vsak naj se briga zase
Mene že dlje časa nekaj mori in sem se odločila, da kar tukaj zlijem svojo jezo. Okrevam po anoreksiji, sem še vedno malo presuha, ampak ne tako očitno, da bi kdo pomislil, da je z mano kaj narobe. Vseeno konstantno slišim, “joj, kok si ti suha, a nič ne ješ?” Jem 5 krat na dan in sem prepričana, da veliko bolj zdravo kot večina ljudi. Kaj me moti? To, da če bi imela par kil preveč, ne bi nihče pršu do mene in rekel “joj, kok si ti debela, ja kok pa ješ?” Ne vem no, a so ljudje res tako neolikani? A je debelost res tako družbeno sprejemljiva? Na živce mi gredo. Čim si malo bolj suh imajo vsi toliko za povedat. Velika večina ljudi pa bi lahko živela brez tistih 5 ali 10 odvečnih kilogramov, sam tako radi jedo. Jst pa pač ne. Pa naj me pustijo že enkrat pri miru!!!!!
Živjo,
najprej iskrene čestitke, da se trudiš in delaš na sebi in da okrevanje poteka v smeri boljšega življenja zate.
Je razumljivo, da te jezi, ko ljudje dajejo pozornost na telo, kar verjetno sama še težko preneseš že od sebe, kaj šele od drugih. Ponavadi je tako, da ljudje dajemo pozornost na tisto kar nismo vajeni in gledamo – prav pošteno buljimo v drugo osebo, če je na njej kaj nenavadnega za nas. Na žalost ti drugih ljudi ne moreš spreminjati in vedno bo obstajal nekdo, ki ti bo rekel kaj takega kar ti bo nenavadno, stresno, žaljivo, ali kaj podobnega. Seveda lahko tej osebi poveš kako se ob tem počutiš in kako to vpliva nate (kadar ni popoln tujec temveč znanec, kolega, prijatelj ali sorodnik, starš,…), vendar se tu tvoja možnost vplivanja konča – potem je od te osebe odvisno kaj bo naredila. Če deluje v nasprotju s tvojimi potrebami in željami še ne pomeni, da je s tabo kaj narobe, temveč, da ta oseba očitno ne razume kdaj prestopi mejo in potem je tvoja odločitev spet koliko kontakta želiš s to osebo imeti. Ja, ti odnosi z drugimi so kar težki. Nič ni lahkega v tem. Tudi, da prideš do takšnih misli, kot sem ti jih opisala sedaj ni nič lahkega – potrebno je veliko dela na sebi, da dojameš, kaj je v tvoji moči in kaj ne in potem še da to sprejmeš. Je pa pomembno, da si priznaš, da mnenje drugih ljudi vpliva nate in da to izraziš. ne nujno tej osebi direktno, lahko to narediš tako, da ji napišeš pismo, vendar ji ga ne pošlješ in na ta način izliješ ven svoje doživljanje, pismo lahko potem strgaš, vržeš, kar želiš. Jezo lahko izraziš na razne načine kot tudid ruga čustva. Važno je, da si ne lažeš to se me ne tiče, me ni prizadelo, kaj se sploh sekiram,… Tvoja čustva so resnična in imaš pravico do njih. So del tebe in se jih ne rabiš sramovati. Kadar ti je težko se neguj, pomisli kako bi v takem položaju potolažila prijateljico svojo ali kako bi ti potolažila nekoga, ko bi te potreboval – in daj to sama sebi – še posebej, kadar v okolici ni ustrezne podpore.
Ljudje smo si različni in to je dobro. Na žalost pa velikokrat s svojim vedenjem vplivamo na koga tako, da se ta neprijetno počuti – hote ali nehote.
Vitkost je v naši družbibolj izrazito poudarjena kot debelost. Vendar je najpomembneje to, da se ti v redu počutiš v svoji koži. Ni važno kakšen si na zunaj, dokler si zadovoljen s sabo. Poznam kup ljudi, ki imajo povečano telesno težo, vendar še vedno spadajo v profil običajne teže, pa so s seboj zadovoljni in obratno. Če nisi zadovoljen s sabo na sploh, tudi telesna teža ne bo izboljšala tega. samo prepričanje obstaja, da bo potem vse drugače. Spremeniti moramo sebe in svoj pogled na svet, ne fizičnega izgleda.
Vztrajaj naprej in delaj za sebe. Na koncu si pomembna ti. Imej se rada, neguj se in bodi nežna do sebe, ko ti je težko. Podpora je pomembna, če si jo damo sami ali nam jo dajo drugi.
Želim ti vso srečo.
LP
Tatjana
hej
Kar si napisala je cist prav – gre za neolikanost in nepremisljenost ljudi. Edina razlika v tem da ce si suh ti to odkrito povejo v obraz in te celo napadajo, ce si pa debel prav tako naveliko govorijo, samo za tvojim hrbtom. Tako je zal bilo vedno in tudi bo. Folk se ne bo spremenil nikoli, ampak ti se lahko. Delaj v tej smeri in se prepricuj da ni pomembno kaj si drugi mislijo, ce bi bili sami zadovoljni s sabo in neobremenjeni, verjemi ne bi imeli casa niti potrebo opravljat drugih. Tistim, ki te zacnejo napadat in te obsojat, se samo ravnodusno nasmehni, daj jim vedet da si zadovoljna s sabo in da se pocutis odlicno.. nato opazuj njihovo reakcijo:)