Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina VRTOGLAVICA

VRTOGLAVICA

Stara sem 27 let in težave z vrtoglavico ter omotico so se začele takoj po drugem porodu in trajajo že tri leta. Vrtoglavico pa občasno spremlja utrujenost in zaspanost ter pekoče oči.Nosečnost je potekala brez težav.Skoraj ne mine dan,da se mi ne bi vrtelo,pa je to lahko v službi,na morju,v avtu, v trgovini,ali v družbi.Pojavi se v različnih delih dneva, včasih je zelo hudo, včasih pa le blago čutim, kako me obliva in slabost v glavi.Opravila sem že naslednje preiskave:ORL,RTG vratne hrbtenice,okulist,laboratorijske preiskave krvi in ščitnice,nevrolog,CT glave in EEG.Vsi izvidi so bili v redu,le vratna hrbtenica ni bila tako kot treba( a brez večjih posebnosti) zato sem hodila tudi k kiropraktiku, a stanje se ni izboljšalo.Tolažila sem se,da je vse skupaj psihičnega izvora, saj smo bili nekaj časa v hudi denarni stiski in da bo minilo, ko se vse uredi.Zadeve so se uredile, vrtoglavica in slabost pa ostala. Otroštvo nisem imela najbolj rožnato,sedaj pa imam moža, ki mi vedno stoji ob stani in se zelo razumeva in dva zlata otroka.Večjih problemov, zaradi katerih bi se sekirala, tudi nimamo. Včasih imam tudi občutek, da ne morem dihati, da me duši in da bom padla v nezavest.Takrat se moram prav skoncentrirati in si govoriti, da bo vse v redu.Zaradi vsega skupaj se zelo obremenjujem in sekiram, da je z menoj kaj narobe in se bojim, da omotica ne bo nikoli minila. Ob tem pa vedno pomislim na moja otroka,ki tako zelo potrebujeta mamico s polno energije.
Kaj lahko še storim? Od kje vse to izhaja, saj se je pojavilo pred tremi leti kar čez noč in mi jemlje vsakdanjo energijo.
Lepo prosim za vaš odgovor.

Spoštovani!

Čeprav sami menite, da težave niso psihičnega izvora, vse kaže na to, da gre prav za napade tesnobe (dušenje), največkrat pa zgolj za omotico, ki je verjetno ustreznejši izraz kot vrtoglavica (če sem prav razumel vaše opise). Ker imate trenutno vse zadeve urejene, vaše težave ne kažejo dramatičnih razsežnosti, kot bi jih sicer. Je pa to tako, kot so rekli včasih – da pride za človekom. Pretekle težave so izbile na dan ob kakšnem (manjšem) telesnem ali drugem problemu in se verjetno pojavljajo ob trenutkih, ki v sebi ne nosijo kakšnih posebnih problemov, praviloma ko bi človek pričakoval, da bo vse v redu.

Če je vse to res, potem se vam ni potrebno bati telesnih bolezni, na nek način pa morate razčistiti s svojo psiho, izbrskati stare grenkobe in jih obdelati. Na srečo imate dobrega moža in službo brez posebnih problemov, tako da to ne bi smela biti pretežka naloga. Če pa bodo dušenje in podoben težave prepogoste in preobremnjujoče, potem pa boste rabili kakšno zdravilo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Zdravo
Draga Tina, ko sem prebral vaše pismo, sem kar strmel; natanko iste težave imam tudi sam, pa tudi dr. Kersnik mi je zelo podobno odgovoril. Tudi jaz sem opravil vse te preiskave ( CT, EEG, RTG, lab itd…). Nič ni bilo narobe, vse bp. toda omotica kar vztraja, to se vleče že štiri leta, jemal sem tudi pomirjevala, antidepresive, pa še zmeraj ni prav dobro. Tudi mene včasih zgrabi panika, stalno opazujem reakcije telesa, včasih se ne morem skoncentrirati, skratka, najboljše mi je, ko se ukvarjam s kako drugo zanimivo stvarjo, se sprostim in se na depresijo sploh ne spomnim. Moje mnenje je, da je najboljše zdravilo pozitivno mišljenje, sproščanje in optimizem.
Kar pogumno naprej, pa še kaj se oglasi, lepo se je pogovoriti z nekom, ki razume tvoj problem.
Pozdrav

Najprej najlepša hvala za vaš spodbuden odgovor, ki ste mi ga dali.Ali je pri vas omotica vsak dan prisotna?Ali se je začela že v mlajših letih?Hvalabogu, da so vsi izvidi OK in tako lahko le upamo, da bo vse nekega dne minilo, tako kot je prišlo, le pogum je potreben in čim manj misliti na to.Čeprav je težko.

Lp, Tina

Pozdravljena
Glede pogostnosti omotice bi rekel, da ni nekega ritma pojavljanj, čeprav se mi zdi, da je to večkrat zjutraj okoli 9 ure, traja kake 4 ure. Ni pa to pravilo, prime me tudi popoldne ali zvečer. Tudi se omotica ne pojavlja nujno vsak dan, včasih je tudi več dni skupaj vse v redu, so pa tudi dnevi, ko me zagrabi točno po urniku. Pri meni se te težave niso začele v mladosti ampak pred 4 leti in 1 mesecem kar naenkrat, v trenutku. Prej še vedel nisem za to. Poleg omotice meni tudi šumi v glavi, me prav zanima, če imaš tudi ti ta problem. Tudi to šumenje ni stalno ( ali pa ga vsaj ne občutim vedno ), najbolj zvečer, ko se umirim. Tudi oči so me pekle, pa sem ugotovil pri okulistu, da imam astigmatizem in mi očala res veliko pomagajo. Vse kaže, da bo treba upati na boljše in se sprijazniti s tem, da ni hitre pomoči. Me pa zelo veseli, ko se pogovarjam s kom, ki ima tudi te težave, kajti ljudje kar nekako težko verjamejo v take neoprijemljive stvari. Piši še kaj, kako se je začelo pri tebi in katera opažanja samega poteka še imaš.
Drži se

Tudi pri meni se je omotica pojavila kar čez noč in je prisotna skoraj vsaki dan.Včasih se mi ful vrti in mi je slabo v glavi in me obliva, včasih pa je le blago prisotna, a vseeno je.
Zadnji mesec pa opažam, kot da težje diham,oziroma le plitko , kot da me malo duši, skratka težko je opisati ta občutek in čutim kdaj tudi slabost v prsih, predvsem zjutraj in zvečer pred spanjem, ter zelo težko zaspim in se moram pri tem prav skoncentrirati.Ne vem, kaj bi bilo to.Tolažim se, da ni nič.A se je tebi tudi kaj podobnega dogajalo?

Lp

Pozdravljena
Na začetku mojih težav sem tudi jaz imel težave s spanjem, tudi apetita nisem imel nobenega in tudi dušilo me je. Potem pa se je to sčasoma spremenilo, zdaj spim kot top, apetita imam še preveč so se pa pojavili problemi drugje. Prav panično reagiram na vsak telesni znak, recimo če me zabode pri srcu, če me zaboli trebuh ali podobno. Nikakor se ne morem umiriti, le na te probleme še mislim. Tudi mene obliva kurja polt, kdaj pa kdaj me spreleti prav nenavaden srh od tilnika dol po hrbtenici, drugače pa nimam drugih takih specifičnih simptomov. Le omotica in šumenje v ušesih sta moj stalni spremljevalec in ne vem, če se bom tega kdaj rešil. Prav zdaj čakam na avtogene treninge ali kako se že to imenuje in bomo videli kaj bo. Svojega zdravnika pa niti nočem več moriti s temi mojimi težavami, ker me je verjetno počasi že sit, pa tudi pomagati mi ne more kaj posebno. Morali si bomo pomagati sami.
Živio in piši še kaj

Spoštovani!

Se strinjam, da si mora človek pomagati sam. Ljudi s pozitivnimi cilji nismo tako hitro siti. Večje breme so tisti, ki sami ne vedo, kaj jih tišči, kaj bi radi, zraven imajo pa še kopico zavor, hodijo po svetu s fasado, ki ne sodi na njihovo družino. Takim bi bilo treba najbolj pomagati, pa jim je zelo težko, ker človeka spustijo samo v vežo.

Kadar so težave hude, pa le k zdravniku. Čeprav včasih neradi ali nejevolni, ker vam ne znamo na preprost način pomagati, smo za to tu, da vam poskušamo pomagati. Velikokrat tudi neuspešno, če se zadeve ne lotite tako kot Miha in marsikdo drug.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Vrtoglavico imam od l. 1996 in to kar pogosto. Pojavila se je ob koncu dopusta na morju, brez posebnega razloga in takrat se mi je vrtelo 3 mesece skupaj. Močno sem shujšala, saj zaradi slabosti nisem mogla jesti. Predpisali so mi Urutal, ki pa mi ni pomagal, zato sem ga opustila. V zadnjem času pa ugotavljam, da je velikokrat vzrok za vrtoglavico psihičen (razburjenje, stres, preveč dela in skrbi), včasih pa se mi že ob vožnji v avtu vzdraži razvnotežnostni sistem in se mi tako vrti, kot na vrtiljaku.Opustiti sem morala vožnje z letalom in ladjo. Za umiritev teh težav mi pomaga Adumbran (sicer antidepresiv) – običajno vzamem nizko dozo le 1/4 ali 1/2 tablete 2-3x na dan, dokler vrtoglavica ne mine. Po umiritvi težav pa ne jemljem nobenih zdravil. Po enakih preiskavah, kot jih običajno delajo, so mi ugotovili izredno občutljiv ravnotežnostni sistem, ki se lahko vzdraži zaradi psihičnih težav ali mehaničnih. Takrat mi poleg vrtoglavice tudi brni v glavi, glava me boli, slabo mi je, ne morem jesti in zelo sem utrujena. Tudi soncu se moram v celoti izogibati. Mislim, da bom te težave imela tudi v prihodnje, saj se po 5 letih stanje ni prav nič popravilo, kljub pozitivnemu mišljenu in zdravemu načinu življenja. Stara sem 42 let in brez kakšnih posebnih ostalih zdravstvenih težav.

Spoštovani!

Kot kaže je vrtoglavica posledica organske okvare ravnotežnega organa in zato zelo težko obvladljiva razen ob izjemnem izogibanju mehanskih dražljajev zanjo, kar pa že izvajate. Opozorilo: Adumbran ni antidepresiv, temveč je anksiolitik.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani,

Pozdravljam vse tiste “reveže”,ki imajo probleme z vrtoglavico, ki je zelo zelo nadležen problem. Sama sem imela omotico oz. vrtoglavico letos v pomladnih mesecih. Minila je sama od sebe. Vzroka še zdaj ne vem, kljub raznim pregledom pri ORL,specialistu za ščitnico, zobozdravniku…
Takrat mi je osebni zdravnik in vsi ostali (domači,znanci..) rekel, da je najbrž vzrok na psihični bazi, kar pa nisem in nisem hotela priznati. Zdaj sicer o tem nočem več razmišljati, pa vendar menim, da so imeli najbrž prav. Čeprav nekih posebnih problemov nimam.
G. Kersnik, zanima me le to: Stara sem 30 let. Prihodnje leto si želim še drugega otroka. Ali je možno, da se mi po porodu ta vrtoglavica ponovi? Vrtoglavica,ki sem jo letos preživljala, je bila časovno 1,5 leto od prvega poroda. Ali je možno, da je med porodom in vrtoglavico kakšna povezava?
Moram priznati, da kljub temu, da nimam nekih posebnih problemov (dober zakon, lepo hčerkico), se vendarle hitro razburim oz. po domače: “za vsako malenkost sekiram”. Je možno, da bi toliko časa (1,5 leto) po porodu imela t.i. poporodno depresijo?

Lepo se vam zahvaljujem za odgovor.

Andreja

Spoštovani!

Med vašo vrtoglavico in porodom ni nobene povezave. Prav tako vaši znaki ne kažejo na depresijo, temveč za t.i. tenzijski glavobol, ki je seveda pogosto posledica psihičnih stresov ali zgolj karakterne posebnosti (»picajzlasti ljudje, zahtevni do sebe in drugih, z nizko toleranco, če stvari ne gredo po zastavljeni poti). Želim vam mirno nosečnost in porod ter zdravega otroka, ki naj vam prižge še eno sončece v zakonu. Ne obremenjujte se s stvarmi, ki jih ni.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani dr. Kersnik!
Omenjate, da je zdravilo Adumbran anksiolitik. Vljudno vas prosim za pojasnilo, kaj je anksiolitik. Ali je to pomirjevalo? Ker vem, da se ga po daljšem času navadiš, ga jemljem zgolj ob vrtoglavici in še to majhne odmerke.Včasih ga ob nespečnosti vzamem polovico zvečer. Nikoli nisem čutila zasvojenosti. Kakšno je vaše strokovno mnenje v zvezi z lajšanjem težav ob vrtoglavici z Adumbranom oz. ali mi svetujete kakšno drugo zdravilo za umiritev vrtoglavice. Dokler ga nisem jemala se mi je močneje in dalj časa vrtelo, zdaj se težave umirijo v dveh do treh dneh. Ali je možno zdraviti organsko okvaro ravnotežnega organa in ali je to lahko posledica bakterijskega meningitisa, ki sem ga prebolela po infekciji s mumpsom v starosti 4 let.
Lep pozdrav

Spoštovani!

Adumbran je »pomirjevalo« in ob stalni daljši uporabi (3 tedne vsak dan zapored) se ga da navaditi, kar pomeni, da ga je treba vzeti že zato, ker ga tisti dan še niste vzeli.

Meningitis bi lahko pustil take posledice, pa tudi najbolj nedolžen respiratorni infekt, za katerega ni nujno, da ste sploh vedeli zanj. Nič od tega pa ni mogoče niti dokazati niti ovreči.

Seveda uporabljajte Aumbran, ki vam je bistveno olajšal življenje, prav pa je, da veste, da ga ne morete jemati brez razumnih meja, ki pa si jih zagotovo znate sami prav dobro postaviti (po tem kakor opisujete svoje zdralvjenje).

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close