VSD
Pozdravljeni,
upam, da vprašanje postavljam na pravem forumu.
V 36 t 1/7 sem rodila fantka, teža 2980 g, 49 cm, 33,5 cm obseg glavice. Po porodu je bil prestavljen v center za nedonošenčke, kjer je pediater naslednji dan slišal šum na srčku. Drugih posebnosti ni bilo. Nato ga je pregledal kardiolog, ki je ugotovil, da ima luknjico v velikosti 3 mm, iz začasne odpustnice (na žalost izvida še nimam) lahko razberem le, da ima mišični VSD (prve besede na žalost ne znam prebrati). Ker sem nekaj prebrala o tem, me seveda to sedaj zelo skrbi. Kardiolog mi je obrazložil, da ta luknjica naj ne bi povzročala težav in da se lahko tudi sama zapre, kontrolo pa imava čez mesec dni.
Glede na vse težave in skrbi, ki sem jih doživela v nosečnosti, me je zdaj seveda spet strah, kaj to pomeni. Na kaj moram biti pozorna pri otroku, kakšne so omejitve? Naj drugače še omenim, da sva doma 4 dni in da lepo pridobiva na teži (kombinacija mojega mleka in adaptiranega mleka).
Vem, da nisem nanizala ravno veliko podatkov, a to je vse kar imam in zaradi nenehnih skrbi bi Vas prosila za odgovor.
Hvala,
lp
Spoštovana,
pri novorojenčkih, ki so “navidezno” povsem zdravi, pogosto odkrijemo šume na srčku. Mnogi med njimi so prehodni – bodisi zaradi puščanja zaklopk ob še visokem uporu skozi pljučne žile ali zaradi brizganja krvi skozi majhne luknjice (ali luknjico) med levim in desnim prekatom (kar strokovno opisujemo z diagnozo defekt ventrikularnega pretina ali VSD). Po rojstvu je v levem prekatu bistveno višji pritisk kot v desnem, zato kri skozi majhno luknjico močno “sika”, kar daje šum; intenzivnost šuma ni merilo za velikost luknjice, saj velja, da so majhne veliko bolj “glasne” kot velike.
Če gre za defekt (luknjico) v mišičnem delu, se ta večinoma zapre sam od sebe v nekaj mesecih. Če je luknjica velika ali gre za defekt v membranskem delu, pa obstaja nevarnost, da bi preko luknjice uhajalo v pljučno žilje veliko krvi, kar obremeni tako pljuča kot srce. V slednjem primeru ima dojenček težave in je pogosto potrebna operacija.
V vašem primeru gre za majhno luknjico (3 mm) v mišičnem delu, ki ne prepušča veliko krvi (verjetno je beseda, ki je niste znali prebrati “restriktiven”) in se bo kmalu zaprla (zato kontrola že čez en mesec). V tem času vam ni treba biti zaskrbljena – k zdravniku pojdite le, če bi začel fantek odklanjati hrano, bi bil zadihan, utrujen, bled (to so znaki obremenitve pljuč in srca). Jok in tečkarjenje ne naredita nič slabega.
Uživajte torej, ni nobenega razloga za “črne” misli!