Najdi forum

Pozdravljeni,

Zanima me kakšno ima veljavnost ultrazvok srca 2D z dopplerjem pri oceni funkcije desnega prekata po operaciji na odprtem srcu, zaradi levo-desnega šanta v pretinu prekatov ? A je možno z UZ srca dobro oceniti sistolično funkcijo in pa velikost desnega prekata, al je za to potrebna magnetna resonanca in kdaj se prirporoča ?

Lp

Premalo podatkov za natančrn odgovor.

Razlaga bi sicer lahko bila, da je imel sin poleg VSD zožen tudi iztočni trakt desnega prekata in da so ob operaciji le-tega razširili z všitjem krpe.

Vsekakor o tem povprašajte sinovega kardiologa, ki pozna celotno dokumentacijo in vam bo zlahka odgovoril.

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

Izbira primerne metode za prilaz in oceno funkcije desnega prekate je stvar, ki jo morate prepustiti lečečemu kardiologu.

V večini primerov UZ sicer zadostuje,

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

Živijo,

Aha, se pravi, da se tudi lahko dobro oceni sistolična funkcija in velikost desnega prekata ?

Lp

V večini primerov dovolj dobro.

Kadar pa kardiolog oceni, da UZ ocena ne zadostuje, pa poseže po eni od dodatnih slikovnih metod.

Takole vas bom vprašala, kakšno je vaše mnenje za dodatno preiskavo pri otroku, ki je bil operrian zaradi restrektivnega VSD defekta, problem baje neka zaklopka, saj so jo želeli ohraniti, baje defekt sam po sebi ni idiciral operacije, pač pa ohranitev zaklopke. UZ srca in EKG sta v mejah normalnega. Vedno na UZ srca tudi piše normalna sistolična funkcija desnega prekata, medtem ko levi prekat deluje prav tako brezhibno, otrok je zdrav in asimptomatski. Sploh nimamo občutka, da je imel operacijo, saj je isto fizično zmogljiv kot vrstniki oz. če ne še bolj.
Kakšno je vaše mnenje še po opravi magnetne resonance ? Namreč ličeči kardiolg nam nič ne omeni kako pa kaj, samo reče da je vse OK in to je vse…. potem pa moremo skozi izvide razbirat stvari…
Bi lahko dobila vaše mnenje lepo prosim.

Lp

Po tem, kar ste napisali, ni za dodatne preiskave prav nobene potrebe.

Najlepša hvala za vse odgovore.

Lp

To sem pa že odgovoril.

Pozdravljeni,

Zanima me kako se dedujejo prirojene srčne napake (VSD, ASD, TGA), če je od očeta brat v letih 1940-1945 imel tako obliko napake in je zaradi takrat ne zdravljenja, ker še takrat operativnega zdravljenja v Sloveniji v teh letih takoj po 2 S.V ni bilo, in je posledično temu umrl. Namreč moja babica kot dedek, se pravi oče in mama od mojega očeta in brata, sta povsem zdrava, prav tako moj oče in jaz nimava nobene prirojene srčne napake, bi mi mogoče lahko povedali, če je zaradi tega povečano, da bi moj bodoči otrok imel take vrste napake ? Ali se to deduje bolj po krvi, se pravi babica, dedek, mama in oče ?

Lepo bi vas prosil za odgovor.

Lp

Primer, ki ga opisujete, je sorodstveno tako oddaljen od vas, da na tveganje za prirojeno srčno napako pri vašem otroku ne igra vpliva.

Tveganje pri vaše otroku je enako tveganju v splošni populaciji. To je 0.3% za napako, ki jo je potrebno kirurško ali intervencijsko zdraviti v prvem letu življenja, oz. 0.8% če upoštevamo tudi blage srčne napake, tudi take, ki nikoli ne potrebujejo zdravljenja.

Zdravo,

Hvala vam za odgovor.

Lp

Zdravo,

Se opravicujem, tista oseba katera je zal kot otrok ko ke bila stara 3 dni preminila, zaradi srcne napake, bi bila sedaj trenutno moja teta, se pravi, da ne vpliva, ta napaka na mojega bodocega otroka ne ?

Lp

Praktično ne.

Če vas skrbi, pa svetujem, da pridete za pregled plodovega srca v 20. tednu nosečnosti, ko bomo lahko morebitno srčno napako z veliko verjetnostjo izključili.

Pozdravljeni,

Mogoče vam bo to vprašanje malce smešno, ampak vseeno bom vprašal. Ali lahko pride do nenadnega zastoja srca po 10,20,30,.. letih od operacije zaradi restrktivnega VSD defekta, namreč defekt je bil zelo majhen, vendar zavoljo lege je zahteval pri 7 letih operativni poseg na odprtem srcu. Srce je kirurg zaustavil, da je lahko opravil operativni poseg. Ali lahko zaradi tega, ker je bilo nekoč srce zaustavljeno predstavlja kakšno tveganje za pozne zaplete ? Namreč trenutno je 16 let od operacije in počutim se še preveč zdravega, sploh nevem, da sem bil operiran, me pa vsake tolko časa kaj prime, da kaj o tem premišljujem.

Lep pozdrav

Nobenega razloga ne vidim, da bi vas morali kar koli skrbeti.

To je pravzaprav vse, kar vam lahko povem. Pa saj drugega tudi ne potrebujete, ali ne?

Lep pozdrav,

Pozdravljeni,

Zanima kaj je najpogostejši razlog za nastanek luknjice restrektivnega VSD v membranoznem oz. perimembranoznem, luknjica je bila ob rojstvo velika le 2,5mm in hemodinasmo sploh ne pomembna, kardiolog je rekel le, da bo mogoče predstavljala težavo za zaklopko, ko bo otrok zrastel oz. se razvijal, napovedati pa neve, ker mogoče bo pa vse ok. Namreč starša, babice, dedki, sorodniki noben ni imel nobenih prirojenih srčnih napak. Jaz si to razlagam nekako tako, da ko se je srce razvijalo, so tile srčni mehanizmi, ki so odgovorni za nastanek pretina med prekatoma in tega v membranoznem oz. perimembranoznem subortnem predlu srca, razumeli, češ saj to pa je dovolj za normalno življenje in razvoj srca in nekako ni potrebe še po dodatnem proteinu oz. vezivu, da bi to minimalno luknjico zakrpali. Možno pa da je mama prebolela kakšen virus.
A gre za genetsko napako, ker otrok je popolnoma zdrav kar se tiče tega, se pravi mentalno in motorično je brez problema isto nima nobenih obraznih potez, skratka vse je okej kar se tega tiče. Bi mi mogoče vedeli razložiti vzrok restrektivnega VSD ja v tem predelu srca ? Je moja teorija, katero sem zgoraj opisal pravilna ?

Lepo bi vas prosil za odgovor.
Lp

O tem se že tolikokrat in toliko pisal, da vam povsem mirne vesti svetujem, da se sprehodite po mojih starih objavah in boste odgovor zlahka našli.

Pozdravljeni,

Verjamem, da ste že pisali, pa vendar. Je moje razmišljanje v tej smeri pravilno ali se popolnoma motim ?

Lp

“Mehanizmi” nič ne “razmišljajo”.

Če se boste malo potrudili in povrskali nazaj, boste ugotovili, da prave razlage zakaj točno dedekti nastanejo, v večini primerov nimamo.

New Report

Close