Vsd
Včasih je to zelo težko.
Ampak, saj imate podatek z operacije. Tam vse piše. Čez dober op zapisnik ga ni.
Ja, to so osnove morfologije ToF.
Mislim, da sva temo izčrpala.
Prepričan sem, da bo vse ok.
Ampak o tem sva že, ali ne?
Če imate vprašanja in dvome pred operacijo, jih boste razrešili izključno ob pogovoru s kirurgom, ki bo otroka operiral. Dopisovanje preko foruma ne bo veliko pomagalo.
Pozdravljeni,
Subaortni VSD, ki se nahaja pod aortno zaklopko (malalignement VSD je v tistem delu septuma kjer je membrana in ce nastane ob rojstvu se tezko zapre sama od sebe, je pa sicer majhna in decko lahko normalno zivi. Zanima me ce mogoce veste kaj je vzrok za ta tip VSD-ja, kar se tice druzinske obremenitve so vsi zdravi kar se tega tice. Zdaj ce se nahaja pod aortno zaklopko in je defekt majhen je mogoce vzrok genetika ce se nahaja pod aortno zaklopko al genetika nima veze tu ? Drugace je otrok popolnoma zdrav, tezav s strani srca nima, morfologija in anatomija bp prav tako se normalno razvija in vse normalno skratka.
Mogoce veste kaj bi lahko bil vzrok ? Kardiologi pravijo da mogoce je zena prebolela kaki virus in je zato ena celica izostala in je nastalacluknjica. Kaj pa menite vi ?
Lep pozdrav
Vem, kaj je malaligment defekt ventrikularnega septuma, vseeno hval za razlago, morda pride prav komu drugemu 😉.
Če gre za majhen defekt, ki po velikosti sam po sebi ni pomemben, je vse, kar je potrebno, spremljanje funkcije aortne zaklopke. Desni koronarni listič zaklopke leži tik pod zaklopko in se, zaradi razlike v tkakih med aorto in desnim prekatom, pri zaprti zaklopki nekako uvkwče v smeri desnega prekata, kar pomeni, da lahko začne zaklopka puščati. Dokler je puščanje blago, se da z zaprtjem defekta proces okvare zaklopke ustaviti in njeno funkcijo ohraniti. Če pa VSD , potem ko zaklopka začne puščati, pustimo pri miru, se pa z leti zaklopka okvari do te mere, da postane problem zaklopka sama po sebi in jo je potrebno zamenjati.
Vzrok za napako ostane v večini primerov nepojasnen. Razlaga o morebitnem infektu je samo razlaga, ki je nihče ne more ne potrditi, ne ovreči, trdnih podatkov za tem pa ni. In, navsezadnje, niti ni tako pomembno, mar ne?
Zaklopka se ohrani.
Pozdravljeni,
Zaradi prirojene srcne napake sem bil operiran na odprtem srcu. Sternum so zasili z zicami, ki so tudi vidne na rtg.
Zanima me ali je mozno povezati, da ob povecanem dihanju povecani ventilaciji cutim bolecine v prsnici zaradi zic ? Prsni kos se pomika naprej nazaj ob povrcanem dihanju oz. naporu ali je mozno to s temi zicami povezat ?
Lp
Težko vam odgovorim z da ali ne. Ni običajno. Nisem naletel na tak primer.
Vsekakor se pogovorite z zdravnikom. Da vas pretipa, tudi slika, sploh, če je to nekaj novega. Žica (posamezen šiv) lahko tudi poči, morda je to, to. Težko rečem, nimam izkušenj s tem. Kardiokirurgii bi to vedeli bolje.
Pozdravljeni,
Sprašujem vas za vaše mnenje in pa izkušnje kako zaprejo prsnico po operaciji na odprtem srcu pri otrocih, ki so veliki 116cm in težki 18kg. Namreč sin je v starosti 6 let bil operiran na odprtem srcu zaradi VSD luknjice, pa zdaj ko berem stare izvide in odpustni izvid na RTG p/c nič ne piše o kakih vsadkih ostosintetskega materiala se pravi žic.
Niti kirurg nama z možem ni omenil, da bi prsnico z žicami zaprli.
RTG p/c: Srčna senca je precej manjša, pljuča normalno predihana
samo piše pod mnenje: Rana zašita interdermalo, šivi s časoma bodo odpali, sternum čvrst
Preostale šive se naj odstranijo v pristajoči bolnišnici, to so te šivi ki so na koži.
Samo me zanima vaše mnenje z zvezi s tem in vaše izkušnje.
Menim, če ni nič napisano pot RTG p/c niti nama z možem ni nič omenil, prav tako nismo dobili nobene izkaznice za vgradnjo kovin oz. žic menim na je kirurg uporabil absorbilne šive.
Prav tako deček normalno raste in se razvija ter lahko normalno športa.
LP
Način, na katerega bo po operaciji na srcu zaprl prsnico, izbere kirurg.
Po mojih izkušnjah kirurgi pri tej starosti in teži najpogosteje uporabijo jekleno žico. Žica je antimagnetna, zato bolnik ne potrebuje posebne izkaznice o “vsadku v telesu”. Pri gracilnih bolnikih lahko po operaciji pod kožo na prsnici pogosto otipate žico.
Pri majhnih otrocih, predvsem dojenčkih, kirurgi pogosto uporabijo debelo nit, ki prav tako dobro poveže in učvrsti prsnico in je ni potrebno odstranjevati.
Kaj se uporabili pri vašem otroku, ne vem. Če lahko pod kožo nad prsnico otipate kak tujek, potem bo to najverjetneje žica.
Če vas to zelo zanima, je edino pravo mesto za odgovor oddelek, kjer so otroka operirali. V oprracijskem zapisniku, ki ga rutinsko staršem sicer ne izročajo, ga pa bodo, če boste za to zaprosili, bi morali niti to natančno navedeno.
Pozdravljeni,
Prvo hvala za odgovor. Morda bi te zice bile opisane na rentgenu ?
Namrec pri sinu na rentgenu ni nic videti da bi bile zice niti zdravniki nisto tega opisali.
Sem ga ze vse pretipala in nic ni cutiti.
Kaj vi menite na podlagi izkusenj pa glede bi zdravniki vsaj napisali navedbo zic na rtg ali ne ? Spodobilo bi se da bi mar ne ?
Lp
Ja, pričakoval bi, da bi bilo na izvidu zabeleženo, da so vidne kovinski šivi po sternotomiji.
Kot rečeno, nedvoumno točen odgovor boste dobili samo na način, ki sem ga opisal.
Kolikor vem, je obveznost hranjenja 15 let.
Dokument vam morajo izročiti, če tako želite. Medicinska dokumentacija v prvi vrsti pripada bolniku, ne inštituciji. Inštitucija ima samo obveznost, da jo hrani v skladu z zakonskimi določili.
Mislim, da sva to temo izčrpala.