Vsd
Hvala za lepe besede.
Ostajam v Sloveniji. V SB Celje imam dobre pogoje za delo.
Pozdravljeni,
Bi mi se lahko prosim odgovorili na vprasanje, če je bil vzrok za izolirani VSD v membranoznem oz. subaortnem predelu, sicer je otrok zdrav, normalno se razvija in napreduje, prakticno isti kot vrstniki, sano to majhno luknjico ima, posledica tega ker si moji mami, v starosti 33 let ugorovili, da ima šum na srcu in obcasno je imela aritmije, potem so ji dali tablet in se je tezava popravila. Sedaj prakticno mama moja nima nobenih tezav, edino ji ena zaklopka pusca, stara pa je 80 let, drugace je pri teh letih bp.
Prosila bi vas samo še za to.
Lp
Ne. Nobene povezave ni.
Pozdravljeni,
Bi mi lahko prosim samo na kratko opisali, kakšno je to dedovanje pri izolirani srčni napaki (luknjica med prekatoma), zasledil sem, da je 2,2-3% možnosti, da to podeduje potomec, pa gre tu za recesivno dedovanje ali dominantno al kako se te stvari dedujejo ?
Za fix sem da moja prababica, pradedek, niti babica, dedek, mama in oče niso imeli oz. nimajo prirojenih srčnih napak, ker bi verjetno že vsi prej umrli, glede na to da se je proces zdravljenja začel 1950, medtem ko so prababica in pradedek, prav tako dedek in babica živijo do 80-85-90 let.
Lp
Včeraj sem odgovarjal na podobno vprašanje. Preverite in dobili boste odgovor.
Odgovor ni enoznačen.
Ne gre ne za AD, ne AR dedovanje. Najverjetneje gre ta skupek več faktorjev (multifsktorsko dedovabje), ki določajo nagnemje k srčni napaki pri sorodnikih v prvem kolenu v odstotku, ki ga navajate, kaj točno pa so ti faktorji, pa ne vemo.
Več bi o tej temi težko.
Pozdravljeni Dr. Vesel,
Jaz se vam že v naprej opravičujem za malo daljši opis pa vseeno, bi rad razčistil dvome. Vem, da morem take stvari razčistiti s kardiologom, ki me je pregledal, se razume, vendar trenutno mi to ni omogočeno, pa tudi če bi mi bilo, bi mi kardiolog rekel, da se sekiram za brezveze in da ta posebnost na EKG posnetku sploh ni pomembna za moje zdravje. Potem pa berem literaturo in svašta na internetu in sem zbegan… Torej za kaj gre.
Namreč rodil sem se z prirojeno srčno napako perimembranozni oz. membranozni VSD luknjico, zelo mala luknjica je bila, v starosti 7 let zaradi ohranitve mislim da zaklopke so opravili operativni poseg. Sedaj sem stari 23 let in se aktiven športnik, vzdržljiv in popolnoma brez težav. Če si ne bi videl brazgotine na telesu, sploh ne bi vedel, da sem bil operiran. To je zelo zelo dobro in naj tako tudi ostane v prihodnje. Vendar v EKG posnetkih zaradi operativnega zdravljenja je nastal desnokračni blok, verjetno zaradi tega, ker je kirurg prišil krpo na defekt in je neizbežno poškodoval prevodni sistem srca. Naj povem, da sem ob tem popolnoma asimptomatski. Ko sem bral stare izvide še pred operacijo, je skoraj vedno pisalo poleg sinusnega ritma, še leva srčna os, včasih tudi intermedialna srčna os. Tudi zdaj ko vsako leto hodim na športne kardiološke preglede piše na EKG: sinusni ritem/65 min, leva srčna os, desnokračni blok.
A res vsaka leva srčna os pomeni levi sprednji fascikularni blok ? Ker koliko se razumem v EKG posnetke more biti odvod I pozitiven in odvoda II in III negativna. V mojem primeru zaradi DKB pa je odvod I bolj pozitiven kot negativen, čeprav gre R in S gor in dol, v LEAD II ja sta dejansko R=S V dolžini, medtem ko je v LEAD III S za 0,2 mm daljši od R, vendar je R tudi precej visok. Glede na to vse in koliko sem lahko preštudiral EKG sprednjem fascikularnem bloku ni tak zapis EKG značilen za da bi šlo za hemiblok. UZ je popolnoma normalen, edino zadebelitev sten levega prekata je na zgornji meji normale. Ostalo sistolična in diastolična funkcija ter iztisni delež obeh prekatov je popolnoma normalen. Skratka UZ srca je super.
Bi mi lahko samo na kratko obrazložili vaše mnenje glede tega vsega ? Ali ta moja leva srčna os pomeni levi sprednji fascikularni blok, ali je pač ta leva srčna os posledica razvoja prevodnega sistem, zaradi vsd luknjice in je nekako mogla “obiti” luknjico okrog in potem se v EKG kao pokaže kot leva srčna os ?
Naj še enkrat poudarim, da ob tem nimam nobenih težav, tako ob visokih naporih ne, recimo Cooperja v 12 min pretečem 2,9 km brez problema in sem popolnoma asimptomatski.
Se vam res opravičujem za dolg opis, itak si verjetno boste mislili, da brezveze paničarim in da sem v bistvu popolnoma zdrav, vendar na internetu piše, da se lahko čez leti razvije popolni blok v prevodnih poteh in ja no…., a me razumete ?
Lep pozdrav še naprej gospod doktor in zelo zelo bom vesel, če mi odgovorite in podate mnenje.
Lepo vas pozdravljam
Res bo na kratko.
Popolnoma brez potrebe se obremenjujete s stvarni, ki absolutno niso pomembne in ne povedo popolnoma nič.
Brez potrebe hodite tudi na športni kardiološki pregled 1x letno.
Pozabite na vaši brazgotino, uživajte življenje, kontrole 1x na 5 let pa bodo ob odsotnosti kakršnih koli težav, dovolj.
Pozdravljeni,
Vprašal bi vas še to, če mogoče veste oz. poznate kakšno študijo, ki bi opisovala nenadno srčno smrt med športno aktivnostjo in tekmovanjih pri posameznikih po uspešni operaciji za perimembranozni oz. membranozni VSD ? Ker po American heart association po operacijah ni omejitev za vrhunski tekmovalni šport, tudi kardiolog ne ugotavlja omejitev za profesionalno ukvarjanje s športom, me zanima kako je z nenadno srčno smrtjo, ki je povezan z VSD oz. operacijo ?
Lepo bi vas prosil še za ta odgovor.
Lp
Ne poznam.
Na priporočila AHA se človek običajno lahko zanese!
Ne poznam podatka, ki bi potrjeval vaše navedbe.
Sploh pa to ni pomembno in na vašega otroka v ničemer ne vpliva.
Če se želite o tem dodatno izobaziti, boste morali poiskati in prebrati ustrezne strokovne članke.
Pozdravljeni,
Nebi vam pisal, če me eden izraz v Textbooku nebi presenetil. Namreč zasledil sem, da ljudje, tudi jaz sem tak, da po uspešni operaciji za VSD luknjico, katera je bila operirana pravočasno in nobene hemodinamske poškodbe na srcu ni pustila, saj je bilo vse pravočasno, tako je funkcija srca povsem normalna, sem športnik in VO2 max imam 53 ml/kg/min, naj bi imeli “Life expectancy close to normal” a to pomeni, da je življenjska doba zmanjšana, kljub pravočasni operaciji na odprtem srcu v otroštvu ? Nekje sem zasledil, da ste napisali, da je normalna življenjska doba, samo v textbooku pa piše “close to normal” torej je zmanjšana ?
Bi mi lahko prosim razložili to.
Lp
Ne morem.
Nimam kaj dodati in kaj odvzeti tistemu, kar sem vam že napisal.
Tudi ne morem komentirati, kaj je nekdo mislil, ko je napisal “close to normal”.
Mislim, da se s tem veliko preveč in po nepotrebnem ukvarjate.