Vrtoglavica, vratna hrbtenica
Spoštovani,
prosim za vaše mnenje.
V zadnjih 6 letih se mi je nekajkrat zgodila jutranja vrtoglavica z bruhanjem. Po nekaj dneh tenzijskega glavobola je nato ok. Dvakrat sem bila zaradi tega na urgenci pri nevrologu, nazadnje pred 14 dnevi. Obakrat CT ni pokazal posebnosti. Tokrat sem dobila Betaserc – ne vem, ali je izboljsanje zaradi njega ali pa bi v nekaj dneh v vsakem primeru simptomi izzveneli kot po preteklih “napadih”. Vse skupaj je postalo vzorec, ki bi mu rada našla vzrok.
Dovolite, da zapišem še nekaj težav, ki se mi zdijo povezane:
V zadnjih mesecih sta se mi precej poslabšala sluh in vid na levo oko (+ in -).
Že dlje časa me občasno ponoči zbudi neznosna bolečina po levi strani glave, včasih ob tem povsem zaspi tudi leva roka. Tudi desna roka včasih mravljinči oz. prsti ne ubogajo. Ko razgibam vrat, ramena, roke, bolečina popusti, občutki se vrnejo.
Že 4 leta me občasno boli leva rama, RTG pred 3 leti ni pokazal posebnosti.
Občasno se mi pojavi trenutni občutek fizične nemoči, težko mislim, usta postanejo suha. Ni kriv krvni sladkor.
Sklepam, da naštete težave izvirajo iz hrbtenice. Kaj menite vi?
Sicer sem stara 50 let, delo (umsko) opravljam sede in stoje. Imam poliartrozo, zlasti so težava sklepi prstov, kolk in križ (spondilartroza spodnjega dela LSH, najslabše je na L5- S1, pred 6 leti poškodba živca L5 zaradi išiasa), zadnja leta se mi pojavljajo vnetja narastišč kit – komolec, stopala, večkrat kolk. Jemljem Lyrico in Movalis.
Vem, da sem natresla kup informacij, pa še v pogovornem jeziku… Hvala, ker ste prebrali in boste morda imeli smiseln odgovor, predlagali rešitev.
Spoštovani!
Glede na napisane težave mislim, da niso ortopedskega vzroka. Delujejo mi bolj revmatske etiologije, zato svetujem pregled pri revmatologu. Vseeno opravite še MR vratne hrbtenice in RMG zgornjih in spodnjih okončin.
Lep pozdrav!
Spoštovani,
kaj svetujete glede na izvid MR vratne hrbt., naveden spodaj? Kakšna je prognoza?Kakšna je vloga teh perinevralnih cist? Najlepša hvala in vse dobro.
“Ohranjena je vratna lordoza. Znižana i.v.prostora na segmentu C4-5 in C5-6 (hondroza), ostali v.i. prostori so primerno visoki.
Na C4-5 je posteriorni disk-osteofit kompleks, ki odriva sprednji duralno vrečo ter blago oži oba lateralna recesus, brez stika s koreninami, min. zožen tudi levi i.v. foramen vendar je perinevralno maščevje še ohranjeno.
Na C5-6 je sirokobazni posteriorni levostransku disk osteofit kompleks, ki odriva sprednjo duralno vrečo ter pomembno oži levi lateralni recesus- draženje korenine C7 levo, zožen tudi levi i.v.foramen- mozno draženje spinalnega živca C6 levo, v distalnem delu desnega i.v.firamna pa je 8 mm velika perinevralna cista.
Na C6-7 je širokobazna protruzija i.v.diska, ki blago odriva sprednjo duralno vreč, brez stika s koreninami, protruzija minimalno oži tudi levi i.v.foramen vendar ni v stiku s spinalnim živcem. V distalnem delu levega i.v.foramna je 5 mm velika perinevralna cista.
Na C7-TH1 je v desnem foramnu 8 mm velika perinevralna cista, v levem i.v.firamnu pa 15×10 mm velika.
V levem i.v.foramna segmenta TH-2 je 8 mm velika perinevralna cista.
Znižana je intenziteta signala vseh i.v.diskov vratne hrbtenice – desicirani diski. V kostni priležnih terminalnih plošč korpusov C5-6 so blage degenerativne spremembe tipa Modic 1.
Mali sklepi vratne hrbtenice so predvsem v spodnjih segmentih blago naplasteni- spondilartroza na vseh segmentih pa so prisotni tudi manjši spondilofiti-spondiloza.
Signal medule je primeren. V okolnih mehkih tkivih ni posebnosti.
Mnenje: Blage degenerativne spremembe vratne hrbtenice s protruzijami i.v diskov, perinevralnimi cistani v i.v.foramnih ter miznim draženjem nevralnih struktur kot opisano.”
Spoštovani!
Glede na MR imate izbočene medvretenčne ploščiuce od C4 do C7, najbolj na nivoju C5-C6 levo, kjer imate stisnjen nevroforamen, to je mesto izstopišča živca, ki vam ga nekoliko utesnjuje. Na nivoju C7-Th1 pa sta dve perinevralni cisti, ki nista nevarni. Operacija verjetno ni potrebna, za dokončno mnenje bi pa moral videti MR posnetke. Svetujem vaje za vratno hrbtenico, ramenski obroč in oblopatično muskulaturo za mišice serratus anterior, romboide in trapecius. Opravite tudi FTH v ZD (Uz, laser, MGT, IF, TENS).
Lep pozdrav!