Vsd
Da. Enaka.
Pozdravljeni,
Tudi moj sin je bil operiran v otrostvu za subaortni vsd defekt. Operacija je bila pravocasna in uspesna. Z operacijo je bila napaka v celoti odpravljena. Baje razlog za operacijo je bil le da se ohrani aortna zaklopka in ne defekt sam po sebi.
Zdaj pa ce je ultrazvok in ekg ter obremenitveno testiranje normalno, se pricakuje normalna življenjska doba kot je pri vrstnikih. To na podlagi izkusenj in smernicah se opredelujete, da je po uspesni operaciji za VSD na odprtem srcu življenjska doba normalna oz. enaka od tistih sovrstnikov?
Lp
Da. Tako je.
Pozdravljeni,
Mene pa zanima, glede na vaše dolgoletne izkušnje in znanja v kardiologiji, me zanima kakšna je verjetnost pojava ventrikularne vibrilacije po uspšeni kirurški operaciji na odprtem srcu zaradi subaortnega vsd defekta v otroštvu, če je bil pristop skozi desni iztočni trakt desnega prekata in je tam minimalna brazgotinica ?
Lp
Prepričan sem, da je takšno tveganje zanemarljivo majhno in da so vaše skrbi glede tega odveč.
Pozdravljeni,
Z ženo si želiva otroka, stara sva jaz 26 let ona 28, v otrostvu pa sem bil operiran zaradi luknjice v srcu (VSD defekt), defekt je bil zelo majhen, vedar se je zacel desni koronarni listic aortne zaklopke vskravati v defekt in zaradi ohranitve zaklopke je bila operacija potrebna. Z operacijo se je aortna zaklopka ohranila in njena funkcija je sedaj, ze 20 let po operaciji brezhibna, skratka je popolnoma vse super.
Zanima me kaksna je moznost, da bo najni otrok imel tudi prirojeno srcno napako ?
Namrec z moje strani in z zenine strani ni nobenega, ki bi imel prirojeno srcno napako, tako da sem jaz bil prvi.
Naj se povem, da je pri meni slo za izolirano napako, vse ostalo kar se tice fizioloskega in anatomskega stanja telesa je vse normalno, normalno sem napredoval, rasel in vsi moji organi kot cloveske poteze so normalne.
Glede na to, da sem imel uzolirano napako vsd , vse super kaksno je tveganje za rojstvo otroka s prirojeno srcno napako ?
Lepo bi vas prosil za odgovor, ker sem malo zaskrbljen.
Lp
Pozdravljeni!
Tveganje je nekoliko večje, kot če nihče id vaju ne bi imel srčne napake, statistično ne presega pa 3%.
Svetujem, da med 20. in 23. tednom nosečnosti pri plodu opravimo pregled plodovega srca in se prepričamo.
Kontaktne podatke ambulant, kjer delam, najdete pod pidpisom.
LP,
Zdravo,
Torej če vas pravilno razumem, je tveganje še vedno zelo zelo majhno ?
Se pravi, če je izolirana VSD luknjica, se pravi, da so vse ostale srčne strukture in drugih organov, ter višina in teža povečevala letom primerno ne gre za genetsko napako (kromosomopatije in genopatije) ali se motim ?
Se opravičujem, ker vas to sprasujem, vendar me zdaj to zelo zanima..
Lp
Vse, kar ste napisali, drži.
Pri večini primerov izoliranih srčnih napak vzrok ni jasen.
Tako je.
Ampak, zdaj sva pa to temo izčrpala, se strinjate?
Lp,
Ne, ni potrebe.
Lepo bodite!
Pozdravljeni,
Sem pridobil dodatne informacije. Namreč, ko je mama opravljala preglede ploda (mene), niso nikoli ugotovili subaortnega vsd-ja, menili so da je plod popolnoma zdrav. Ko pa sem se narodil pa sem imel baje 2 vsd defekta, eden v mišičnem predelu, enega pa v subaortnem predelu. Ta v mišičnem predelu se je spontano zaprl, že do 2 leta, tisi majhen v subaortnem predelu pa je ostal odprt. Ostale strukture srca (anatomsko in funkcionalno) so bile popolnoma normalne. Na enem izmed vaših forumov sem zasledil, da je kriv za izolirano prirojeno srčno napako v 30%. Bi mi lahko povedali na kratko, kaj bi se še lahko kazalo poleg izoliranega vsd defekta ?
Predstavljam si, da če bi bila genetska okvara, se ta vsd v mišičnem predelu nebi spontano zaprl in ta drug nebi bil 2,5 mm ob rojstvu ampak veliko večji ?
Bi mi lahko malo to obrazložili ?
Se res opravičujem za nenehno pisarjenje, samo sem zaskrbljen…
Lp,
Pozdravljeni,
Sem pridobil dodatne informacije. Namreč, ko je mama opravljala preglede ploda (mene), niso nikoli ugotovili subaortnega vsd-ja, menili so da je plod popolnoma zdrav. Ko pa sem se narodil pa sem imel baje 2 vsd defekta, eden v mišičnem predelu, enega pa v subaortnem predelu. Ta v mišičnem predelu se je spontano zaprl, že do 2 leta, tisi majhen v subaortnem predelu pa je ostal odprt. Ostale strukture srca (anatomsko in funkcionalno) so bile popolnoma normalne. Na enem izmed vaših forumov sem zasledil, da je kriv za izolirano prirojeno srčno napako v 30%. Bi mi lahko povedali na kratko, kaj bi se še lahko kazalo poleg izoliranega vsd defekta ?
Predstavljam si, da če bi bila genetska okvara, se ta vsd v mišičnem predelu nebi spontano zaprl in ta drug nebi bil 2,5 mm ob rojstvu ampak veliko večji ?
Bi mi lahko malo to obrazložili ?
Se res opravičujem za nenehno pisarjenje, samo sem zaskrbljen…
Lp,
Brez zamere, tako svojih strahov ne boste rešili. Ne prideva nikamor. Ne morem vam vsakih nekaj dni pisati isto. Potrebujete osebni pogovor.