Vsd
Zdaj je pa čas, da malo umiriva žogico!
Zaenkrat je stanje, kot so vam razložili dobro, potrebno je samo spremljanje in nič drugega.
Razlaganje takšnih ali drugačnih številk je hudo nehvaležno in vodi do vedno novih vprašanj, na katera pa se ne da dobro odgovoriti, če nimaš celotne slike.
Številka, ki jo navajate, sicer sama po sebi ne pomeni nič.
Mislim, da sva to temo izčrpala.
Pozdravljeni,
Kot sem vam ze predvceraj pisal sin je bil operiran zaradi subaortnega VSD defekta v subaortnem predelu srca. Operacija bila potrebna saj se je vanj srkal listic aortne zaklopke.
Pred operacijo: malalignment VSD s posteriorno deviacijo septumoa bres kasnega septuma pod aortno zaklopko. Subaortni predel je nekoli ozji in meri 12,7mm v primerjavi z aortnim obrocem, ki meri 16,4, pulmonalni pa 17mm.
Zaradi prilapsa desnega koronarnega listica aortne zaklopke bo potrebno operativno zdravljenje.
Po operaciji pa vse normalno in ni nobene ozine v subaortnem predleu napisane. S to pomeni da se je srce po operaciji vrnilo v normalno stanje ? Ali je kirurg tudi ob operaciji razsiril subaortni predel, vendar tega nisem zasledil po operacijskem izvidu, niti nekjer tega ne pise. Pise samo za oclusio VSD cum Teflon felt.
Kaksno je vase mnenje?
Pri sinu so cakala z operacijo do konec 6, zacetek 7 leta starosti, saj prej operacija ni bila potrebna.
Zanima me se vase mnenje, ker od operacije je ze doglo casa, leta 2004 in nas lececi kardiolog in kirurg vec nedelata na pediatriji v Ukc Lj.
Lep pozdrav
Kirurg pri operaciji ni širil iztočnega trakta levega prekata, to ni potrebno. Že samo z zaprtjem defekta so se “stvari postavile na svoje mesto”.
Sicer pa, tudi po uspešni operaciji se velja kdaj pa kdaj pokaz ati kardiologu. Ta bo lahko odgovoril oz. odgovorila na vsa vprašanja, ki jih morebiti še imate.
Pri večini bolnikov po operaciji tudi na dolgi rok ni nobenih težav.
Mislim, da sem vam več kot obširno odgovarjal skozi celo vrsti vprašanj, zdaj pa je čas, da ta pogovor zaključiva.
Namen foruma navsezadnje ni dopisna šola kongenitalne kardiologije in kardiokirurgije.
Tako je.
Ne vem.
Bi moral videti EKG, idealno pa še echo posnetek.
Vprašajte tistega, ki je EKG odčital.
Pozdravljeni,
Prejela sem izvid od sina, ki je bil v otroštvu operiran zaradi subaortnega vsd defekta, s prolapsom lističa aortne zaklopke. peracija je bila pred 5 leti.
Vse je lepo in prav vendar ob zaključku piše še “potrebna je profilaksa endocarditisa” , kaj to pomeni in na koliko časa mora jemat oz. kdaj antibiotično zaščito ?
Sedaj pa je kot sem že prej omenila 5 let od operacije.
Lp
Profilaksa bakterijskega endokarditisa je omejena samo na posege, pri katerih obstaja tveganje vdora bakterij v kri. Klasične situacije so npr. pred zobozdravstvenimi posegi, pred različnimi operacijami, ob poškodbah, ki zahtevajo krg oskrbo.
Ali bolnik profilakso potrebuje odloči kardiolog. Z njim, ali pa s pediatrom se tudi pogovorite, kaj to pomeni, da boste razumeli in da bo otrok res dobil profilakso takrat, ko jo potrebuje oz. jo ne bo dobival, v kolikor to ni potrebno.
Zdravo,
Malo sem brala te forume pa tudi na internetu se profilaksa endocarditisa uporabi le po 6 mesecu operacije in če ima kdo umetno zaklopko.
Namreč pri sinu so defekt zaprli s teflonsko krpico in zdaj je že od tega 5 let pa mi je malo čudno… Načeloma po vseh teh priporočilah in smernicah naj nebi potreboval saj je že 5 let od operacije.
Lp
Načeloma je tako, kot pravite.
Bi pa bila profilaksa potrebna, če VSD ni bil zaprt v celoti in je ob krpici ostal še manjši rezidualen defekt. V tem primeru je profilaksa potrebna, dokler je rezidualni defekt odprt.
Pozdravljeni,
Sin je bil operiran zaradi Tetralogije Fallot in so mu s perikardno krpo razširili iztočni trakt desnega prekata, vsd luknjica pa bila zaprta s teflonsko krpo.
Zanima me ali se lahko ta perikardna krpa vidi na srčni mišici z ultrazvokom srca ? Namreč na EKG posnetku je velika deviacija T spojnice in QRS je 168ms in QRS axis -80. Ali je to povezano s to perikardno krpo saj tam se električni singal ne more širiti?
LEP POZDRAV
To ni povezano s krpo kot samo, ampak je zaradi bloka prevajanja po desnem kraku prevodnega sistema po prekatih.
Enak vzorec (kompletni desnokračni blok) imajo praktično vsi bolniki po operaciji ToF. Širina kompleksa QRS pa je odvisna tudi odvelikosti desnega prekata.
Ampak EKG je načeloma metoda za ocenjevanje srčnega ritma, za ocenjevanje velikosti votlin pa so druge (slikovne) metode bistveno boljše.
Če zaključim, interpretacija EKG brez vedenja o strukturi in funkciji srca ni prav dosti vredna.
Po popravi ToF se z UZ vidi krpa, s katero je zaprt defekt. Pa tudi sicer se poprave drugače ne da narediti.
Desnokračni blok je nastal pri šivanju krpe, da.
Krpa na iztočnem traktu desnega prekata se navadno na uz ne vidi, ta del je slabo uz pregleden.
Telesna zmogljivost je odvisna predvsem od funkcije pulmonalne zaklopke in posledično velikosti in funkcije desnega prekata. To pa je izrazito individualno. Kar zadeva vas, se pogovorite s kardiologim, ki vas pozna.