kosilu sem to naredila 2-3 in mi sedaj ne paše več…
To je vse še od starih bakic ostalo.
Po njihovo ne smeš živeti, ko si noseč in je to neke vrste bolezen.
Tudi jaz iz vseh strani poslušam kaj ne smem. “Bohnedej oken pomivat!”, je bila tazadnja.
Če nimaš protiteles za tokso, potem je kao treba paziti na surovo hrano oz. hrano, v katerih so lahko sledi kakšnih bakterij, torej vse to, kar si že naštela gor, pa razni siri s plemenitimi plesnimi, pa majoneza, pa paštete,… (itd, tega je res veliko)
Glede alkoholne pijače imaš pa različna mnenja. Jaz zaenkrat še nisem spila niti požirka nečesa alkoholnega, ker nimam potrebe in mi niti ne paše. Kmalu grem na morje in če mi bo v nekem trenutku na plači “zasedel” kakšen radler, ga bom zagotovo spila. Ampak samo enega.
Gibi – saj pravim, da je nosečnost za nekatere bolezen. Je “jaz..” gor dobro napisala, jaz se tudi tega držim oz. malo bolj pazim.. šport, kjer bi lahko padla na trebuh (no..saj padeš lahko tudi ko hodiš, ane, ampak tu je vseeno zraven tudi še hitrost)…
Ti je pa ena druga v drugi temi napisala, da je še v sedmem mesecu po našem visokogorju hodila..tako da.. glej, če imaš opremo, če si sigurna v sebe in svoj korak, pa če imaš koncentracijo (v kar ne dvomim), jaz ne vidim popolnoma nobene ovire, da hodiš v hribe.
Naj ne bi dviovale težkih stvari, ja… Pomojem 5 kil ni tako veliko, da ne bi smela. Jaz sem recimo prej v službi vedno menjala tiste balone za aparate za vodo (ne vem, a je 20 litrov noter). No, zdaj tega ne počnem več 🙂
OK, za snorklanje prvič slišim, da ne smeš.. A ma tukaj kaj veze pritisk? Ampak saj ga na 2, 3 m globine še ni toliko? Ali ima veze to, da pač zadržuješ dah in zato pride manj kisika do otroka?
A mogoče veš, kaj je vzrok tej prepovedi? Me zanima, ker grem čez 2 dni na dopust in “tauhanje” z masko sem med drugim tudi imela v mislih…
Ostalo si pa navedla v bistvu vse, kar se steguješ oz. širiš roke.
Res ne vem…a mogoče katera kaj več ve o tem raztegovanju in pretegovanju?
Pršut komot ješ, 100 x preverjeno, vse sušene, soljene in dimljene mesnine tudi. Problem so surova jaja in jedi iz njih, krvavo meso, biftki – torej surovo meso in surove ribe. Problem so nečiste površine, kjer se je npr prej valjalo surovo meso, čez pol minute se pa solata – to se meni zdi v nosečnosti najbolj “realen” in resen problem. Paštete, če so toplotno obdelane (paterizirane, sterilizirane) niso noben problem. Neoprano sadje zna bit problem, če je v bližini mačka, ki lahko okuži, kar raste, s tokso. Iz drugih razlogov ne vem, razen da pač ni ravno najbolj priporočoljivo že tako jesti neopranega sadja, ampak neke borovnice na jurja petsto višine so neoprane sigurno manj “umazane” od trgovinskih. Vse drugo lahko čisto normalno ješ, če ti le paše, težka mastna cvrta hrana ti bo povzročala vsaj na koncu nosčenosti zgago – dokler ti paše in nimaš problemov s težo ali želodcem – go for it. Ni pa zdrava, to itak veš.
Stegovanje pa to – nekoč je veljalo, da se popkovnica prej ovije okoli vratu, danes za to ni nobenega resnega dokaza. Ali se splača tvegati ali ne, ne vem, jaz sem pri obeh do konca delala vse, pa ni imel noben ovite popkovine.
Od športov bi znalo biti vprašljivo potapljanje – snorkljanje niti ne, če ne zadržuješ diha. O tem se posvetuj s Pušenjakom, on je tak realen človek. Oskrba s kisikom je izredno pomembno, tako da se jaz s športi, kjer je pod vprašajem, ne bi ubadala. Padci z višine na trebuh so lahko tudi nevarni. Ampak – saj ej prečkanje ceste tudi! Če si vešča rolanja, kolesarjenja in te trebuh še ne meče iz ravnotežja, ne vidim problema. Enako pri plezanju. S tresljaji ni mogoče povzročiti splava ali ogorziti ZDRAVE nosečnosti. Torej če je mat. vrat dolg, zaprt, ni panike, ni pa treba ravno na bungee, to je po mojem jasno. Plavaš lahko, kakor ti paše in kravel in metulja – dokler te ne ovira. Prav tako lahko hribolaziš, pazi samo na srčni utrip in zadihanost, grabiš seno – skratka – nisi kripl in vse tiste, ki zdaj najbolj norijo, kaj vse se ne sme, so same vse to počele – ker druge šanse enostavni ni bilo (mislim na kmečka opravila itd). Po pameti! Vedno se vprašaj, kaj je najslabši možni izid (in koliko je ta verjeten!!) in nato precenei, ali je vredno/varno to počet ali ne.
Aja pes – ne nimata ti in pes isto kil in če je pes šolan, da vsaj približno uboga, ni probelma. Če je podivjana zverina, ki nadvladuje gospodarja pa nikakor!
Jaz ne jem pršuta in salam, ampak jih že tako nikoli ne, školjke pojem, a zelo malo – npr. v rižoti z morskimi sadeži (problem so verjetno surove), ne smeš pa jesti plesnivih sirov in npr. fete, če je iz nepasteriziranega mleka ter surovega mleka. Deci vina po jedi je meni absolutno preveč, tudi nenoseča ga nisem toliko spila, do zdaj sem ga spila v dveh mesecih en deci. Radler ob žeji – isto kot vino, za žejo je najboljša navadna voda, Radler je itak sam sladkor. Pazi, da bolj opereš zelenjavo z vrta, sploh če se na njem rade zadržujejo mačke, prav tako se ne dotikaj potepuških in tujih mačk, ker se lahko okužiš s toksoplazmo. Jaz naše mačke isto crkljam, če se v vseh teh letih od njih nisem okužila, se tudi sedaj menda ne bom. Kar najdeš v gozdu (jagode, borovnice), lahko po moje neoprano ješ.
Grabljenje sena, delo na vrtu … itak, da ja, če se dobro počutiš. Jaz še vedno delam na vrtu in na njivi, sicer lažje stvari, tudi klečim in se sklanjam, pazim pa, da ne dvigujem zelo težkih bremen. Kolesarjenje, hribolazenje in rolanje je nevarno samo zaradi možnosti padca; problem nastane, če padeš direktno na trebuh ali pa si kaj zlomiš in moraš na rentgen. Tudi potapljanju na dah bi se jaz izognila, ostalo pa po občutku in po pameti.
Nosečnost res ni bolezen, je pa vendarle posebno stanje in čas, ko moramo zase bolj skrbeti kot sicer. Včasih se sicer res niso tolko pazili kot danes, ampak vprašanje, koliko nosečnosti se je zaradi tega slabo končalo. Bolje preventiva, po mojem. Da si ne boš kaj očitala kasneje.
Aja še alkohol: ravno nacejat se ga res ni treba, 2 – 3 x tedensko 1 dcl dobrega vina zagotovo ne povzroča prav nikakršne škode, rdeče vino celo koristi za kri, sploh teran. Seveda ne vsak dan in ne po pol litra, ampak po kakem dobrem kosilu zagotovo ne škodi. Enako je z vsemi drugimi rečmi. Z zdravo mero in zdravo pametjo – res prepovedano je v nosečnosti malo: surovo meso, surova jajca, surovi morski sadeži in surove ribe – to je res absolutno prepovedano. Pazljivost pri sirih, čeprav se je z industrijskimi siri praktično nemogoče okužiti, kar je že miljonkrat ponovil tudi Pušenjak na svojem forum. Je pa treba bit pazljiv pri akih domačih sirih in skutah, da niso iz surovega mleka, česar pa pri nas skorajda ni.
Jaz osebno v nsoečnosti ne bi sedla na motor, ne bi skakala z bungiejem, padalom, ne bi se šla soteskanja ali rafta, prav tako ne gorskega kolesarjenja (padci, ne tresljaji!). Vse drugo bi počela v primeru, da sem to že počela pred nosečnostjo in da zadevo obvladam v nulo. Sploh do takrat, ko rastoči trebušček še ne vpliva bistveno na tvoje ravnotežje.
ne glede na to, da tebi niso povzročale problemov, te stvari so nosečnicam odsvetovane, ne samo zaradi toxe…
Glede na to, da soljenje in/ali dimljenje uniči oociste, pri pršutu (seveda pravem, sušenem vsaj 12 mes, ne nekih industirjskih pacarijah) ni dileme. Pršut tudi ne vsebuje konzervansov, jih pa druge sušene in prekajene mesnine.
Glej na dnu strani “Preventiva”
Glede na to, da soljenje in/ali dimljenje uniči oociste, pri pršutu (seveda pravem, sušenem vsaj 12 mes, ne nekih industirjskih pacarijah) ni dileme. Pršut tudi ne vsebuje konzervansov, jih pa druge sušene in prekajene mesnine.
Glej na dnu strani “Preventiva”
http://sl.wikipedia.org/wiki/Toxoplasma_gondii%5B/quote%5D
Poglej si deklaracijo pri pršutih. Redkokateri je brez konzervansov.
Konzervansi v suhih mesninah so tudi tako kancerogeni, da jih generalno odsvetujejo vsem. Da soli ne omenjam…
Še enkrat: pravi kraški pršut ne vsebuje NOBENIH (!) konzervansov. Vsebuje malo soli in malo maščob. Je pa seveda povsem druga pesem, kaj vse se sme prodajat kot “pršut” in kako je pakirano. Pravi kraški pršut (npr. Kras-ov) tudi pakiran ne vsebuje konzervansov, saj je sama sol dovolj močan konzervans.
http://www.kras.si/?lng=slo&vie=ctl&gr1=kraPrs
Seveda se pa pršuta ne je na kilo, ampak na rezine in 2-3 rezine pravega kraškega pršuta so zagotovo 5 x bolj zdrave od 10 dag poli salame. Ime “kraški pršut” je tudi uradno zaščiteno in se ve, kaj sme vsebovati – sol, svinjsko ali goveje stegno. Nič več in nič manj, pa vsaj leto dni zorenja na vetru – praviloma NI okajen! Kraški pršut velja celo kot varovalno živilo, ker vsebuje malo soli in malo maščob.
http://sl.wikipedia.org/wiki/Pr%C5%A1ut
http://www.rtvslo.si/slovenija/tudi-kraski-prsut-postal-zasciten-v-eu-ju/285395
Cena je seveda temu primerna in ni vsaka “žvarovna”, ki jo nekdo prodaja kot pršut ali celo kot prosciuto res kraški pršut. Čeprav cena ni vedno merilo je tukaj vse, kar se prodaja pod 30 € na kilo zelo zelo vprašljivo.
ALKOHOL: ABSOLUTNO NE ali prepovedano.
Neoprano sadje in zelenjava ter surovo meso: absolutno ne ali prepovedano.
Glede suhomesnatih izdelkov je lepo napisal kolega Pušenjak. Torej “po pameti”
O pravilih priprave varne hrane je vse napisano na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja. http://www.ivz.si/Mp.aspx?ni=23
Navedeni GIBI: vsi dovoljeni, čiščenja z agresivnimi sredstvi pa čim manj in ob ustrezni zaščiti. Če gre za lahko hlapne izdelke, se jih je bolje izogibati.
Navedeni športi: načeloma vsi da, pazljivost oz. opuščanje, pri tistih, kjer prihaja do zmanjšanje preskrbe s kisikom: teki, vzponi na višjih nadmorskih višinah, recimo nad 3500 (ampak to je zelo individualno); potapljanje http://www.17slon.org/potapljanje/fizio/zenske/14_08-fiziologija-zenske.html
Vem, da sodim med NE-komplikatorke, ampak vseeno mislim, da eni s nosečnostjo čisto preveč pretiravajo. To ni bolezen, in če je nosečnost bp, potem lahko delaš vse. Seveda vsak pri sebi sam ve, kdaj je dovolj oz če je preveč in da se ne počutiš dobro, pač odnehaš.
Jem kar mi paše, na tokso sem bila pozitivna že v prvi nosečnosti, tako da sem se samo prvič čuvala do rezulltatov, potem pa nič več.
Delala sem tudi težje fizične stvari, če sem se dobro počutila in je bilo vse ok.
V drugi nosečnosti pa že od vsega začetka dvigujem dveletnika, ki ima 15 kil. Enim stvarem se pač ne da izognit.
Glede pršuta.. Pršut solijo.. In to ne z navadno kuhinjsko soljo ampak z nitritno, to ne počnejo samo v Krasu ampak tudi drugje. Ta sol vsebuje dodatek žvepla kateri poskrbi za to da mikroorganizmi ne pokvarijo izdelka.
Koliko je pršut staran pa lahko vidimo po teksturi. Mokra tekstura pomeni da je sušen malo. Ponavadi so pakirani vakumsko, tisti kateri so sušeni malo ne ohranijo svoje oblike ampak se ugreznijo.
Z vidika zdravja so suhe mesnine bolj zdrave kot pa paštete in “mokre” salame. V mokre salame dajo precej maščobe, kožic, soli, aditivov, konzervansov, no v glavnem en kup Ejev je noter.
Cenovno pa tudi ni razlike v ceni saj 50g pršuta pride skor isto kot 100g kakšne aljaževe salame ali slanine.. Toliko si jst dam v sendvič..