Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Vrtoglavica

Vrtoglavica

Pozdravljeni!
Moje težave so se začele pred nekaj manj kot štirimi leti in to kar naenkrat.Od takrat mi v ušesih šumi in piska, še posebno ko se umirim.Najbolj pa me moti vrtoglavica pravzaprav omotičnost, ki pa nikoli ni tako močna, da bi me zanašalo, ampak je bolj kot stanje nestabilnosti, občutek plavanja.Takoj na začetku sem tudi imel nekaj težav s nespečnostjo in izgubo apetita, ampak to je vse prešlo.Omotica se ponavadi pojavi nekaj ur potem ko vstanem in traja tudi po par ur. Ni pa to vedno enako in se pojavlja tudi v drugih delih dneva.
Takoj ko so se problemi začeli, sem obiskal svojega zdravnika, ki je imel veliko posluha za moje težave, in poslal me je na precej preiskav. Tako mi je opravil preiskave krvi in EKG, bil sem pri ORL specialistu, pri pregledu ščitnice je zdravnik odkril pomanjkanje tiroksina, ki ga sedaj nadomeščam s tabletami in po nekaj kontrolah je stanje v redu, kar se tega tiče. Vendar se je omotičnost nadaljevala, včasih me tudi po vratu spreletava drget in nato sem šel k nevrologu. Tam sem opravil še UZ vratnih žil, bil sem na EEG-ju, bil sem na CT-ju glave in vsi izvidi, ki sem jih dosedaj dobil so v redu, celo zelo dobri. Nevrolog mi je predpisal Zoloft in res je bilo nekaj časa malo bolje (morda je samo občutek), vendar se moje težave še kar nadaljujejo in moram priznati, da me ovirajo in motijo vedno bolj. Zelo rad bi rešil to stvar in se vam za nasvet lepo zahvaljujem.

Spoštovani!

Vrtoglavica je stanje, ko se nam pred očmi (tudi ko imamo zaprte) svet vrti pred nami, omotica pa, ko se počutimo, kot da se bomo zdaj zdaj zgrudili, omahnili… Po vašem opisu sodeč gre za slednje. Vaš zdravnik je kar preveč prizadeven glede preiskav. Posledica tega je, da o svoji bolezni ne veste dosti več, kot ob samem začetku. Študente skušamo pripraviti do tega, da bi glede na veliko pogostost duševnih motenj in relativno enostavno potrditev diagnoze s terapevtskim poizkusom (bolnik nekaj časa jemlje zdravila in na podlagi učinka lahko potrdimo ali ovržemo diagnozo), pri težavah, kot jih opisujete vi, najprej pomislili na možnost depresije, tesnobe, fobije… Šele po neuspehu ali delnem uspehu zdravljenja, bi se lotili usmerjenih preiskav. Seveda so vam ob številnih pregledih na srečo odkrili hipotirozo, ki bi od vseh naštetih težav lahko povzročala depresivno razpoloženje, medtem ko drugih praktično ne. Hipotirozo v vašem primeru lahko smatramo kot vzporedno bolezen, ne pa vzrok večine opisanih težav. Zanimiva je tudi poteza nevrologa, ki vam je predpisal zdravilo, ki ne zdravi nevroloških bolezni, pač pa depresijo. Zanimivo, da se o tej bolezni očitno niste z nikomer pogovorili (ali pa tega pač niste zapisali). Ugoden učinek je bil vsekakor delno uspešen terapevtski poizkus, le da je potrebno antidepresive jemati v zadosti velikem odmerku (kar se ugotavlja sproti po učinkih zdravljenja) in da gre pri vas za mešano anksiozno-depresivno motnjo in potrebujete tudi zdravila proti tesnobi, t.i. anksiolitike. Predvsem pa se morate o teh težavah pogovoriti z vašim zdravnikom, če ne gre z njim, pa s psihiatrom. Telesni znaki duševnih motenj so neverjetni posnemovalci različnih telesnih bolezni, a ste vi najbolj možno nevrološko bolezen – multiplo sklerozo – s pregledom pri nevorologu že na nek način izključili in vam zato predlagam, da poleg zdravljenja ščitnice ustrezno zdravite anksiozno depresivno motnjo (v ozadju anksioznosti se mogoče skrivajo tudi kakšne fobije, kar pa je možno odkriti le v neposrednem pogovoru).

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljeni!

Zahvaljujem se vam za vaš odgovor na moje prvo pismo, ponovno pa se oglašam, da bi pojasnil še nekatere detajle mojih težav. O depresiji sva se z mojim zdravnikom pogovarjala, prav tako tudi z nevrologom. Zaenkrat sta mi svetovala Zoloft, nadalje pa tudi morda kakšno drugo obliko terapije. V nekem drugem forumu je zdravnik posumil tudi na Menierov sindrom, ki bi ga lahko povzročila zastrupitev s topili. Jaz sem dejansko tik pred pojavom prvih težav nekaj let delal v lakirnici vozil in to velikokrat slabo ali nezaščiten. Kaj vi mislite o tem?
Že vnaprej se vam zahvaljujem za vaš morebiten odgovor ali nasvet. Če je morda moje pisanje vzbudilo občutek nezaupanja ali skepse do zdravnikov, mi prosim verjemite ,da ni tako. Prav tako vem, da trmoglavo iskanje bolezni ni prava pot reševanja problemov, ki so morda drugje.
A jaz bi le čimprej rad prišel do diagnoze in zdravljenja mojih težav in spet zaživel neobremenjeno in polno.
Hvala

Dragi Miha, tudi sama sem pred leti imela podobne tezave, naredili so mi enake preiskave, ugotovili pa nic.Zdravil nisem dobila, nevrolog mi je svetoval malo vec gibanja po svezem zraku(predvsem tek).Zaradi vrtoglavic oz. omoticnosti me je postalo celo strah, da bi sama hodila okrog oz. sem to pocela z veliko tezavo.Odlocila sem se za akupunkturo (2 tretmaja) in vpisala sem se na tecaj avtogenega treninga, pricela sem tudi s hojo v naravi in tekom.Tezave so minile same od sebe, tako kot so prisle.
Mogoce vam bo moja izkusnja pomagala. Lep pozdrav;Alenka

Spoštovani!

Mislim, da to sporočilo vsebuje tisto bistveno – pomembno je potrpeti in počakati, ker se velikokrat splača.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!

Dvomim, da bi hlapi organskih topil puščali tovrstne posledice. Tudi Menierov sindrom je samo opisna diagnoza, za katero ne vemo pravega vzroka. Pri tem sindromu je prisoten trias težav: vrtoglavica, bruhanje in glavobol.

Po moje bi bilo verjetno potrebno vztrajati pri zdravljenju depresije, ev. zvišati odmerek tega antidepresiva ali ga zamenjati ali kombinirati. Če v treh mesecih ne bi uspeli doseči nikakršnega napredka pa znova razmisliti o tem, da vzrok težav ni depresija.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Miha, pozdrav!

Ali ste imeli kdaj probleme z vnetjem srednjega ušesa, lahko tudi samo zamašitev ušesa?

Meni se namreč dogaja ravno to, vrtoglavica, slabost – čeprav ne bruhanje, izguba apetita in s tem povezano hujšanje – čeprav kar dobro de, če človek izgubi kakšno odvečno kilco:))).

Po vseh možnih pregledih so me “potolažili”, da naj se kar sprijaznim s tem, da je zadeva kronična in da se mi bo ponavljala v hujši ali blažji obliki. Specialist za ušesa……. mi je dal tudi vaje, ki jih opravljam, čeprav moram priznati, da pri tem nisem ravno vestna.

Skratka, zadeva je taka, da nekaj časa ni nič, potem me pa vrže za 14 dni na bolniško, pa spet nazaj v službo……čeprav sem delno za to kriva tudi sama, namreč pisarno imam tako “uspešno” projektirano, da imam na levi strani glave okno, na desni pa vrata. Če je okno odprto, si lahko mislite, kakšen prepih nastane, ker pa pri zaprtem oknu ne zdržim, seveda “fašem” prehlad oz. vnetje ušesa in zgodba se ponovi.

Vam pa povem, olajšanje je že to, da veš, zakaj se ti vrti!

Se mi pa zdi, da je zadeva povezana tudi s stresom, kaj menite o tem vi, doktor?

Lep pozdrav s čim manj vrtljaji Marjeta

Janko Kersnik je pisal/pisala:
>
>
> Spoštovani!
>
> Mislim, da to sporočilo vsebuje tisto bistveno –
> pomembno je potrpeti in počakati, ker se velikokrat splača.
>
> Lep pozdrav!
>
> Janko Kersnik

Spoštovani!

Mnogo človeških težav je poezanih s psiho, pa vendar si ne bi upal za vsako, za katero ne vem (ali ne vemo konkretnega odgovora) podpisati vzrok v psihi, stresu…

Tisti del, ki ga v vašem sporočilu podajate o vrtoglavici in izgubi apetita… Motnje v teku so tudi eden izmed znakov depresije, in če imate poleg tega 14 dni tudi znake motenj koncentracije, hitro utrudljivost, pomanjkanje energije, ste potreti, ali nimate veselja do stvari, ki so vas včasih razveseljevale…, potem bi bila lahko tudi vrtoglavica del telesnih zankov depresije. Drugače pa se bo verjetno treba ravanti po navodilih otologa.

Lep pozdrav in hvala za spdobudne besede.

Janko Kersnik

New Report

Close