Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Vrtoglavica!

Vrtoglavica!

Spoštovani!

Prosim vas za mnenje in nasvet.
V soboto zjutraj sem se zbudila z vrtoglavico. Ker sem se zelo ustrašila mi je srce začelo preskakovati in zelo hitro biti. Ker sem se počutila zelo slabo me je oči odpeljal na urgenco. Tam so mi posneli EKG in vzeli kri…vsi izvidi so bili bp. Naj povem še to, da se mi je vrtoglavica poslabšala, če sem legla vznak ali sklonila glavo. Ob vsem tem me je bolela in tiščala glava…tudi sedaj še ni čisto dobro.
Sedaj mineva že 4. dan odkar se mi čez dan sem in tja pojavi vrtoglavica in občutek pijanosti oz. labilnosti. Zanaša me sem in tja, ko pogledam v daljavo slika malo skače preden se ustavi in fokusira. Tudi če se hitro obrnem ali imam oči par sekund obrnjene v eno smer in potem pogledam v sredino se mi malo zavrti. Naj povem še to, da sem pred temi pojavi tri dni kar naprej kihala…ne vem če je to lahko v kakšni povezavi. Nato pa me je sem in tja tudi cuknilo v ušesih, tudi mašila so se mi, vendar so ti občutki pošli in nato zopet nastopili. Ko se sklonim, mi iz nosu priteče tudi kakšna kapljica bistrega nahoda in zjutraj me po malem peče grlo.
Nisem slabokrvna, pritisk imam normalen. Stara sem 26 let.
Pred dvema mesecema pa sem bila tudi ginekološko operirana v polni narkozi (že takrat sem rabila kar nekaj časa, da se mi je stanje ”pijanosti” pozdravilo). Od takrat moram kontinuirano jemati kontracepcijske tabletke kot preventivo proti ponovni endometriozi. Lahko to povzročajo hormoni?
Ob vsem tem sem nehote pomislila tudi na krvni strdek, saj je med glavnimi hudimi stranskimi učinki KT.
Danes sem bila pri zdravnici, pregledala mi je ušesa in rekla, da sta bobniča uredu.
Aja, pozabila sem povedati še to, da sem imela par dni ”vročine” od nekje 37,2 – 37,4.
Na splošno pa se tudi slabo počutim. Včasih imam tudi občutek, kot da ne čutim nog ali pa da se tla pogrezajo. Ponavadi me je tudi rahlo zanašalo v desno stran. No, zaradi tega sem bila že pred parimi leti tudi pri otologu, kjer so mi vlivali vodo v ušesa in izvid je bil bp. Tako, da so se mi nekatere težave zopet pojavile na približno enak način razen vrtoglavice, ki je takrat nisem imela.
Zdravnica mi je dala ponovno napotnico za ORL vendar, najbolj me je strah vlivanja vode v ušesa, ker mi je bilo takrat grozno.
Ali so se kakšni drugi pregledi, s katerimi se lahko ugotovi morebitne okvare oz bolezenska stanja?
Kaj mislite, sem lahko v skrbeh zaradi mojega stanja?
Res pa je tudi, da sem zadnje štiri mesece kar pod stresom, saj smo imeli doma par hudih dogodkov.

Opravičujem se za dolg sestavek. Brez zamere.

Lepo vas pozdravljam in se vam že vnaprej zahvaljujem za odgovor.

Lotka

Spoštovani!

V pismu ste omenili, da imate bolj občutljiva ravnotežnostna organa, da na večje dražljaje tudi ponavadi reagirate z vrtoglavico. Pri nekaterih ljudeh je to stanje prirojeno npr. zelo slabo se počutijo po vožnji z vrtiljakom…
V vašem primeru ste v zadnjih 4 mesecih imeli nekaj dogodkov, ki vplivajo na razdražljivost ravnotežnostnih aparatov: stres, nahod, hormonske spremembe.
V vašem primeru najverjetneje gre za akutno vzdraženost ravnotežnostnih organov, ki se ponavadi samo izboljša. Priporočam vam počitek, pitje tekočine in lažjo prehrano.
V primeru akutnega poslabšanja sluha in bruhanja pa je stanje nujno in morate na pregled takoj.

Priporočam vam pregled v ORL ambulanti, kjer sicer imamo nekaj testov za preiskušanje ravnotežnostnih aparatov, vendar niso tako natančni kot tisti s hladno in toplo vodo.

Lepo pozdravljeni, B.O.

Spoštovani!

Zopet se vam oglašam, ker moje stanje še zmeraj ni zadovoljivo.
Zdaj je minil že drugi teden odkar se mi je pojavila vrtoglavica. Res da le-ta ni več tako izrazita oz. se mi je v hujši obliki pojavila samo takrat, vendar me še spremljajo nelagodni občutki. Zjutraj se ponavadi zbudim vsa majava in ta majavost me kar nekako spremlja čez cel dan. Tudi, če gledam v daljavo ali pa tudi če se zagledam v nek predmet, se mi slika rahlo maje in traja par momentov, da se ustavi in fokusira. Tudi, če se sklonim ali hitro obrnem glavo, dobim rahel pritisk v glavi in spet sem majava.
Smešno se mi zdi tudi, ko si umivam zobe, se mi zdi da se mi hoče rahlo zavrteti….se pravi ko so prisotni tresljaji umivanja zob. In tudi če zamižim takrat…isti občutek.
Bruhala nisem, izgube ravnotežja tudi nisem imela.
V petek sem sicer odšla samoplačniško k otorinolaringologu, ki pa mi je pregledal samo ušesa, nos in grlo…vse je bilo bp. in rekel, da je vzrokov za vrtoglavico ogromno in da je skorajda nemogoče ugotoviti, zakaj je do nje prišlo. Napotil me je tudi v avdio…ali kako že…za preglede ravnotežja.
No tukaj pa mene postane strah. Rekel je, da tam namerno vzdražijo center za ravnotežje in tega pomoje ne bi zdržala. Že par let nazaj, ko sem bila tudi na pregledu ušes, so mi vlivali hladno in toplo vodo notri in bilo je naravnost grozno.
Povejte mi prosim, kaj si vi mislite o tem, kaj bi lahko bil vzrok mojemu stanju?
Kaj hujšega ne more biti? In kako se vse to lahko pozdravi?

Hvala in lep pozdrav.

Lotka

Spoštovani!

Zdravnik v ORL ambulanti vam s pregledom ni ugotovil vzroka vašim težavam, zato vas je poslal na nadaljnje preiskave. Poslal vas je v avdiološko ambulanto, kjer med drugim delajo tudi tisto preiskavo s toplo in mrzlo vodo.

Na žalost vam jaz samo preko pisma ne morem bolj natančno pomagati.

Lepo pozdravljeni, B.O.

Pozdravljena,
imam zelo podobne težave, bila sem že na VTG preiskavi (vlivanje mrzle in tople vode v ušesa), ki pa ni nič groznega. Malo neprijetno. Moji izvidi so bp. Napotena sem bila v avdiološko ambulanto na nadalnje preiskave. Otolog mi je omenil, da imam morda neko bolezen … povedal je v tričrkovno kratico…, ki mi jo je tudi celo “prevedel”. Zapomnila sem si le benigni… Zanima me kaj bi to lahko bilo in kakšno zdravljenje sledi ob tem benignem… in ali je ozdravljivo tako, da ne bom imela več vrtoglavic.
Hvala za odgovor.
LP Naška

Lotka.

Da te malo potolažim, napisala si tak, kot da si moje probleme napisala. Ne morem verjeti, še stara si tolko kot jaz.

Mene to že muči dobra 2 meseca, sedaj pa jem pomirjevala, zaenkrat še blaga, ker sem imela tudi dosti stresov, moram priznati, da pomagajo in kar izboljšajo počutje.
Probaj še ti.

Lp
aleja

Čeprav so od tega minila že 4 leta, me zanima ali si ugotovila kaj je narobe. tudi sama imam takšne težave in so zelo nadležne. Bla bi zelo zelo vesela odgovora.

Lp

Upam, da po odgovorila!

LP.

lepo pozdravljeni!

Moj problem pa je tak. čutim občasno omotico, tako kot občutek pijanosti. POleg tega se mi že en mesec pojavljajo mravljinci oz. občutek vlečenja na levi strani obraza, natančneje od ušesa v spodnjo čeljust in se včasih razširijo po levi strani vratu. Zadnje 3 tedne mi tudi piska v levem ušesu. Vse to spremlja bolečina v nosu, ki sicer ni stalna(pojavi se nekajkrat dnevno), je pa močna, kot neki pritisk oz. kot bi mi nekdo želel razširiti nosne kosti (ne boli me pri očeh ampak v nosnicah, vendar ob pritisku poleg nosu ne boli in sklepam, da vnetje sinusov nimam, tudi nimam nobenega izcedka iz nosu) in ko je večja se razširi v sprednjo zgornjo dlesen in dobim občutek, kakor da mi vleče sprednje zobe. Najbolj moteči pa so pritiski, saj imam občutek teže na obraz, predvem v levi strani.

Za čimprejšnji odgovor se že vnaprej zahvaljujem!

Spoštovani!

Glede vsega tega priporočam pregled pri zdravniku, po potrebi tudi globinsko slikanje, da se vidi kaj je narobe – na srečo ni vedno kaj nevarnega.

LP IB.

Pozdravljeni!

Res je minilo že kar nekaj časa, odkar sem nazadnje pisala. Naj vam najprej povem, da sem imela vmesno obdobje (cca 2 leti), kar mirno…brez vseh teh težav. Le parkrat sem se zjutraj zbudila z vrtoglavico, ki je pojenjala tekom dneva.
Prejšnje leto poleti pa sem na morju iznenada dobila zelo hud glavobol..drugač kot ponavadi. Bil je močnejši, intenzivnejši in kar ni in ni hotel popustiti, kljub analgetikom. Zelo sem se ustrašila. Zraven glavobola me je spemljala tudi nekakšna majavost…zopet občutek pijanosti. Da to ni bilo zadosti, sem poleg tega čutila tudi pritisk v nosu, ki je bil še močnejši, ko sem se sklonila. Tudi vid desnega očesa ni bil uredu…težko opišem z besedami…kot, da se žarka obeh očes ne bi sekala v isti točki. Prisotno je bilo tudi mašenje ušes…kot da ne bi mogla izenačiti pritiska. Ni mi prizanesel niti občutek vlečenja desnega dela obraza.
Tako…vse to se mi vleče že od konca avgusta…cca 8 mesecev. Praktično konstantno vsak dan, z večjimi ali manjšimi odstopanji. Najbolj me moti, da dostikrat zgledam kot, da bi bila ”zadeta”.
Vmes sem preživljala gromozanski strah, kaj je narobe z mano…skoraj prepričana sem verjela v možganski tumor ali pa kakšno kap itd, vse dokler nisem bila pregledana pri dveh nevrologih, dveh otolaringologih, imela sem slikanje vratnih vretenc, CT glave, 2x MRI glave, pregledano kri…začuda je bilo vse BP!
Rečeno mi je bilo, da je najbrž prišlo do porušenega vegetativnega živčnega sistema. Med vsem tem obdobjem sem zopet imela ogromno stresnih dogodkov in strahu že zaradi samega počutja. Enostavno nisem in še vedno ne morem nekako normalno funkcionirati čez dan.
Sama sebe sem začela pozorno spremljati in res je, da se vsi simptomi še poslabšajo v stresnih situacijah. Vendar se pojavljajo tudi, ko jih ni.
Nasplošno imam tudi precej nizek pritisk (zgornji pod 100, spodnji pod 60).
Vsega tega si tudi sama ne znam razložiti a zgleda, da naj vse skupej ne bi bilo nevarno? Prepričana pa sem, da mora tukaj biti neka povezava…bi bilo morda lahko kaj povezano s pritiskom?
Včasih sem že čisto obupana nad takim nekvalitetnim življenjem.
Priporočam se za kakršnkoli nasvet, napotek ali razlago.

Vsem se zahvaljujem za odgovor in pozdravljam vse sotrpine. 🙂

Lotka

Spoštovana!

Glede na vse opisano, kaj korisnega vam težko rečem, poiskusite čim manj misliti na vse to, vaje za sprostitev!

LP IB.

Draga Lotka hvala za odgovor!
Tudi sama imam še vedno te težave, ki so zelo podobne tvojim, in ne minejo niti se ne izboljšajo.
V bistvu je zelo grozno, saj so mi veliko breme že pri vsakdanjih opravilih. Bi se lahko slišale prek maila na primer ali faceboka, da se malo pogovorima. Tudi sama sem napotena k nevrologu, sem pa dala že skozi MRI (zaradi nečesa drugega), tudi slikanje vratnih vretenc, bila sem pri oftamologu, tudi pri pregledu nosu, ker sem imela res močne bolečine v nosu. mogoče pa bo katera izmed naju zvedela kaj je narobe.

Lepo pozdravljena!
Me pa zelo zanima kaj pomeni to “porušen vegetativni živčni sistem”, so ti kaj povedali ali se bo to popravilo, kolko časa lahko traja ali moraš jemati kakšna zdravila ali vitamine?

JAz sem že čisto obupana, ker se mi to že tak dolgo vleče in ni nič boljše, celo zdi se mi, da je vedno slabše. 🙁

Spoštovani!

To je težko prek pisma razložiti, ker to lahko pove zdravnik ali oseba, ki vas pozna. Drugače se misli, da je oseba napeta, stresna, “živčna”, izčrpana, utrujena…

LP IB.

Lp

lep pozdrav. star sem 25 in tudi sam trpim zadnje case podobne tezave.
zacelo se je s hudim glavobolom, nadaljevalo z blagimi glavoboli. Ko so le ti koncno izzveneli sem dobil nek novi simptom. vrtoglavico katere nisem vajen. prve dni bolj izrazita sedaj pa minevajo tedni, v katerih cutim cuden obcutek. mislim da me v glavi zanasa, vendar starsi ko me opazujejo pri hoji pravijo da ni videti nicesar posebnega. prav tako obcasno cutim rahlo bolecino v predelu nosa (sinusi), vcasih me malo spikne v desnem usesu. nekajkrat sem zjutraj, ko sem dal mezinec v usesa dobil ven kot kapljico vode.

nistagmus ni viden. romberg test negativen, fukuda test prav tako. hoja po ravni crti bp. pritisk bp, utrip bp, krvna slika + dks5 bp.
obupan sem

Spoštovani!

Če je vse v videti v redu, potem je potrebno misliti tudi na “preutrujenost”, stres, strah … Seveda vse to lahko pove zdravnik, ki vas pregleda.

LP IB.

Pozdravljen,
samo zanima me, kaj se je zgodilo s simptomi, ker imam jaz zelo podobna dogajanja. Hvala !

Pozdravljeni
Prebiram vaša pisma in moram napisati da tudi jaz imam težave z vrtoglavico.
Začelo se je prvič pred dvema mesecama ko zjutraj nisem mogla niti iz postelje
tako hudo se mi je vrtelo, tekom dneva se je stanje malo zboljšalo tako da sem lahko vstala
ampak zanašalo me kot bi se ga močno napila ob vsem tem pa mi je bilo še slabo to je trajalo kašne pet dni .Pri zdravniku so mi dejali da center za ravnotežje moten vzrok pa od vratne hrbtenice…
Dobila sem tableteTorecan in urutal..pa vendar se mi je po mesecu dni zopet ponovilo kljub tabletam.
Jemljem kontracepcijske tablete jazz samo zaradi premočnih menzesev.Te sem sedaj nehala jemati kajti
piše da imajo stranske učinke vrtoglavico.Ostali izvidi ortoped,ortolog, lab.vse b.p. Poiskala sem salon kjer izvajajo bownovo terapijo nisem verjela ampak je res po treh terapija mi je ogromno pomagalo.Sedaj čakam ali se mi bo zopet ponovilo…
l.p Marijana

New Report

Close