Vse o selitvi v ZDA. Potrebujem pomoč.
Pozdravljeni.
Najprej Vam moram povedati, da glede poteka selitve nevem veliko oz. skorajda nič, zato Vas seveda tudi prosim za pomoč (tudi najmanjša pomoč je dobrodošla). Če mi ne nameravate pomagati, Vas res lepo prosim, da se vzdržite svojih komentarjev.
Skratka, stvar je takšna, da že nekaj časa razmišljam o selitvi v ZDA. Doma so me najprej prepričevali, da če že, je zame najbolje, da se preselim v Kanado saj imamo tam sorodnike, pri katerih bi bivala, ob enem pa bi mi tudi zrihtali delo (tako, da bi dobila delovno vizo). Vse to je res super, vendar me nažalost Kanada niti podrazno ne zanima.
Zanimajo me ZDA – od vseh držav, me najbolj mikata Kolorado in pa Kalifornija.
Problem nastane, ker glede selitve, nisem informatirana. Nevem točno kje naj se sploh pozanimam kako je glede vize in državljanstva (zanima me koliko različnih viz sploh obstaja in koliko časa jo lahko imam – vse kar vem do sedaj je, da dobiš lahko delovno vizo, ter jo obdržiš toliko časa, dokler imaš istega delodajalca).
Prijatelj mi je povedal, da lahko zaprosim tudi za turistično vizo (s katero sem po njegovih besedah lahko v ZDA od 3 do 6mesecev – zanima me če, je to res?). Svetoval mi je, da grem v ZDA s turistično vizo, si najprej use skupaj ogledam, da vidim, če mi njihov življenski slog, sploh ustreza. V tem času, ko bi bila tam, pa da povprašam okoli, če bi bil kdo pripravljen me zaposliti, ter da bi na takšen način pozneje, dobila delovno vizo (zavedam se, da bi bilo prekleto težko, kar dobiti nekoga, kateri bi me zaposlil, vendar zato, ker bi bilo zelo težko, ne mislim vreči puške v koruzo).
Prosim, če mi obrazložite, kako je glede tega ter, da mi zaupate Vaše izkušnje na področju selitve v tujino.
Hvala za Vaš čas in odgovore.!
USA je v hudi krizi in tam je na miljone nezaposlenih in stevilka raste. In biti brez dela v US si res nastradal, s povdarkom. Poleg tega s turisticno vizo ne smes delat, sluzit placo itd. So kazni ce delas! na primer 10 let izgona. Tvoja edina sansa je ce imas kvalifikacije, ki jih tam potrebujejo. Pojdi tja na dopust in si oglej situacijo sama ceprav slika ki jo pridobis biti na dopustu je dalec od normalnosti.
lp Janez
Upam, da moj post ne bo izpadel nesramno, ker to ni moj namen. Se mi je zdelo, da cela Slovenija ve, da je vizo za ZDA izredno tezko dobit, pa izgleda, da ni tako.
Ce nisi strokovnjak na svojem delovnem podrocju in te je amerisko podjetje pripravljeno sponzorirat za vizo, potem bo tezko. Ce mislis it tja s turisticno vizo in najti kar nekaj, potem bo se tezje.
Pa to ni crnogledost ali fousija – vcasih je dobro vedeti, kdaj ne udarit z glavo v zid, da ne bo prevec bolelo. Za tiste trmaste pa – izvolite, pojdite in najdite pot do vize.
Turisticna viza ni potrebna ce imate slovenski potni list. Do 90 dni lahko ostanete v ZDA brez vize.Glede daljsega bivanja pa kot so ze povedali predhodniki, najprej delo potem viza. Ali pa poroka. To je se hitreje.
LP
Znanka se seli v ZDA in na njenem mestu bi premislila… Kljub temu, je že z eno nogo tam, ker je menda našla en način, sam rabiš pa denar, kar veliko. O postopku se je posvetovala z enim od odvetnikov, mislim da celo tam. Vseeno, ne vm 🙂 Jaz sicer upam, da ji uspe, ne bi pa nikoli šla sama tja. Pa če bo uspelo, napišem.
Tile bodo vedeli najvec o imigraciji
https://www.dhs.gov/how-do-i/move-united-states
Teli po o turisticnih vizah
Pri meni je pa zadeva taksna:)
Spoznal sem osebo, ki mi je ponudila delo v New Yorku. Jst sem uzel to priloznost in sedaj so me pripravljeni sponzorirat. Poslali so moje podatke na US Embassy in zdaj cakajo na odgovor ze kaksna dva tedna. Mene zanima ce je ze bil kdo v enaki situaciji in ve koliko casa je treba cakat da ti dajo termin za intervju?
Hvala!
Andrej
Glej poba. Vprasaj se ali si ti edini ki lahko opravlja delo ki ti ga ponuja ta tip iz NY in celotni ZDA. Jaz(jst) sem preprican da nisi, brez zamere, to je moje mnenje. Kaj pa si po poklicu,brain surgeon? Upam da v svojem poslu karkoli pac je ne delas toliko napak kot v tvoji slovenscini.S tem te ne ponizujem , nasprotno,saj jaz nisem perfekten, toda jaz nocem v ZDA, a ne?!
Se slisimo
Forum je zaprt za komentiranje.