Najdi forum

Recimo kaj kakšen tlak bi naj bil v iztočnem delu desnega prekata, da je še v mejah normale ? Nekje na netu sem prebral da od 34 mm/Hg je že blago povečanje nisem pa ziher.?

Lp

Zdaj je pa čas, da malo umiriva žogico!

Zaenkrat je stanje, kot so vam razložili dobro, potrebno je samo spremljanje in nič drugega.

Razlaganje takšnih ali drugačnih številk je hudo nehvaležno in vodi do vedno novih vprašanj, na katera pa se ne da dobro odgovoriti, če nimaš celotne slike.

Številka, ki jo navajate, sicer sama po sebi ne pomeni nič.

Mislim, da sva to temo izčrpala.

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

Pozdravljeni,

Kot sem vam ze predvceraj pisal sin je bil operiran zaradi subaortnega VSD defekta v subaortnem predelu srca. Operacija bila potrebna saj se je vanj srkal listic aortne zaklopke.

Pred operacijo: malalignment VSD s posteriorno deviacijo septumoa bres kasnega septuma pod aortno zaklopko. Subaortni predel je nekoli ozji in meri 12,7mm v primerjavi z aortnim obrocem, ki meri 16,4, pulmonalni pa 17mm.
Zaradi prilapsa desnega koronarnega listica aortne zaklopke bo potrebno operativno zdravljenje.

Po operaciji pa vse normalno in ni nobene ozine v subaortnem predleu napisane. S to pomeni da se je srce po operaciji vrnilo v normalno stanje ? Ali je kirurg tudi ob operaciji razsiril subaortni predel, vendar tega nisem zasledil po operacijskem izvidu, niti nekjer tega ne pise. Pise samo za oclusio VSD cum Teflon felt.

Kaksno je vase mnenje?
Pri sinu so cakala z operacijo do konec 6, zacetek 7 leta starosti, saj prej operacija ni bila potrebna.
Zanima me se vase mnenje, ker od operacije je ze doglo casa, leta 2004 in nas lececi kardiolog in kirurg vec nedelata na pediatriji v Ukc Lj.

Lep pozdrav

Kirurg pri operaciji ni širil iztočnega trakta levega prekata, to ni potrebno. Že samo z zaprtjem defekta so se “stvari postavile na svoje mesto”.

Sicer pa, tudi po uspešni operaciji se velja kdaj pa kdaj pokaz ati kardiologu. Ta bo lahko odgovoril oz. odgovorila na vsa vprašanja, ki jih morebiti še imate.

Pri večini bolnikov po operaciji tudi na dolgi rok ni nobenih težav.

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

Zdravo,

Najprej hvala za odgovor, v katerih primerih bi pa bilo potrebno siriti iztocni trakt ? Ce ni dobre sistolicne funkcije oz. iztisnega deleza krvi ?
Iskal sem na internetu in nisem nic nasel.

Lp

Mislim, da sem vam več kot obširno odgovarjal skozi celo vrsti vprašanj, zdaj pa je čas, da ta pogovor zaključiva.

Namen foruma navsezadnje ni dopisna šola kongenitalne kardiologije in kardiokirurgije.

Pozdravljeni,

Kot otrok sem imel operacijo zaradi VSD defekta na odprtem srcu. In vmes na izvidih pise pri Kardioloskem statusu: Razen brazgotine po sternotomiji je kardioloski status povsem normalen.

Brazgotina po sternotomiji to je misleno ta brazgotina na kozi, ki je vidna ?

Lp

Tako je.

Pozdravljeni,

Bi mi še lahko odgovorili pojem “Desnokračni blok z motnjami repolarizacije (Sekundarne) nespecifične” Kaj je DKB mi je znano, kaj pa je mišleno to z sekundarnimi motnjami repolarizacije ?

Lp

Ne vem.

Bi moral videti EKG, idealno pa še echo posnetek.

Vprašajte tistega, ki je EKG odčital.

Pozdravljeni,

Prejela sem izvid od sina, ki je bil v otroštvu operiran zaradi subaortnega vsd defekta, s prolapsom lističa aortne zaklopke. peracija je bila pred 5 leti.

Vse je lepo in prav vendar ob zaključku piše še “potrebna je profilaksa endocarditisa” , kaj to pomeni in na koliko časa mora jemat oz. kdaj antibiotično zaščito ?
Sedaj pa je kot sem že prej omenila 5 let od operacije.
Lp

Profilaksa bakterijskega endokarditisa je omejena samo na posege, pri katerih obstaja tveganje vdora bakterij v kri. Klasične situacije so npr. pred zobozdravstvenimi posegi, pred različnimi operacijami, ob poškodbah, ki zahtevajo krg oskrbo.

Ali bolnik profilakso potrebuje odloči kardiolog. Z njim, ali pa s pediatrom se tudi pogovorite, kaj to pomeni, da boste razumeli in da bo otrok res dobil profilakso takrat, ko jo potrebuje oz. jo ne bo dobival, v kolikor to ni potrebno.

Zdravo,

Malo sem brala te forume pa tudi na internetu se profilaksa endocarditisa uporabi le po 6 mesecu operacije in če ima kdo umetno zaklopko.
Namreč pri sinu so defekt zaprli s teflonsko krpico in zdaj je že od tega 5 let pa mi je malo čudno… Načeloma po vseh teh priporočilah in smernicah naj nebi potreboval saj je že 5 let od operacije.
Lp

Načeloma je tako, kot pravite.

Bi pa bila profilaksa potrebna, če VSD ni bil zaprt v celoti in je ob krpici ostal še manjši rezidualen defekt. V tem primeru je profilaksa potrebna, dokler je rezidualni defekt odprt.

Pozdravljeni,

Sin je bil operiran zaradi Tetralogije Fallot in so mu s perikardno krpo razširili iztočni trakt desnega prekata, vsd luknjica pa bila zaprta s teflonsko krpo.
Zanima me ali se lahko ta perikardna krpa vidi na srčni mišici z ultrazvokom srca ? Namreč na EKG posnetku je velika deviacija T spojnice in QRS je 168ms in QRS axis -80. Ali je to povezano s to perikardno krpo saj tam se električni singal ne more širiti?

LEP POZDRAV

To ni povezano s krpo kot samo, ampak je zaradi bloka prevajanja po desnem kraku prevodnega sistema po prekatih.

Enak vzorec (kompletni desnokračni blok) imajo praktično vsi bolniki po operaciji ToF. Širina kompleksa QRS pa je odvisna tudi odvelikosti desnega prekata.

Ampak EKG je načeloma metoda za ocenjevanje srčnega ritma, za ocenjevanje velikosti votlin pa so druge (slikovne) metode bistveno boljše.

Če zaključim, interpretacija EKG brez vedenja o strukturi in funkciji srca ni prav dosti vredna.

Desnokracni blok je verjetno nastal kot posledica teflonske krpe, ki je zamasila defekt ne ?
Z ultrazvokom srca pa se vidi perikardna krpa oz. kako je kardiolog vedel da je krpa na prekatu ?

Lp

Po popravi ToF se z UZ vidi krpa, s katero je zaprt defekt. Pa tudi sicer se poprave drugače ne da narediti.

Desnokračni blok je nastal pri šivanju krpe, da.

Ja ja teflonska krpa mi je jasno, kaj pa ta perikardna krpa, ki je na srcni steni prekata ?

Tudi me zanima ce je delazmoznost srca kaj zmanjsana ob sportnih obremenitvah ?

Lp

Krpa na iztočnem traktu desnega prekata se navadno na uz ne vidi, ta del je slabo uz pregleden.

Telesna zmogljivost je odvisna predvsem od funkcije pulmonalne zaklopke in posledično velikosti in funkcije desnega prekata. To pa je izrazito individualno. Kar zadeva vas, se pogovorite s kardiologim, ki vas pozna.

New Report

Close