Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Vrtoglavica in ščitnica

Vrtoglavica in ščitnica

Pozdravljeni,
Imam dva mala otročka 1 leti in 3 leta stara.
Po drugem porodu se mi pojavljajo težave, kot so nerazpoloženje, utrujenost,
živčnost, povišah holesterol, krvni pritisk, (dva večja napada v višini 200/160)
krvni sladkor je bil tudi povišan,…po pregledu v splošni ambulanti ugotovljeno na krvi ..nepravilno delovanje ščitnice…po pregledu na Polikliniki ugotovljeno normalno stanje ščitnice (UZ)…tudi hormoni v mejah normale…Pregled imela pred enim letom. Zadnej čase pa se mi zopet pojavljajo še v včeji meri motnje razpoloženja, utrujenost, brezvoljnost….vrtoglavica, zadnjič se mi je pojavljala čez cel dan..ob premiku glave…tišči me v grlu. Moram povedati da so se vrednosti holesterola in sladkorja znižale….pritisk mi nagaja le še občasno. Vrtoglavica je bila zadnjič neznosna…
Mislite da mi lahko spet nagaja ščitnica???
Aja, vaš izvid je bil, takrat pred enim letom, stanje po Evtirozi…

Lep pozdrav,

Minka

Zivjo,
raven hormonov v krvi niha in veliko ljudi ima simptome tudi znotraj normalnega obmocja. Iz lastnih izkusenj ti lahko povem, da se laboratorijske vrednosti in pocutje ne ujemajo vedno. Glede na simptome, bi ti nadomestni hormoni verjetno stabilizirali pocutje. V ZDA se priporoca nadomescanje pri tsh nad 3 (pri obmocju od 0.5 do 5.5), pri nas se navadno zdravi sele ko je TSH nad 5.5. Jaz sem imela pri tsh 4.2 ze zelo hude simptome: stiskanje okoli srca, razbijanje srca, oteceno scitnico, kar sem cutila pri poziranju, popolno izcrpanost …. z zdravili se se vecina simptomov umirila, ceprav se mi se obcasno pojavijo. Menda so simptomi odvisni tudi od protiteles (pri avtoimunem vnetju).
lp Sanja

Spoštovani!

TSH ali tirotropin je hormon, ki ga izloča adenohipofiza in je glavni regulator delovanja ščitnice. Izloča se v pulzih, tako, da njegove ravni v serumu nihajo. Najnižje so v zgodnjih jutranjih urah, najvišje v popoldanskem času. Tudi pri povsem zdravem človeku lahko dosežejo, oziramo presežejo, mejne laboratorijske vrednosti, ki so določene arbitrarno.
Če je bil pri vas UZ ščitnice, opravljen pred enim letom, povsem normalen je dokaj malo verjetno, da gre za moteno delovanje ščitnice. Možno pa je , da se po porodu razvije moteno delovanje ščitnice(t.i. poporodni tiroiditis). Glede na vaše težave priporočam ponovno določiti TSH pri izbranem zdravniku splošne medicine.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close