vsak dan isto
Pozdravljeni! Imam vprašanje s področja prehranjevanja. Gre se namreč za to, da vsak dan jem približno isto hrano: zjutraj sendvič, za kosilo enolončnico, za večerjo jogurt z müsliji ali sendvič. Vmesnih obrokov ponavadi nimam, razen kakšno sadje ali arašide. Zanima me, če se po takem prehranjevanju lahko pojavijo kakšne težave z zdravljem. Pri tem mislim želodčne težave ali podobno. Ali je to lahko vzrok mojemu izredno nizkemu krvnemu pritisku? Tudi železo imam blizu minimalne normalne meje.
Imam pa še eno težavo? Občasno (sicer ne zelo pogosto) dobim občutek kot da bi mi nekdo trkal po prsnem košu (v bistvu občutim močno bitje srca) ter sape mi za trenutek zmanjkuje. Ali je to posledica stresa ali je to lahko kaj resnejšega.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Spoštovani!
Težave, ki jih opisujete so lahko bolj ali manj psihosomatskega izvora (utrip srca v grlu, zmanjkovanje sape pa tudi težave z želodcem). Samo dejstvo, da je hrana enolična, ne povzroča težav, razen subjektivnih, ker je dolgčas jesti eno te isto, pod pogojem seveda, da je uravnotežena. To pomeni, da vsebuje vse sestavine, ki jih telo potrebuje. Ker ste slabokrvni, je lahko razlog v prehrani, revni z železom in drugimi krvotvornimi sestavinami, ali pa v slabši resorbciji teh snovi iz želodca.Na vsak način je potrebno najprej ugotoviti za kakšne vrste slabokrvnost gre in potem ustrezno ukrepati. Svetujem vam, da se obrnete na svojega zdravnika, kar se prehrane tiče pa pojejte dovolj sadja in zelenjave pa tudi mesa.
Lep pozdrav!
Spoštovani Jože!
Ker smo ljudje omnivori – to pomeni, da je naš organizem, prebava in presnova urejena tako, da lahko jemo vse, tudi meso, (to dejstvo nam je omogočilo lažje preživetje in smo se v davnini lahko posvetili bolj kreatvnemu delu, kot je le iskanje hrane) naš organizem samo zelenjavno hrano ne more izrabiti v celoti. To pomeni, da bi za pridobivanje potrebnih snovi, morali pojesti velike količine skrbno izbrane zelenjave, žitaric itd. pa še tu si strokovnjaki niso edini, da bi na tak način pridobili vse potrebne esencialne beljakovine, aminokisline, ki se sicer teoretično nahajajo v rastlinah, vendar je naša izraba in presnova teh sestavin iz rastlin vprašljiva. Maja je navajala težave s slabokrvnostjo, ki je lahko posledica premajhne zaužite količine železa in drugih krvotvornih sestavin (te najenostavneje nadomestimo z mesom in to rdečim ter z drobovino, ki je trenutno zaradi BSE v nemilosti), lahko pa je razlog v nesposobnosti resorbcije teh sestavin iz prebavnega trakta, kar se ugotavlja s testi, specialnimi preiskavami krvi itd.
Iz vaše reakcije sklepam, da ste vegetarianec, kar samo po sebi ni nič slabega, če zaradi tega nimate težav in znate uskladiti in uravnotežiti svoj jedilnik. Meso lahko brez nadaljnjega nadomestimo s sirom, skuto, mlečnimi izdelki, jajci ribami, problematična pa je prehrana, sestavljena SAMO IZ ZELENJAVE, saj lahko iz svojih 30 letnih izkušenj v zdravstvu mirno zatrdim, da boste po enem letu take prehrane slabokrvni in z vsemi težavami, ki jih to prinese s seboj.
Lep pozdrav!
Kaj pa soja in sojini izdelki,tofu,kalčki….predvsem bi tukaj poudaril in priporočal TEMPEH-posebno odličen izdelek iz soje,ki vsebuje tudi mnogo vitamina B12….sicer pa vemo,da na vzhodu živijo narodi (na miljone jih je),ki ne jejo mesa in ga nikoli niso jedli…..da pri nas v Sloveniji že zelo veliko ljudi je samo surovo sadje in zelenjavo že več let,pa nihče ni bolan in tudi fizična in psihična dela opravljajo brez težav….to niso izmišljotine..jaz mislim,da bodo morali tudi zdravstveni delavci bolj slediti dogajanju v zvezi s prehrano…..gospe Mariji Rejec se opravičujem,saj ona hoče pač najboljše po svojih močeh pomagati in svetovati vsem ki sprašujejo,vendar danes pri vseh norih kravah in prašičih,pa tudi piščančjih kugah in vsej svinjariji v zvezi z komercialno-dobičkonosno vzrejo mesa ,afere v sosednji Avstriji in Nemčiji se kar vrstiji (pa tudi drugod),bi bilo že kar malo cinično priporočat ljudem naj jedo meso teh živali……
Zahvaljujem se vam za odgovor. Odgovor mi je dal malo misliti, saj sama jem zelo malo mesa (čeprav nisem vegetarjanka). Pred 14 dnevi sem začeta jemati dodatek železa z vitamini (v obliki tonika) in mislim, da se moje počutje počasi izboljšuje. Predvsem se ne počutim več tako šibko skozi dan. Za rdeče meso pa se težko odločim, že zaradi norih krav. Še enkrat hvala za odgovor in lep pozdrav!
Spoštovani Jože!
Cinizem zlahka očitamo tudi vam, saj vendar niste tako naivni, da bi verjeli v zdravstveno brezhibno pridelavo zelenjave, ali pač?! Tofu zna biti edinstvena “svinjarija”, kot to imenujete vi, saj ga ponekod umetno izdelujejo s kemikalijami in je bila pred časom temu posvečena posebna oddaja na TV.
Kar se “norih krav” tiče pa, ali veste, da ribe hranijo s kostno moko, da se pojavljajo posamezni produkti predelave govedine v želatini (torte, bomboni, kreme), v kozmetični industriji (kreme, maske), pripravki za gnojenje vrtov ipd, da si strokovnjaki niso edini, kako je z mlekom…., skratka, gledano ozko medicinsko, se kontaktu te vrste težko izognemo.
Tudi jaz vem in verjamem, da ponekod ljudje lahko preživijo brez mesa, upoštevajte pa njihov način življenja ter klimatske razmere in ga primerjajte z našim stresnim, z zahtevami, ki jih življenje prinaša nam ali pa nekomu, ki ves božji dan lahko presedi, se malo giblje, fizično malo ali pa ne dela, se ne uči in ne porabi nobene energije za ogrevanje telesa. Nekateri narodi nikoli ali pa zelo redko jedo meso, zato pa enormne količine sira, mleka, sirotke, masla in drugih ustreznih nadomestkov mesa. Menim, da si človek sam prilagodi razmeram in potrebam ustrezno prehrano.
Tukaj pa se vendar ne pogovarjamo o golem preživetju, temveč o kvaliteti življenja!
Na te stvari je po moje potrebno gledati “cum grano salis”, skratka po zdravi pameti in osebno se ne strinjam s skrajnostmi v nobeno smer in držimo se še enega rekla: “Live and let live!” Skratka, če se dobro počutite in nimate težav ter ustrezno fukcionirate v družbi, jejte kar vam ustreza in pustite druge, da ravnajo enako.
Spoštovana gospa Rejec !
Se absolutno strinjam z vami:NAJ VSAKDO SKRBI ZASE
Povem pa vam lahko,da je zelo veliko maratoncev in ultra maratoncev,kateri prestajajo zelo velike fizične napore ne uživa živalskih proteinov.Sam poznam človeka,mojega sosedamki je zgradil hišo v zadnjih 6 letih,ogromno fizično delal,pa uživa samo presno zelenjavo in sadje.Jaz osebno od živalskih beljakovin uživam samo morske sadeže,mleka in mlečnih izdelkov,jajc pa ne….
Seveda se tudi strinjam z vami,da zna biti (npr.tofu,katerega omenjate)velika svinjarija,ampak lahko ga narediš tudi sam za zelo nizko ceno….dejstvo,ki ga navaja in večkrat omenja ortodoksna medicina,češ da človek ne more preživeti zdravo brez vit.B12 tudi ne drži….zelo sorodna bitja nam ljudem (opice-orangutan)npr.je 30 krat močnejši od človeka,seveda tudi večji in težji,pa uživa samo rastlinsko hrano,kaj menite,od kod pridobi vit.B12..pa tudi krave,če hočete,jedo samo travo in je v njenem mesu ogromno vit. B12…organizem ga sam proizvaja….iz določenih semen.če jih kalite (torej kalčkov) se pri kaljenju spremija biološka vrednost zrna..sojino zrno in iz njega narejeno mleko je zelo,zelo podobno kravjemu mleku…..sicer pa samo poglejte afere zadnje dni v Evropi,nore krave,prašiči pitani z hormoni,antibiotiki…..piščancii in kokoši,pitani s kostno moko,katerim zaradi kratke življenske dobe (živijo samo par mesecev) ne moreje niti dokazati kakšnih norih xy….sicer imate pa popolnoma prav,naj csakdo uživa to kar misli,da je zdravo in primerno,vendar pa bi opozoril,da nikjer,pa tudi pri nas informiranost ljudi ni na mestu…samo poglejte za primerjavo na deklaracijo posameznih živilskih izdelkov,za katere misliš,da so rastlinskega izvora,pa na deklaraciji vidiš vse polno E-jev…npr.izdelek vsebuje E415…E245 itd…vsi ti E-ji pa so v glavnem svinjarija živalskega izvora…zakonodaja pa dopušča to svinjarijo in proizvajalce ščiti,da lahko na deklaracijo napišejo npr.E123 katerega najdemo v gumi in čokol.bonbonih in je zelo strupen (v Ameriki prepovedan)…