Najdi forum

Pozdravljeni,

Kot otrok sem prestal operacijo zaradi subaortnega vsd defekta in so luknjico zaprli s teflonsko krpico. Sedaj je od operacije približno 16 let in sem popolnoma brez težav, sem tekmovalen športnik in uz srca ter ekg so v mejah normale.
Ker sem prebral v operacijskem zapisniku, da so vsd zaprli skozi desni iztočni trakt desnega prekata, ker druge primerne poti po mnenju kirurga ni bilo, in je to bila najbolj varna pot do vsd defekta so se pač odločili za ventrikolotomijo na iztočnem traktu desnega prekata.

Zanima me samo če ta brazgotina, ki je na srčni mišici vodi v pomembne motnje srčnega ritma oz. nenadno srčno smrt zaradi te brazgotine ? Bolj me zanima na stara leta ne toliko zdaj. Sedaj imam 23 let in sem res popolnoma bp in živim zelo kakovostno življenje, praktično brez omejitev sem.
Pol pa berem na internetu o tem in tam svašta piše, saj veste….

Kakšno je vaše mnenje glede tega ? Kot sem omenil po teh 16 letih od operacije res nisem občutil nobenih težav, čisti nič. Mi mogoče veste povedati če bi ta brazgotina vodila do pomembnih motenj ko bom recimo star 50 let …. ?
Pa še zanima me pričakovana življenjska doba ? UZ srca in EKG v mejah normale in sem popolnoma asimptomatski.

Se opravičujem za dolg opis, ampak sem hotel res vse napisati.
Vaše mnenje mi bo v veliko pomoč zato vas lepo prosim za opis oz. mnenje.

Lep dan še naprej

Pozdravljeni,

Razumeti morate, da vam absolutno ne morem napovedati, kaj se bo dogajalo z vami skozi leta in desetletja.

Kar ste napisali, se zdi dobro in vzpodbudno. Napake je bila z operacijo v celoti odpravljena in nimate nobenih težav.

Vse kar vam lahko rečem je, da živite normalno in da na nekaj let opravljajte kontrole pri kardiologu. Z malo sreče ne boste imeli zaradi operacije, ki je za vami, nikoli nobenih težav.

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

Pozdravljeni,

Najlepša hvala za odgovor. Bi mi lahko še samo povedali ali lahko nastanejo usodne aritmije, katerih posledica je smrt, zaradi te minimalne brazgotinice ki je na srčni mišici ?
Nekje v tem forumu, mislim da vas je nekdo že to vprašal ste napisali, da se aritmije zelo verjetno redko pojavlajo, in da se večinoma te aritmije če se že pojavijo, pojavijo v nenevarni obliki. Je to res ?

Lp

Ne morem vam odgovoriti z da ali ne, to morate razumeti, bilo bi ugibanje.

Še enkrat, glede na vaš opis se mi zdi verjetnost težav z nevarnimi aritmija tudi v prihodnje zelo majhna.

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

A bi lahko rekla zanemarljiva verjetnost pojava nevarnih aritmij zaradi pooperativnih aritmij ?

Lp

Kot sem rekel. Vi ste napisali tako, kot vam je bolj všeč. V bistvu pa je podobno.

Torej ce prav razumem, sva istega mnenja oz. mislenja ?

Lp

Tako nekako, da.

Pozdravljeni,

Zanima me samo, če pooperativni desnokračni blok, zaradi operacije subaortnega vsd-ja, ob popolnoma normalnem ultrazvoku srca in asimptomatskem stanju pacienta predstavlja težavo oz. hemodinamsko pomembno motnjo ?
Operacija otroka bila izvedena v starosti 7 let, sedaj je popolnoma brez težav.

Lp

Ne predstavlja, brez skrbi.

Pozdravljeni,

Bi mi mogoče vedli razložiti za kakšne vrste šive gre..

Šivi sternuma s Teudecom, fascije in podkožja, z dexono in kože intrakutano.

Za kakšne tipe šivov to gre ? Namreč na RTG p/c niso šivi sploh opisani.

Lep pozdrav

Če želite bolj podrobno razlago glede šivov, boste morali zanjo zaprositi kirurga. To, enostavno, ni moje področje.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni,

A se mogoče lahko s tega opisa izbere, samo če gre tu za kovino oz. žice al so to drugi šivi ?
Sprašujem, da potem nebo potrebe po rtg-ju za določitev če gre za žico al ne.

Lp

Na žalost vam ne morem pomagati.

Upoštevajte moj predhodni odgovor.

Pozdravljeni,

Rodila sem sina, s prirojeno srčno napako subaortni VSD. Vbistvu je imel deček dva vsd-ja, toda se je vsd v mišičnem predelu srca spontano zaprl. Funkcija srca je še trenutno normalna in prav tako deček ne pomodreva ob naporu, skratka normalno živi.
Ob rojstvu je subaortni vsd defekt meril 2mm, sedaj pa ko je star 6 let pa že 4,5mm.
Na enem od vaših forumov sem prebrala, da veliki VSD-ji so lahko vzrok napake v genu. Pa me zanima če je to mogoče tudi pri mojem sinu.
Namreč sin normalno napreduje, pridobiva na teži in višini, je aktiven, ne pomodreva skratka je popolnoma normalen duševno in motorično je bp. Tudi v familiji ni nobenega z srčno napako. Bi mi lahko obrazložili, če je tu vzrok genetska napaka ?
Namreč kardiologi in pediatri niso to nič omenili.

Lp,
Maja

Glede na opisano, gre pri vašem sinu najverjetneje za izolirano, ne pa genetsko pogojeno napako.

O tem sem že veliko pisalna tem forumu, prosim, poglejete za nazaj.
Prepričan sem, da boste našli odgovore.

Pozdravljeni,

Zanima me, ce lahko šivi Prolen 5-0 ki so tekoce zasiti na srcni misici po operaciji na odprtem srcu, minimalni rez na iztocnem traktu desnega prekata za dostop do VSD-ja ki je v malalignement predeleu srca, lahko kakor koli odpadejo recimo po 20-50 let po operaciji oz. ce lahko kake tezave povzrocajo ?
Zanima me se kaj se zgodi s temi sivi ? Ven da so neabsorbilni zato vas sprasujem.

Se opravicujem za glupo vprasanje samo me res to zanima pa bi bil vesel, ce bi mi mao obrazlozili.

Lp,
Timotej

Pozdravljeni,

Šivi se prerastejo z vezivom in se ne strgajo, tudi po mnogih letih ne. Funkcija šiva je pravzaprav samo v tem, da drži strukture skupaj, dokler se rana ne zaraste, potem svoje funkcije ne opravljajo več (zato jih z lahko dostopnih delov, npr. kože, lahko po nekaj dneh odstranimo!). Dolgoročnih težav praviloma ni, je pa vsaka brazgotina na srcu potencialno lahko substrat za motnno srčnega ritma. Zato je smiselno občasno spremljanje pri kardiologu tudi če se počutite povsek ok in nimate nobenih težav.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni,

Opravljam vsakoletne preglede pri sportnem kardiologu ker sem pol profesionalen sportnik tako da je to kar obvezno.

Sem pa zasledil tudi ko ste vi napisali pa moj kardiolog sta oba istega mnenja, da se nisem obcutil nobenih aritmij do sedaj jih tudi v nadalje ne bom in zelo pogosto ta brazgotina ne vodi v nenadno srcno smrt mar ne ? Sem prav to razumel ob branju teh forumov ?

Lep pozdrav

Zdravo razumsko lahko zaključite tako.

Razumeti pa morate, da nihče od nas ne more za gotovo vedeti, kaj se bo dogajalo v prihodnje.

Prav zato so občasne kontrole pri kardiologu potrebne tudi v naprej, čeprav se morda na prvi pogled ne zdijo smiselne.

New Report

Close