Vsd
Mislim, da ne.
Oprostite,
Smpak sploh ne razumem bašega vztrajanja na popolnoma nepomembnem vprašanju.
Ali se nekaj vidi ali ne, je popolnoma nepomembno.
Pomembno je , ali to povzroča kak problem ali ne.
Načeloma ga ne.
Pozdravljeni,
S sinom sva prejsnji teden opravila kontrolni ECHO, saj ima majhen perimembrnozni VSD defekt. Bi mi lahko na podlagi izvida povedali, če je res ta defekt majhen.
Tu je izvid:
EKG: sinusni ritem fr. 93/min, leva srčna os. Intervali so primerni, prekordinalni odvodi primerni.
ECHO: Mitralna zaklopka ne pusca, mejna fizioloska trikuspidna insufiencia. Aberantna horda v levem prekatu, ki je dominanten. Subaortni predel je nekoliko ožji in meri 12,7mm, v primerjavi z aortnim obročem, ki meri 17,5 mm, pulmunalni obroč pa 18mm. VSD se nahaja v iztočnem septumu na pol poti med trikuspidno in pulmunalno zaklopko, vendar bližje trikuspidni kot pulmunalni zaklopki. Gradienta preko VSD je 93, srednjega pa 53mmHG. Nakazuje se prolaps aortnega škrica.
ZAKLJUČEK: Bolnik ima malalignement VSD v iztočnem sepumu s posteriorno deviacijo septuma pod VSD, brez jasnega septuma pod aortno zaklopko.
Na podlagi izvida gre za velik ali majhen VSD defekt ? Je aorta v normalni legi, se pravi, da je obrnjena v levi prekat in ne proti desnemu prekatu ?
Se opravičujem, da imam toliko vprašanj, rad pa bi čim prej dobil odgovore, saj pregled imamo komaj cez pol leta in do takrat nemorem čakati.
Lepo vas pozdravljam
Na podlagi izvida bi rekel, da gre za majhen VSD.
Aorta ne jaha nad defektom, izhaja iz LV.
Če vas morfologija zanima bolj podrobno, prosite kardiologa, da vam pokaže situacijo pokaže na posnetku.
Midva sva s tem razgovor izčrpala.
Pozdravljeni,
Rad bi slišal vaše mnenje glede življenjske dobe posameznika, ki je v otroštvu bil operiran zaradi luknjice na srčku VSD.
Tudi jaz sem bil operiran kot otrok, sedaj je od operacije že 16 let in počutim se preveč zdravega. Namreč EKG in UZ srca sta normalna, prav tako funkcionalna kapciteta srčnožilnega in respiratornega sistema je 118% norme, sem aktiven športnik.
V določenih članik sem zasledil, da je preživetje 40 let po operaciji le 78-80%, a to pomeni, da imamo ljude po operacijah na srcu, zaradi luknjice, ki hemodinamsko ni pustila nobenih posledic na srcu (VSD) je življenjska doba zmanjšana ?
Lepo bi vas prosil za odgovor, ker sem malo prestrašen.
Lp
Vaše pričakovanje glede življenjske dobe je lahko povsem enako kot pri vaših zdravih vrstnikih.
Skratka, normalna.
Pozdravljeni Dr. Vesel,
Obračam se na vas, ker v trenutnih razmerah do zdravnikov ne moreš, razen če imaš Korono (bog ne daj)! Zato bi vas prosila, da si vzamete minutko časa za pojasnilo izvida.
Fantek je star 5 mesecev in so mu odkrili VSD. UZ srca smo opravili 2x v roku mesca dni. V izvidih mi je večinoma vse jasno edino malo se mi zatakne tukaj.
UZ1: Defekt se razteza v subaortni predel. Nakazuje se ožina v desnem ventriklu. Gradienta med ventrikloma je 60 mmHg konkurdantne ventrikuloarterialne konekcije, levi aortni lok, ni prepričljivih znakov za odprt Botallov vod. Koarktacije aorte ni.
UZ2 en mesec pozneje: Subaortni vsd. Maksimalnega gradienta preko VSD je 108, preko srednjega pa 57 mmHg. Gradienta preko iztoka preko desnega prekata je 21 mmHg. Aortni obroč meri 10,8 mm, pulmunalni obroč pa 12.7mm.
Zanima me, zakaj je tu razlika na prvem UZ srca gradienta med ventrikloma 60 mmHg in kaj ta stavek sploh pomeni, ker ga z možem ne razumeva. Na drugem pa je tlak 108 max in srednji 57 mmHg, gradient preko iztoka iz desnega iztočnega trakta pa je 21 mmHg ? Je to normalno al gre za hipertorfijo desnega prekata ??
Prosila bi vas za pojasnilo teh dveh vprašanj.
Lp in bodite zdravi!
Po opisu gre za majhen defekt prekatnega pretina, ki se zaenkrat ne zdi pomemben.
Gradient pomeni razliko tlakov med prekatoma, številka je ugodna.
Gradient preko iztočnega trakta desnega prekata je na zgornji meji normale, zaenkrat absolutno ne predstavlja razloga za skrb.
Ali bo stanje kdaj pomembno do te mere, da bo otrok potreboval kakršen koli poseg? Ne vem. Zdi se malo verjetno, ni pa izključeno. Zato potrebuje sledenje.
Več in bolje vam na podlagi dopisovanja na forumu ne morem pojasniti. Če pa želite, se lahko naročite za pregled v naši ambulanti.
LP
Levo-desni, seveda.
LP
Pozdravljeni,
Nebi vas spraševal, če nebi bilo nujno. Zanima me, kdaj se priporoča antibiotična zaščita pred endokarditisom ? Namreč kot otrok sem bil operiran zaradi subaortnega VSD defekta. Namreč ta del je membranozni oz. ni mišični predel, zasledil sem, da se kao več 6 mesecev od operacije, ko se srčno tkivo preraste s krpo ne priporoča več. Ali je morda v tem predelu srca, subaortni predel, če se tudi s srčnim tkivom preraste teflonska krpica, s katero so zaprli defekt ?
V primeru, če je temu tako, ne potrebujem zaščite pred enokdaritisom. Namreč defekt je bil zaprt v celoti.
Lp
Prav ste prebrali. 6 mesecev po operaciji profilaksa IE ni več potrebna. V tem času se umetni material, s katerim je bil zaprt defekt, pretaste z endokardom.
Da.
Pozdralvjeni,
Izkoristila bi še to priliko za vprašanje. Zadnjič ste mi lepo odgovorili, verjamem, da bo tudi sedaj. Če bi res prišlo slučajno do prolapsa aortne zaklopke in aortne insufiencije, a to pomeni, da zaradi levo-desnega šanta se začne desni koronarni listič aortne zaklopke vsrkavati v defekt al kaj je tu problem, da zelo pogosto se pojavijo taki zapleti kateri indicirajo operativno zdravljenje ?
Lp
To se pri subAo lahko zgodi, zato pa je potrebno redno spremljanje.
V kolikor začne posledično aortna zaklopka puščati, je to indikacija za operacijo in zaprtje defekta. Ne zaradi defekta samega, ampak zato, da se ohrani aortna zaklopka.
Kako pogosto se to zgodi, pa pustiva. Ni pomembno. Pomembno je da dovoln pogosto, da je potrebno vsakega takega bolnika redno sprmljati.