Najdi forum

“Mehanizmi” nič ne “razmišljajo”.

Če se boste malo potrudili in povrskali nazaj, boste ugotovili, da prave razlage zakaj točno dedekti nastanejo, v večini primerov nimamo.

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

Pozdravljeni,

Dobili smo izvid iz magnetne resonance srca. Zanima me kako se vidi teflonska krpica v pretinu prekatov s katerim je bil VSD defekt zaprt ? Belo ali črno isto kot srčna mišica se vidi na sliki, oz. kako bi jo lahko prepoznala ?

LP

Zdaj pa prosim še enkrat preberite svoje vprašanje in se vprašajte a ni mogoče malo “too much” da mi s takimi vprašanji jemljete čas?

Pa brez zamere.

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

Pozdravljeni,

Z možem se je nama rodil sin s prirojeno srčno napako VSD 2,5mm. Prejeli smo izvid in nekaj nam ni jasno oz. se nam zdi razumljivo. Bi mi lahko pomagali z razlago izvida:

Defekt interventrikularnega spetuma v subaortnem predelu. Nakazuje se ožina v ventriklu. Gradienta med ventrikoloma je 60mmHg konkurdantne ventrikuloarterielne konekcije, levi aortni lok, ni prepričljinih znakov za odprt Botallov vod. Koarktacije aorte ni.

Zanima me ta stavek Konkurdantne ventrikuloarterialne konekcije in da je gradient med ventrikloma 60mmHg ? A to morda pomeni, da je še šlo poleg VSD za napačen razvoj stika med iztočnim trakom srca in velikih arterij ?

Lepo bi vas prosila za odgovor.
Lp

Ne.

Konkordanca pomeni skladnost, v tem primeru torej, da veliki arteriji izhajata pravilno, vsaka iz svojega prekata.

Gradient pomeni razliko tlakov med prekatoma. Večji kot je, manjši je defekt.

Tako na podlagi meritve dimenzij kot gradienta je jasno, da gre privašem otroku za majhen defekt. Potencialno zoprna pa je lahko lokacija tik pod aortno zaklopko. Ob tej lokaciji se tudi ob majhnem defektu sčasoma lahko (ne pa nujno!) okvari sortna zaklopka in je zato potrebno zapiranje ne zaradi velikosti defekta ampak zaradi ohranitve funkcije zaklopke.

Z drugimi besedami, kljub majhnemu defektu, je spremljanje na mestu, pretiranih skrbi pa ne imejte.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni,

Prvo najlepsa hvala za odgovor. Zanima me še vendarle nekaj. Morda se ve vzrok zakaj je prislo do luknjice ravno v subaortnem predelu ? Namrec jaz in moj mož ter vsi sorodniki noben izmed njih ni imel nobene prirojene srčne napake. Tudi otrok se normalno razvija, nima nobenih obraznih potez in razvijnih anomalij, da bi nakazaovalo na genetsko okvaro. Zdravniki pa tudi niso nic omenili, da bi bila kaj genetika kriva, morda sem kaksen virus prebolela v casu nosecnosti. Kaj vi menite ?

Lepo nedeljo se naprej,

Večinoma vzrok ni jasen.

Sem pa o tem obširneje že pisal, preglejte forum, če vas zanima kaj več.

LP

Pozdravljeni,

Zanima me, če zavoljo brazgotine na desnem prekatu, ki je posledica operacije zaradi prirojene srčne napake, bi se na magnetni resonanci srca po pozni pokontrastni ojačitvi videlo patološko obarvanje in če bi ta brazgotina povzročala segmentno krčenje desnega prekata ?

Bi vprašal zdravnika, ki je opravljal magnet srca, vendar je trenutno nedostopen.
Za vaš odgovor se vam že v naprej zahavljujem
Lp

Ne vem, kaj in kakšno operacijo imate v mislih.

Sama brazgotina dvomim da bi se bidela na tak način, predvsem pa, kirurg načeloma pristopa do prekatov oz. prekatnega pretina skozi desni atrij, ne desni prekat.

Kot opisujete, pa bi se videla krpa, ki jo kirurg všije v iztični del desnega prekata, npr. pri popravi tetralogije Fallot, kar je normslno, saj krpa ni živi tkivo in se zato razlikuje od okolnih struktur.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni,

Fantek ima prirojeno srčno napako VSD v subaortnem predelu srca. Prejeli smo izvid:
Mejna fiziološka trikuspidna insufiencia. Aberantna horda v levem prekatu, ki je dominanten. Subaortni predel je nekoliko ožji in meri 12,7mm, v primerjavi z aortnim obročem, ki meri 17,5mm, pulmunalni obroč pa 18mm. VSD s posteriono deviacijo brez jasnega septuma pod aortno zaklopko. Maksimalnega gradienta preko VSD je 93, srednjega pa 53 mmHg. Nakazuje se prolaps anteriornega škrica aortne zaklopke.

Zanima me, če poleg VSD-ja, gre tudi za subaortno stenozo, glede na to da subaortni predel meri 12,7mm aortni obroč pa 17,5mm ?

Lep pozdrav

To morate razčistiti s tistim, ki je delal preiskavo in vam izdal izvid.

Razumeti morate, da se samo na podlagi opisa, ki je vedno tudi nekoliko subjektiven, no morem, niti ne želim opredeljevati.

Lep pozdrav,

Mogoče samo glede diametra subaortni del12,7 mm in aortni obroč 17mm, naj še povem, da je otrok star 7 let, pred enim letom pa je subaortni del meril 13,3mm aortni obroč pa 16mm.

Je to dodatna napaka, ali je razlog VSD, kateri leži tik pod aortno zaklopko in tam ni jasnega septalnega tkiva ?

Sprašujem zato ker sem v skrbeh in v teh dnevih ko je COVID aktualen težko pridem do kardiologa, smo že vse probali..

Lepo bi vas prosila za odgovor.

Lp

Spoštovani,

Ne gre za mojo kaprico, ampak tako je, kot sem vam dejal.

Popolnoma neresno od mene bi bilo, da vam odgovarjam na takšna vprašanja. Zakaj tako, sem že razložil. Žal mi je, če tega ne razumete.

In še glede covid in dostopnosti do kardiologov.

Če si želite razjasniti podrobnosti v zvezi z izvidom, morate govoriti s kardiologom, ki je preiskavo izvedel, ne s katerim koli kardiologom.

Če iščete drugo mnenje, pa po mojem vedenju, ambulante zaenkrat delujejo po običajnem urniku.

Sploh pa, nikakor ne gori voda.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni ponovno,

Verjetno bo potrebno operativno zdravljenje VSD-ja, zaradi nakazovanja prolapsa zaklopke. Samo to so kardiologi omenili. A mo morda tudi potrebno širiti iztočni trakt levega prekata, glede na meritve, ki pišejo, da subaortni predel meri 12,7mm, aortni obroč pa 17,5mm ?

Naj še povem, da v nobenem izvidu ne piše, da bi šlo za stenozo subaortnega predela srca, vendar me te meritve begajo in stavek zdravnika “nekoliko ožji subaortni predel, ki meri 12,7 mm, v primerjavi z aortnim obročem, ki meri 17,5mm”.

Lp

Spoštovani,

Še enkrat. Ne morem se opredeljevati na podlagi subjektivne ocene nekiga drugega. Popolnoma neresno bi bilo govoriti o morebitni operaciji ali pa da ne bo potrebna, samo na podlagi opisa.

Seveda ste z otrokom dobrodošli za pregled v moji ambulanti. Po opravljenem pregledu vam bom lahko odgovoril na vsa vprašanja, ki vas zanimajo.

Lep pozdrav,

Operacija bo potrebna, vsaj to so zaključili zdravniki.

V diagnosi pise samo Defekt interventrikularnega septuma.

Malo me bega ker je ultrazvok srca zelo zanesljiva metoda glede teh meritev in dvomim, da majo kardiologi lahko tu subjektivno oceno ?

Lp

Spoštovani,

Očitno ne prideva skupaj.

Svetujem vam dobronamerno, po svojem najboljšem znanju in prepričanju.

Verjemite, da imam razloge za vsako besedo, ki sem vam jo napisal. Ne bom pa o njih javno govoril.

Odločitev, kaj boste z nasvetom, pa je vaša.

Lep pozdrav,

Lep pozdrav,

Pozdravljeni Dr. Vesel,

Na vas se obračam ker kardiolog pri sinu ni opisal velikost subaortnega VSD defekta, pač pa je opisano z meritvami razlike tlakov.

Maksimalni gradient preko VSD je 93mmHg, srednjega pa 53mmHg. Defekt je bale tik pod aortno zaklopko.

Kardiolgi upoštevate pri diganozi velikosti defetka maksimalni gradient ali ta srednji gradient ?
Glede na opisano zgoraj, glede razlike gradientov bi mi lahko povedali, če gre za majhen, restriktiven VSD ali velik ?

Lp

Pozdravljeni,

Pomembnejši je maksimalni gradient, vrednost 83 mmHg pomeni, da je defekt majhen, restriktiven, da velikost defekta ni problem, problem pa bi morda kdaj lahko predstavljala lokacija defekta, tik pod aortno zaklopko.

Pri tej lokaciji se s časom lahko zgodi, da nižji tlak v desnem prekatu “vleče” proti sebi dedni listič aortne zaklopke, ki leži tik nad defektom in s časom lahko začne aortna zaklopka puščati in propadati. Ni pa to vedno in pri vseh in ne zgodi se to čez noč, ampak postopoma. Zato je potrebno te bolnike periodično spremljati, v začetnem obdobju na nekaj mesecev, kasneje na eno leto, predvsem nas zanima funkcija aortne zaklopke. Če je funkcija zaklopke dobra, če zaklopka ne pušča, ni potrebno nič drugega, kot le sledenje naprej. Če pa začne zaklopka puščati, pa razmislimo o zapiranju defekta. Ne zaradi velikosti defekta samega, ampak zato, da ohranimo zdravo aortno zaklopko.

Še o tem, zakaj se kardiolog v izvidu ni navedel meritve defekta. Velikokrar je majhne defekte zelo težko meriti, pa tudi meritev sama o pomembnost defekta pove mnogo manj kot povesta gradient in velikost levih struktur srca.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni,

Prvo hvala vam za dobro pojasnilo. Torej, če vas pravilno razumem, glede na to, da je zdravnik pri otroku opisal maksimalni gradient 93mmHg, si predstavljam, da gre za restriktivni defekt ?

Lp

New Report

Close