Vsd
Nimam izkušenj s tem.
Pozdravljeni,
Pišem vam v zvezi s vprašanjem mojega sina. V starosti 7 let je bil operiran zardi VSD defetka in pred operacijo tudi takoj po rojstvu je vedno na EKG posnetku zapisano : sinustni ritem, 77/min, Leva os.
Zdaj po operaciji pa piše: SInusni ritem, 67/min, leva os, desnokračni blok
Desnokračni blok je bil baje posledica operacije, ko je kirurg prišil teflonsko krpico na defekt. Zanima me samo kaj ta leva os pomeni od dojenčka pa do zdaj to ima, in ta leva os ni posledica operacije?
Ali “spremenjen” ekg vpliva kaj na življenjsko dobo ? je popolnoma asimtomatski in ultrazvok srca je popolnoma normalen.
Lp
Glede na celoten opis, ki ga podajate, je “sprememba” vzorca povsem EKG nepomembna.
Pozdravljeni,
Ce se je sin narodil z izolirano srcno napako VSD (2mm luknjica) in operacija do zacetka 7. Leta sploh ni bila potrebna ker otroka ni tako ovirala pr rasti in razvoju. Na podlagi tega kar sem napisala bi lahko bil vzrok za VSD genetska napaka ali pa pac nakljucno oz. kajcbi lahko bil vzrok po vasem mnenju ?
Jaz in moz prav tako babice in dedki kot tudi tete strici itd.. so vsi zdravi.
Lp
Pravilno sklepate.
Pri majhnem VSD in sicer zdravem otroku, gre najverjetneje za izolirano napako.
Skrbi so odveč.
Razumeti morate, da vam povsem zanesljivo na to vprašanje z “da” ali “ne” ne morem odgovoriti.
Vsa komunikacija, ki jo imava je pisna, otroka niti videl nisem.
Po tem, kar ste napisali, pa se zdi tveganje, da bi šlo pri otroko v osnovi za genetsko napako, zelo majhno.
Pozdravljeni,
Zanima me samo ob prerezanju otrokove prsnice za pristop do VSD defekta po zasitju se kost obnovi me zanima ce se še v prsnici v kostnem mozgu ustvarjajo rdece krvnicke kljub temu, da je bila prsnica prerezana ?
Baje da se pri starostnikih rdece krvnicke obnavaljo oz. izlocajo le s prsnice pa me zanima ce bo imel otrok ko odraste zaradi tega kaksnih tezav ?
Lp
Bolnik, ki je imel kot otrok prerezano prsnico, ne bo imel v smislu, kot sprašujete, zaradi tega kasneje nobenih težav.
Bolnik, ki je imel kot otrok prerezano prsnico, ne bo imel v smislu, kot sprašujete, zaradi tega kasneje nobenih težav.
VSD je v večini primerov izolirana napaka, kar pomeni, da otrok drugih napak ali bolezni nima.
Skoraj vedno velja to za najbolj pogosto vrsto VSD, to so manjši defekti v mišičnem delu septuma, ki se zarastejo sami, če pa ne, pa tudi ne delajo nobenih težav in jih pustimo pri miru.
Pri VSD, ki ležijo v membranoznem ali subaortnem delu ventrikularnega septuma, zlasti če so veliki, obstaja možnost, da so ti samo del širše klinične slike, ki ima genetsko podlago. Ampak, kot rečeno, pri takem otroku ugotovimo tudi druge posebnosti, ki nas na to opozarjajo in pediatri s tem navadno nimajo težav.
Seveda preko dopisovanja na forumu dlje kot od takega odgovora ne bova prišla, pa če vprašanja in odgovore še tako obračava okoli.
Če imate kakršne koli tozadevne skrbi, bo najbolje, da se pogovorite z izbranim pediatrom ali pa s kardiologom, ki spremlja otroka. Prepričan sem, da vam bosta lahko tako eden kot drugi, zadavoljivo odgovorila na vaša vprašanja.
Pozdravljeni,
VSD se je nahajal pod aortno zaklopko ampak je bil majhen in luknjica sama po sebi ni povzrocala nobenih tezav, saj operacija do 7 leta ni bila potrebna, ampak zavoljo zacetnega vsrkanja aortnega desnega koronarnega listica v defekt je bila operacija potrebna samo zaradi tega da bi ohranili aortno zaklopko, in sedaj je vse super z njim, je sportnik in normalen clovik.
Se pravi ce je defekt majhen kljub temu da se je nahajal pod aortno zaklopko ni genetske podlage ? Drugace pa nima nobenih klinicnih potez oz. sliko da bi kdo posumil da bi slo za genetsko okvaro.
Lp
Pozdravljeni,
Se pravi ce je vsd majhen v subaortnem predelu in je izolirana napaka, otrok se normalno razvija, nima nobenih klinicnih potez za sum na genetsko oz. kromosomsko napako, skratka je popolnoma normalen in operacija ni bila potrebna do 7 leta, ampak zaradi aortne zaklopke ker se je listic vskraval not je bila operacija potrebna, ne zaradi samega defekta pac pa za ohranitev aortne zaklopke.
Sedaj je star 15 let in tekmovalen sportnik, popolnoma brez tezav.
Se pravi da potem takem ne gre za genetsko okvaro ali ?
Vase mnenje me samo zanima.
Lp
Glede na navedeno, vas nima kaj skrbeti.
Pozdravljeni,
Samo to me zanima, recimo otroki, ki se rodijo s prirojene srcno napako in je vzrok genetika se ze narodijo z velim vsd defektom ? Ker sem brala te forume in recimo ko otrok raste se srce veca kot tudi vsd pa me zanima ce ze ob rojstvu je velik vsd ce gre za genetsko osnovo in ne tekmov razvoja otroka?
Lp
Brez zamere, ampak o temi, na katero se nanašajo vaša vprašanja, sem, tudi vam osebno, povedal več kot dovolj.
Komunikacija preko foruma seveda ima svoje omejitve. Odgovorim na vsa vprašanja, ko pa se začnejo vprašanja o neki temi z istega naslova nesmiselno ponavljati, je potrebno potegniti črto.
Če odgovorov kljub ponavljajanju vprašanj niste dobili, mi je žal, ampak jaz vam drugače ne znam odgovoriti.