Najdi forum

Pozdravljeni,

sem ločena, z odraslima otrokoma in vnuki. Že dlje časa opažam, da se mi dogajajo same negativne stvari. Starši se že od rojstva bolj posvečajo bratu in njegovi družini. Je potuhnjen in prijazen. Kar starši odobravajo bolj kot mojo iskrenost. Ne znam igrati prijaznosti. Avto se mi stalno kvari, z motorjem so sami problemi, redim se, nimam energije, položaj, ki ga zasedam v svoji branži nima posluha, nerazumevanje, pritlehnost ….tako me žalosti vse to!!! Ne morem najti niti pozitivne zadeve, ker me v istem trenutku doleti dvakrat hujša- negativna.

Nisem izgorela, le žalostna na vso moč. Zakaj se dobro vrača s slabim? Pravzaprav ni  pravi izraz “ne vrača”, pač pa skorajda bolje živi tisti, ki je hudoben, zvit, …. Vedno pomagam prej drugemu, kot da bi mislila nase, če je le v moji moči. Ne pričakujem plačila ali povračila, pa vendarle se ceni bolj hinavščina. To me je začelo vedno bolj motiti. Imam prijatelje, vendar nikogar prav iskrenega, zaupnega. Vsak nekaj muti. Torej ni pravega prijatelja. Družbena klima me je tudi dotolkla. Moja morala ima dokaj visoka pričakovanja. Nisem naivna, pač pa zelo realna.

 

 

Pozdravljeni,

Iz vašega sporočila se vidi, da preživljate zelo težko obdobje, polno razočaranj in občutkov zapostavljenosti. Razumem, da vas situacija, v kateri se zdi, da se dobrim ljudem dogajajo slabe stvari, lahko zelo bremeni in spravlja v obup.

Želim vam izraziti svoje sočutje in razumevanje. Vaša občutja so povsem upravičena verjamem, da je težko, ko se soočate s takšno žalostjo in frustracijo. Občutki, ki jih opisujete, pogosto izhajajo iz globokih notranjih ran in preteklih izkušenj, ki lahko še vedno vplivajo na vaše sedanje življenje.

Toplo vam priporočam, da razmislite o psihoanalitični psihoterapiji. Ta oblika terapije omogoča globoko raziskovanje vaših notranjih konfliktov in nezavednih vzorcev, ki lahko prispevajo k vašemu trenutnemu počutju. S pomočjo terapevta boste lahko začeli razumevati in predelovati svoje otroške rane, razočaranja in občutke zapostavljenosti, kar vam bo pomagalo graditi boljše samospoznavanje in večje notranje ravnovesje.

Pomembno je tudi, da se osredotočite na skrb zase in svoje potrebe. Morda ste navajeni vedno najprej pomagati drugim, vendar je ključnega pomena, da poskrbite zase, da boste lahko tudi drugim učinkovito pomagali.

Omenili ste, da pogosto pomagate drugim, preden poskrbite zase. To je čudovita lastnost, vendar se morda v ozadju skriva pričakovanje, da bodo drugi v zameno pomagali vam. Čeprav tega morda ne pričakujete zavestno, lahko ta pričakovanja povzročajo dodatno razočaranje, kadar ni odziva, ki bi ga pričakovali. Psihoanalitična terapija vam lahko pomaga prepoznati in raziskati ta pričakovanja ter vam omogoči, da začnete postopoma videti svet v bolj pozitivni luči.

Razumem, da je težko najti pozitivne vidike, ko se zdi, da vas stalno obkrožajo negativne situacije. Terapija vam lahko pomaga prepoznati in spremeniti te vzorce mišljenja ter vam omogoči, da ponovno odkrijete smisel in veselje v življenju.

Čeprav se morda zdi, da so vaši prijatelji in okolica polni hinavščine, je pomembno, da najdete prostor, kjer lahko izrazite svoje občutke in poiščete podporo, ki jo potrebujete. Verjamem, da lahko s časom in pravo podporo najdete pot iz tega občutka žalosti in ponovno odkrijete smisel in veselje v življenju.

Želim vam veliko moči in poguma na tej poti.

Lep pozdrav,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close