Vsd
Zdravo,
Nekje pa sem prebral, da je tveganje za ponovno napako pri mojem otroku nekje 3% in da se priporocoa UZ srca le ce je inel kdo napako v 1 kolenu( starsi ), se pravi da babica to ni mar ne ?
Je pa tudi res da so ji to odkrili nekje leta 1950 ko realno se ni bilo kardiologov in sedaj je zdrava kar se tice srca, nobene prirojene srcne napke nika. Glede na to da pa so vsi zdravi v familijo moji in njeni dvomim da bi slo za dedovanje.?
Lp
Odgovarjam na podlagi tega, kar mi navedete.
Babica ni prvo koleno, otrok (sorojenec) pa je.
O genetiki in “dednem nagnjenju” k srčnim napakam je bilo pred nekaj tedni precej govora na tem forumu, sprehodite se nazaj in poglejte.
Pod črto, odgovora z da ali ne, vam na vprašsnje, ali je šlo pri otroku za dedni, genetski vzrok za VSD, vam ne morem dati. Roko na srce, če je otrok sicer zdrav, tudi ni ne vem kako pomembno. Glede tveganja pri naslednji nosečnosti, pa je tako, kot ste navedli že sami, cca 3%.
Ne za eno, ne za drugo v ožjem smislu besede, vsaj ne tako kot si predstavljamo tadva pojma z Medeljevim grahom.
Pozdravljeni,
Ker je ta tema aktualna bom se jaz nekaj vprasal. Recimo da sem jaz vas pacient, pa bi vas nekaj vprasal. Namrec kot otrok sem se rodil s prirojeno srcno napako VSD luknjico, ena je bila v misicnem delu druga pa pod aortno zaklopko, med perimebranoznim in zgornjim delom pod aortno zaklopko. Prvi vsd misicni se je pri 2 letu zaprl sam od sebe, ta majhni vsd pod aortno zaklopko majhna luknjica pa je ostala odprta. Ostale strkuture srca povsem normalne cist vse. Zdaj pa po vase glede na to da se je en VSD zaprl sam od sebe, drugi pa zal ne, ali je mozen vzrok mutacije kakega gena recimo GATA 4 in NBX20 ? Ali ne ker se je en defekt zaprl drug pa ne?
Jaz si predstavljam da ce bi slo za mutacijo teh genov potem se verjetnu tudi taprvi misicni VSD nebi zaprl mar ne ?
Kaksno je vase mnenje ?
Namrec od prejsnjih vasih odgovorov na podobno temo nekak ne najdem odgovora.
Lp,
Samo H.
Na to vam ne znam odgovoriti z da ali ne. Mislim, da ne zna nihče.
Osebno sem prepričan, da je morebitno zaprtje defekta odvisno izključno od velikosti in lokacije, ne pa od tega, ali je prisotna neka mutacija, ali ne.
Po vašem opisu sklepam, da so pri otroku po rojstvu ultrazvočno videli odprto ovalno okence, ki pa se je nato zaprlo.
To je povsem normalno.
Posamezne ekstrasistole, tako iz preddvorov, kot iz prekatov, so zelo pogoste in jih ne gre povezovati z brazgotino na desnem preddvoru po srčni operaciji.
Če bi za neko aritmijo želeli točno vedeti, ali izhaja iz področja pooperativne brazgotine, bi pravzaprav morali napraviti elektrofiziološko študijo, kar pa se počne samo v primeru trdovratnih aritmij.
Kirurg praktično vse VSD-je doseže skozi desni preddvor, ne skozi desni prekat. Kadar kirurg prereže desni prekat, je to iz drugih razligov, ne zaradi dostopa do VSD.
Izključno takrat, kadar je iztočni trakt desnega prekata preozek in ga je potrebno širiti. Kar pa v vašem primeru ni.
Tako je.
Pozdravljeni,
Tudi moj sin je prestal operacijo zaradi subaortnega vsd defeka. Operacija je bila izvedena v 7 letu starosti, samo zaradi tega ker se je po 6,5 letih začel vsrkavat listič aortne zaklopke.
Po operaciji kot posledica je nastal kompletni desnokračni blok, pa me zanima kaj vi menite kaj je bil vzrok za desnokračni blok ?
Malo sem brala te forume in so neke brazgotine na srčni mišici prisotne zaradi vstopa do defeka po aorti ali desnem preddvoru ali pa desnem prekatu, mogoče vzrok v tem ?
Lepo bi vas prosila da mi odgovorite na vprašanje.
Lp
Razlog kompletnegs srčnega bloka v zgodnjem pooperativnem obdobju je vedno poškodba prevodnega sistema srca, to je posebnega nitja, po katerem se prevajajo električni impulzi.
Do te komplikacije pride redko, v največ nekaj procentih, vendar redko vseeno ne pomeni nikoli. Jaj točno je bil vzrok pri vašem otroku, ne morem vedeti, ugibanja pa so nehvaležna. Običajno pa je vzrok v neobičajnem poteku prevodnega sistema. Kirurg prevodnega sistema pri operaciji ne vidi, zanašati se mora na vedenje, kje nitje običajno poteka.