Vsd
Strukturnih srčnih napak se samo z zdravili načeloma ne da pozdraviti, so pa primeri, pri katerih lahko določena zdravila težave olajšajo, vendar samo do končne poprave. Ta pa je kirurška ali oa intervencijska.
Lep pozdrav,
Cca 20 do 25 let nazaj.
Spoštovani,
Težko vam odgovorim, saj ne vem, kako je vse skupaj izgledali in kaj je pediater pravzaprav mislil.
Ampak, če vam tega niti ni omenil in ste prebrali samo v izvidu, sem prepričan, da so vse skrbi odveč!
Lep pozdrav,
Malaligment pomeni, da iztočni del interventrikularnega septuma ne leži v isti ravnini kot ostali del septuma.
Bolj preprosto ne gre. In bolj obširno o tem tudi ne bom.
Ne vidim velikega smisla, sa bi se obremenjevali s tem. Kirurgu, če je op potrebna, to anatomskk dejstvo ne predstavlja nikakršnega problema.
LP
Smiselno enako, ja.
Pozdravljeni,
Rodil se je nama z ženo sin z diagnosto Tetralogija Fallot. Z ženo sva preučila vse možno o tej diagnozi, me pa vseeno zanima še nekaj. Namreč z kirurgom smo se menili o operaciji in je nama lepo razložil potek in vse, pa me zanima če poleg zaprtja VSD in širjenje iztočnega trakta desnega prekata in pulmulnalne arterije, še spremeni tudi pozicijo aorte ali ne ? Ker namreč pri TOF je aorta nekoliko bolj desno kot je to običajno.
Po branju enih znanstvenih člankov sem zasledil, da je športna zmogljivost in makismalna poraba kisika zmanjšana kot je pri vrstnikih, je to res ?
Lp,
Miran
Ne, anatomsko kirurg pozicije aorte ne spremeni. Spremeni pa jo funkcionalno. Namreč, s tem ko s krpo zašije defekt ventrikularnrga septuma, loči med seboj oba prekata, aorto pa poveže izključno z aorto.
Kar zadeva telesne zmogljivosti po operaciji, pa je zelo težko govoriti na splošno. Ta je odvisna predvsem od načina poprave oz. tega, ali uspe kirurg pri operaciji ohraniti pulmonalno zaklopko in kakšna ostane funkcija te zaklopke skozi daljše obdobje.
Morda niste vedeli, Shaun White, trikratni olimpijski zmagovalec v snowboardingu, je bil kot otrok operiran zaradi ToF.
Lep pozdrav,
Da, seveda. Se opravičujem.
Pozdravljeni spoštovani Dr. Vesel,
Mogoče ni to lih vaše področje, samo ker ste pediatrični kardiolog mi boste mogoče vedeli pomagat. Namreč kot otrok sem tudi jaz prestal operacijo na odprtem srcu razlog perimembranozni VSD defekt. Ker je defekt ležal v neugodni poziciji, je kirurg uporabil pristop skozi iztočni trkat desnega prekata. Ob branju operacijskega zapisnika sem naletel na en izraz, ki mi ni čisto jasen. “Ventrikolotomioj zašijem z dvojnim tekočim Prolene 5-0 šivom”.
Je mogoče ta šiv Prolene obdan s pledgett krpami ? Ker ko na www probam kaj najt, večinoma sicer samo piše prolene 5-0 brez pledgettov, ko pa grem pod slike pa pri ropturi levega prekata in mioakrdnem infarktu ob šivanju stene srca pa so pristoni pledgget krpice. Vendar v mojem primeru pa nikjer ne piše, da bi bile na steni srčne mišice pristone pledgett krpice na šivih. Mi morda veste pomagat oz. kako si vi razlagate zgoraj omenjeni izraz.
Kirurg je že upokojen, tako da ga ne morem vprašati.
Se opravičujem za tako nevmesno oz. brezvezno vprašanje samo me to zanima, ker si pač nevem razlagat te stvari me pa vseeno zanimajo.
Lp
Težko vam odgovorim.
Verjemiva tako kot piše, dokumumantacija pladgetov ne omenja.
Imate pa prav tudi, ko ugotavljate, da ta podatek pravzaprav ne pomeni nič in da je po vseh teh letih vseeno.
Pladgeti so, reciva temu tako, minimalne krpice, ki služijo kot nekakšne podložke, da se tkivo manj trga in da šivi lepše sedejo. Kdaj točno se kirurg zanje odloči in kdaj ne, pa vam ne znam povedati.
Tako ste navedli.
Pozdravljeni,
Z ženo se je nama rodil sinček s prirojeno srčno napako VSD v perimembranoznem predelu srca. Na prvem pregledu ultrazvoka srca je bil viden le en defekt v prekatih. Nekje eno leto po rojstvu, se pravi na drugem pregledu pa ke bil ugotovljen se dodatni VSD v trabekularnem septumu oz. misicnem predelu srca. V roku dveh let po rojstvu pa se je misicni VSD spontano zaprl, tisti v perimembranoznem predelu pa se ni, je pa majhen.
Zanima me kako je blo to mozno zakaj se je komaj na drugem pregledu ugotovil se dodatni VSD v misičnem predelu srca, ki pa se je na to po dveh letih spontano zaprl ?
Sin je drugace mentalno, motoricno popolnoma normalen, prav tako nima nobenih klinicnih slik, da bi slo v kontekst kaksih kromosomskih sindromov. Me pa malo muci, ker sta bila 2 VSD-ja in se je eden zaprl drugi pa ne, če je kaj to povezano z genetskimi anomalijami ?
Lepo bi vas prosil za odgovor.
Lp
Pozdravljeni,
Nič neobičajnega ni, da je kardiolog manjšega od defektov, tistega v mišičnem delu septuma, opisal kasneje, kot večjega, tistega v perimembranoznem delu. Očitno je bil defekt majhen, saj se je kasneje spontano zaprl.
Na vprašanje, ali gre za izolirano napako ali pa napako v okviru nekega genetskega sindroma, ne morem odgovoriti, kar koli bi dejal, bi bilo govorenje na osmet in preko palca. Predstavljam pa si, da bi, v kolikor bi šlo za napako v okviru genetskega sindroma, otrokov pediater in kardiolog to do sedaj že ugotovila.
LP,