Najdi forum

Zdravo,

Torej je po uspešni operaciji VSD v otroštvu življenjska doba enaka kot pri sovrstnikih, ki niso bili operirani oz. imeli VSD luknjice ?

Lp

To sva že, a ne?

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

Zdravo,
Sva ja, ampak tista dokončna potrditev, saj veste “čez mirnega spanca ga ni”.Torej normalna kot pri vrstnikih in je panika glede tega nepotrebna ?

Lp

Brez zamere, vse sva se zmenila, na vse sem vam že odgovoril. Tudi na to.

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

Pozdravljeni,

Verjamem, da bova rešila moje težave predvsem sekiranje. Kot otrok sem bil operiran zaradi VSD luknjice, nekje pod aortno zaklopko v starosti 7 let, sedaj jih štejem 23 in od operacije je že dobrih 16 let. Od operacije pa do zdaj sem popolnoma asimptomatski, opravljam redne letne kontrole UZ srca, cikolergometrija in EKG. Vedno vse v mejah normale, skratka presenetljivo v redu. Sem tudi aktiven tekmovalen športnik in ob max. naporih ne čutim nobenih težav. Zanima me samo, glede na branje op. zapisnika in ker sem študijozen tip človeka, me skrbi, pristop do VSD-ja, ki je baje bil preko iztočnega trakta desnega prekata. Na UZ srca je iztočni trkat primerne velikosti in ni dilitiran, bral sem tudi, da se lahko v tem področju nastanejo aritmije čez čas po op. za vsd, me zanima kaj lahko pričakujem glede na to da po 16 letih od operacije nimam nobenih težav niti nobenih simptomov ?
Glede na to, da se brazgotina na iztočnem traktu desnega prekata ne vidi, a je možno da je bil pristop skozi pljučno arterijo in je pri tem še bila minimalna incizija v desni prekat, zato je tako opisano na op. zapisniku ? Ker v člankih si opisane RV disfunkcija, aritmije, vendar jaz od tega še nič nimam…
Nekje sem tudi prebral, da če ni nobenih aritmij zaradi brazgotine po 15 letih, se jih tudi ne pričakuje v prihodnje.

Na kratko bi vas prosil za mnenje glede tega.

Lp

Pozdravljeni,

Zanima me kaksna je verjetnost pojava težav zaradi infundibulotomije za pristop do VSD defekta za nastanek morebitnih aritmij, disfunkcije desnega prekata, aritmognene displazije itd… glede na to, da je od operacije ze 16 let, do sedaj no nobenih tezav, kako pa se to kaze na dolgi rok ?

Lp

Skoraj prepričan sem, da ste mi že pisali, ne enkrat, jaz pa sem vam obsežno že odgovarjal. Ali pa vas je zaskrbljenih 23-letnikov po op manjšega vsd, aktivnih športnikov, ki sre brez režav in redno obiskujete kardioliga, neverjetno veliko.

Skratka, zdravi ste in brez težav. In zelo verjetno bo tako ostalo za večne čase in ne boste imeli zaradi te operacije v otroštvu nikoli nobenih težav. Steklene krogle pa nimam in vam tega 125% ne mirem zagotoviti. Kakor vi meni ne morete, da me jutri ne zadene meteorit.

Začnite normalno živeti in ne obremenjujte se s stvarmi, ki. Iso pomembne.

Še enkrat isto, kot sem danes že odgovoril.

In ne bom še enkrat.

Pozdravljeni,

Verjetno ste mislili z zadnjim stavkom “zacnite normalno živeti in se ne obremenjujte s stvarmi, ki iso pomembne”, verjetno mislili, da niso pomembne, ne da so pomembne ne ?

Lp

Da. Ki niso pomembne. 😊😊

Spoštovani,

Zanima me, če se lahko dolga doba QT tudi ugotovi oz. nasluti pri ultrazvoku srca ?

Lp,

Ne.

Spoštovani,

Zanima me, kako pogosto se pojavljajo aritmije zaradi minimalne brazgotine za pristop do defekta, po uspešni operaciji zaradi prirojene srčne napake VSD, ko otrok odraste, se pravi, ko je že čez 40 let in operacija je bila opravljena v otroštvu in je bila pravočasna ? Kakšne rezultate kažejo študije oz. vaše izkušnje glede na populacijo ?

Lp

Načeloma zelo redko.

To je, glede na informacije, ki ste jih postedovali, tudi edini odgovor, ki ga lahko dam.

Boljši odgovor boste dobili pri svojem kardiologu, ki ima podatke o tem točno kakšna op je bila opravljena in ali so prisotne kakšne rezidualne spremembe.

Pozdravljeni,

Luknjica je popolnoma zaprta, to pomeni, da je napaka bila odpravljena v celoti. Do sedaj nobenih težav, razen v EKG piše samo, desnokračni blok, ki je posledica operacije, tam kjer je teflonska krpica. Drugače ostalo struktura in funkcija srca vse popolnoma normalno in upamo, da bo še tako v prihodnje. Zato sem spraševala, kakšna je verjetnost, da se na stara leta pojavijo morebitne aritmije zaradi morebitne brazgotinice, ki je na srčni mišici ?
Kardiolog je tudi rekel, da kar je dobro je, da če jih ni 10 let po operaciji, jih verjetno tudi ne bo imel v prihodnje, ampak nimamo “kristalne krogle”, zato me še zanima vaše mnenje oz. na opis. Luknjica je bila zelo majhna in ni pustila nobenih posledic na srcu.

Lp

Kar strinjal bi se z vašim kardiologom, dobro vam je povedal.

Brez skrbi!

Pozdravljeni,

Hvala vam za odgovore.

Lp

Pozdravljeni,

Sina so kandidirali za operacijo, zaradi VSD luknjice. Operacija bi naj bila na način percutaneous closure VSD. Kakšne vrste operacije je to ?

Lp

V bistvu ne gre za operacijo, ampak intervencijski poseg, ki se izvede skozi žile v dimljah.

Na ta način se lahko zapirajo nekateri, ne pa vsi defekti v membranoznem delu septuma in nekateri defekti v mišičnem delu septuma. Postopek pa vam bo natančno opisal tisti, ki go poseg izvedel. Različni defekti zahtevajo različen pristop zato pred točnega poznavanja morfologije defekta takšnega opisa ni mogoče podati. Dodatno pa je pristop odvisen tudi od samega izvajalca.

Srečno.

Pozdravljeni,

Sin je bil operiran v otroštvu zaradi prirojene srčne napake VSD, po operaciji eno 5 let je kardiolog opazil, da je desni iztočni trakt dilatiran. A je mogoce temu vzrok brazgotina na srcu, zaradi samega pristopa do VSD ? Ker baje je bil pristop ravno skozi iztocni trakt desnega prekata.

Lep pozdrav

New Report

Close