Najdi forum

Da.

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

Ker na internetu veliko o subaortnem VSD defektu ne najdem, ker literatura omenja 4 različne tipe VSD-ja. Torej VSD v subaortnem predelu se smatra za membranozni oz. infracristalni VSD ?.
Na izvidu še piše, da se nahaja na pol poti med trikuspidno in pulmunalno zaklopko.

Lp

Ne. Najaja se tam, kot pove ime. Pod aortno zaklopko.

Ampak v lekcije anatomije, pa ne bi zahajal. To boste morali razrešiti sami. Ali pa prosite za razlago kardiologa, ko se naslednjič vidite.

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

Pozdravljeni,

Z možem se je nama rodil sin, po Apgrajevi lestvici 10/10, zdravega videza, brez posebnih težav. Na zadnjem pregledu preden so naju odpustili z porodnišnice so še opravili zadnji pregled, na katerem so ugotovili šum na srčku. Šli smo v pediatrično kliniko v Lj na pregled, kjer so ugotvili majehn subaortni VSD, 2,5mm luknjica. Zdravniki so nam rekli, da deček lahko s strani srca živi praktično normalno živlenje, le da so potrebne letne kontrole zaradi tega, da nebi prišlo to težav z aortno zaklopko. Sedaj je star 5 let in še vedno nima težav s srcem, luknjica je še vedno majhna, zdravniki se še niso odločili za operativno zdravljenje, češ da še ni potrebno. PMR poteka bp. Sin je primerno razvit in prehranjem, višina in teža za starost v mejah normalnega zanima pa me nekaj….

Zakaj sina niso dali na test za morebitno genetsko napako, zaradi luknjice v srčku ? Namreč jaz in mož sva popolnoma Ok, oboji babice in dedki so vsi kar se tega tiče zdravi. Do sedaj v naši familiji še ni bilo pojava prirojene srčne napake. Otrok pa se tudi čist normalno razvija (telesno in psihološko) je popolnoma bp.

Zanima me zakaj ga vseeno niso dali na test, zaradi izolirane napake VSD, ostale strukture srca so normalne, samo ta majhna luknjica je v pretinih prekatov.

Mogoče imate kakšne izušnje s tem in bi mi lahko obrazložili situacijo ?

Lp

Odločitev za genetsko testiranje je diskrecijska pravica lečečega zdravnika oz. kardiologa.

Za testiranje se odloči na podlagi več dejavnikov, ne samo na podlagi prisotnosti srčne napake, ki jo opisujete. Pri veliki večini otrok s tovrstno napako je izvid genetskega testiranja normalen. Če bi bili pri otroku prisotni še drugi dejavniki tveganja, npr. značilne obrazne poteze, upočasnjen razvoj, nepravilnosti drugih organov ali organskih sistemov, bi se kardiolog za genetsko testiranje najverjetneje odločil, ob odsotnosti opisanega pa se povsem razumljivo ni.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni,

Bi mi lahko razlozili na kratko pojem “Suspenzorni aparat mitralne zaklopke se pripenja nekoliko visje na zadnjo steno levega prekata kot je običajno “ in potem se Aberantna horda v levem prekatu, ki je dominanten ?

Otrok ima tudi restrekitven subaortni VSD, majhna luknjica.

Lepo bi vas prosil za odgovor.

Lp

Oboje je s funkcionalnega smisla nepomembno.

Pozdravljeni,

Se pravi, da ni razloga za skrb in da je to pac funkcionalna anatomija pac taka, ki je pri vsakih ljudeh različna ?

Lp,

V tem smislu, ja.

LP

Pozdravljeni,

Z otrokom, ki se je rodil z majhno luknjico opravljamo vsakoletne preglede pri pediatru. V tokratnem pregledu je sin opravil še slikanje srca in pljuč z rentgenom. Zaradi izključitve možnosti, da ob samem slikanju ne bo pri miru so me prosili, da grem v rentgen sobo z njim in ga držim za rokico. Ker sem si pozabila odstraniti pametno uro in roke in telefona iz žepa, me zanima, če so te elektronske naprave motile rentgenske žarke in posledično slika ne bo tako kakovostna za postavitev diagnoze oz. vpogleda v klinično stanje ?

Lepo bi prosila za odgovor.

Lp

Niso, brez skrbi.

Pozdravljeni,

Se pravi, da ni variante, da bi pametna ura, ki je ostala na roki preusmerila rentgen žarke na sebe in posledično bi slika prsnega koša bila motena oz. nebi bilo moč postaviti diagnoze zaradi tega ?

Lp

Se da moj odgovor razumeti drugače?

Vse bo ok. Vaša ura in telefon na preiskavo nista imela nobenega vpliva.

Pozdravljeni,

Mogoče je moje vprašanje bolj študijsko usmerjeno, bi vseeno vprašal.

Namreč a obstaja možnost, da se pri otroku rez na srčni mišici, ki je posledica za dostop v notranjost srca, nadomesti z lastniim srčnim mišičnim tkivom in ne z fibrotičnim tkivom ?
Ker pri otroku so bolj dejavni citikovini (IL-6), in limfociti T in B za stimulacijo kostnega mozga po razvijanju matičnih celic in se le-te preoblikujejo v kardiomiocite in se rez na tak način zaceli. Pri odraslih se pa poškodovano mišičje zamenja s fibroznim tkivom.

Če boste tako prijazni, da mi odgovorite bom zelo hvaležen. Se opravičujem, da ni to prava tema in da to ne sodi na formu.

Lp

Spoštovani,

Namena vašega vprašanja pravzaprav ne razumem.

Za pristop v srce, kirurg mora prerezati srce, drugače pač ne gre. To naredi tako, da je rez čim krajši, predvsem pa na mestu, kjer je to najmanj travmatsko, običajno skozi steno preddvorov.

Rez se celi z brazgotino.

Pozdravljeni,

Sin je bil v otroštvu operiran zaradi majhne luknjice VSD v membrnoznem predelu prekatov. Razlog operacije je bila prolaps aortne zaklopke v defekt z začetno aortno infifiencio. Po operaciji je fukcija aortne zaklopke postala normalna. Nobenega rezidualnega defekta ni. Defekt je bil popolnoma zaprt. Zanima me oz. Kako naj vemo, da je bila endotelizacija teflonske krpice popolna in če mora sin še vedno jemati antibiotike proti endocarditisu ?
Od operacije je že dobrih 5 let.

Za vaš odgovor se vam že v naprej zahavljujem.

Lep pozdrav

Če je bil defekt v celoti zaprt, je zaščita potrebna 6 mesecev, kasneje ne več. Krpa se siicer preraste z epitelom v cca 3 mesecih.

LP,

Pozdravljeni,

Se pravi, da defekt, ki je bil v celoti zaprt in nič ne pušča v tem predelu, kot je krpica, lahko smatramo, da je to na račun popolne endotelizacije ?
Bojim se samo, da nebo prišlo do kakšnih zapletov pri zobozdravniški obravnavi, kjer gre za neposredni stik s krvjo.

Lep pozdrav

Točno to sem vsm tudi napisal.

LP

Zdravo,

Hvala lepa za odgovore, sem pomirjen.

Lp

New Report

Close