Vsd
Slednje.
Slednje.
Da.
Točno kje je prekinitev desnega kraka se iz EKG ne razbere. Tudi ni funkcionalno pomembno.
Pozdravljeni Dr. Vesel
Najprej se vam hocem zhvaliti tudi v imenu ostalih da tako lepo in pomirjajoce odgovarjate na forumih tako da “svaka vam cast”, tudi sam imam eno vprasanje ce smem.
Namrec zanima me nekaj oz. nikjer ne dobim nobenih podatkov o tem kaksna je de dolzina brazgotine oz. reza na desnem atriju pri pediatricnih pacientih ? Recimo ali se giblejo med 1-10mm al so daljse ?
Verjetno ste bili kdaj na kirurgiji za otroke in priblizno mogoce veste to vprasanje ?
Lepo vas pozdravljam in lep dan
Brazgotine so daljše, saj mora skozi odprtino, ki jo nared, kirurg izvesti celotno operacijo. Težko vam rečem v številki, otroci so različno veliki, tudi kirurgi so različni. Je pa tako, da je bistvena dobra preglednost op polja, ne dolžina reza na preddvoru!
Sploh se starši veliko preveč ukvarjate in veliko preveč pozornosti posvečate brazgotini, ki ostane na preddvoru po operacijin na odprtem srcu. Kirurgi enostavno mora priti v srce, drugače ne gre. Pri tem vedno izbere pot, ki je za otroka najboljša, tako v smislu preglednosti, kot v smislu dolgoročnih zapletov. Iz svoje dolgoletne prakse se praktično ne spomnim zapletov zaradi poop brazgotine na desnem preddvoru.
Ponovil bom že rečeno – takšna razprava je brezpredmetna.
Kirurg potrebuje pristop, uporabi tistega in v takšnem obsegu, kot potrebuje, da varno in uspešno opravi svoje delo.
Jaz, seveda, ne morem vedeti točno kje in kako dolg bo rez in podobne tehnične podrobnosti posega. Če vas to zeli zanima, boste morali to vprašati tistega, ki je oz. Ki bo operacijo opravil.
Absolutno tisti, ki se zdi tak kirurgu, ki bo otroka operiral. Zakaj tako, pa sem že nekajkrat pojasnil.
Zdravo,
Govoril sem s kirrugom, ki pa je bil v gužvi zato je najni pogovor prek telefona trajal približno 45s in je omenil, da bodo uporabili Teflonsko krpico in, da bi mogoče lahko uporabili tranaortni ali transpulmonalni pristop do subaortnega vsd defekta, v katerega se srka desni koronarni listič aortne zaklopke.
Ali je sploh to možno da preko aortne oz. pulmonalne zaklopke zaprejo vsd s teflonsko krpico ?
Lp
Potem veste vse!
Kirurg je govoril o pristopu skozi rez na steni arterije, ne “skozi” zaklopko. Zaklopko si bo umaknil in jo ne bo v ničemer poškodoval. Ko rečem “umaknil”, mislim, seveda, da bo operiral skozi odprto zaklopko (kot je ob srčnem iztisu), ne da bo zaklopko kamor koli fizično “umikal”.
Srečno!
Dame in gospodje, ki me sprašujete o operacijah na odprtem srcu in to v najmanjših podrobnostih, to so vendar vprašanja za kirurga, ne za kardiologa! Prosim, upoštevajte to!
Tudi na vprašanje glede perikarda ni samo enega odgovora. Načelima pa je tako, da perikard operacijo povsem dobro prenese.
Pozdravljeni,
Dobili smo izvid od kardiologa, ki je pregledal 6 let starega otroka in napisal: vse struktrue so bile normalne, edino me zmotilo to da je napisal “Subaortni predel je nekoliko ožji, v primerjavi z aortnim obročem, ki meri 17,5mm, pulmonalni obroč pa 18mm.
S strani srca težav nima.
Ali je to vse okej ali gre za kakšno težavo ?
Težko reči kaj je mislil nekdo drug, to vam mora pojasniti tisti, ki je to napisal.
Aorta in pljučna arterija sta enako veliki, to zagotovo ni problem. Kaj pa je kardiolog mislil z “nekoliko ožji subaortni predel” in ali meni, da bo to v prihodnje igrali kakšno vlogo, pa iz zapisanega ne razberem. Tudi sicer slika pove več kot tisoč besed.
Skratka, pogovorite se s kardiologim, ki je otroka gledal.
Zelo težko vam dam številko. Različno stari otroci imajo različno velika srca. Ni vseeno niti kje meriš in kaj meriš oz. v kateri ravnini.
Predvsem pa je bolj kot izmerjena številka pomembno to, kaj to funkcionalno pomeni.
Če je ožina v desnem prekatu pomembna, vidimo tam ob uz preiskavi pospešitev toka krvi in na tej podlagi se potem odločano, ali je zožitev blaga, zmerna ali huda.
Če imate še odprta vprašanja, jih boste morali razrešiti s kardiologom, ki je opravil preiskavo.