Vse lepo dr. Pilih
Spoštovani,
prosim in hvala enako.
Spoštovani g. Pilih.
Na vas se obračam s prošnjo po interpretaciji izvida MR. Zanima me, kaj se da v mojem primeru narediti. Kot laik si predstavljam, da koleni ni v najboljšem stanju, sem pa bivši športnik, sedaj rekreativec, star 43 let.
Izvid MR desnega kolena Standardne sekvence. Ekstruzija korpusa lateralnega meniskusa z izrazito stanjšanim anteriornim robom. Medialni meniskus je primeren. ACL in PCL sta primerna. MCL in LCL sta primerna. Fisure obremenjenih površin hrustanca lateralne sklepne špranje, ki na tibiji segajo do kostnine. Večjega edema ni. Hipertrofična medialna femoropatelarna plika. Fisure medialne fasete patele. Trohlea je primerna. Hipertrofična suprapatelarna plika. Tetiva kvadricepsa in patele sta primerna. Večji izliv v kolenskem sklepu. Večji edem okolnih mehkih tkiv. Stanje po rupturi Bakerjeve ciste. Edem mehkih tkiv prepatelarno, Hoffa maščevja ter posteriornih mehkih tkiv. Artefakt kovine lateralno ob inserciji ACL..
Mnenje:
Ekstruzija korpusa LM z izrazito stanjšanim anteriornim robom, suspektna ruptura
Hondropatija medialne sklepne špranje stopnje 3-4.
Hondromalacije patele stopnje 2.
Večji izliv. Edem mehkih tkiv.
Artefakti kovine tibialno?
Hvala in lep pozdrav
Spoštovani,
dr. Pilih žal na forumu več ne deluje in je dosegljiv le še samoplačniško.
Žal vaše koleno, kot ste ugotovili že sami, žal res ni več v najboljšem stanju, kar je najverjetneje posledica dolgoletnih prekomernih obremenitev in eventuelnih poškodb. Na izvidu MR opisujejo poškodovan zunanji meniskus in precejšnjo obrabo hrustanca na notranji strani kolena. Opisujejo ohranjeno sprednjo križno vez in pa artefakt kovine ob sprednji križni vezi – ali ste bili operirani?
Glede na klinični pregled bi bilo mogoče ugotoviti, ali potrebujete operacijo – artroskopijo, pri kateri bi očistili predvsem poškodovan zunanji meniskus. V kolikor so v ospredju bolečine na notranji strani kolena in zadaj, koleno pa je brez zatikanja, bi morda prišla v poštev terapija s PRP, s katero bi lahko zelo uspešno zmanjšali bolečine in upočasnili nadaljni propad hrustanca.
Več o terapiji s PRP si lahko preberete tukaj: https://ortovital.si/prp-terapija/
Več o poškodbah meniskusa pa v tem članku: https://ambulanta-zdravje.si/wp-content/uploads/2024/05/pogovor-z-dr.-sirse.pdf
Lep pozdrav!