VRTOGLAVICA
Zaradi nenehne dalj trajajoče in ponavljajoče se vrtoglavice sem se odpravila k splonemu zdravniku na posvet. Imam nizek pritisk , stara sem 33 let mati dveh otrok, v otrotvu sem pri 10 letih prebolela hudo krlatinko , ki mi je kot posledico tega pustila priblino pol leta paralizo desne noge. Eno leto sem hodila samo s pomočjo bergel. Zdaj je vse v redu. V nosečnosti sem imela v 7. mesecu tromboflebitis na desni nogi, ki je ostala e vedno malo občutljiva predvsem na vremenske vplive. Imam podedovano bronhialno astmo vendar samo sezonsko zaradi preobčutljivosti na seneni nahod in hini prah ter prico. Imam večkrat teave pri dihanju tako da samo hudo hropem. Pomagam si z pumpico ventolin.
Ugotovili so mi manjo napako (pravijo brez skrbi za zdravje) na levi srčni zaklopki, vendar razen občasnega hitrega razbijanja srca nimam nobenih teav. Zadnje čase pa me zelo boli vratni del hrbtenice in po 2 mesecih e vedno ne poneha vrtoglavica. Opravila sem RTG glave – piramidno slikanje diagnoza je bila : vse v mejah normale; in RTG vratne hrbtenice diagnoza je : zravnana fizioloka lordoza. Čez priblino mesec dni bom opravljala e pregled ADG in VTG , kar sicer ne vem kaj pomeni.
Prosim za mnenje vsaj kaj pomeni diagnoza opravljena na RTG vratne hrbtenice: zravnana fizioloka lordoza?
Pozdrav Tatjana.
Spoštovani!
Vrtoglavica je zelo nehvaležna težava predvsem zaradi tega, ker nas močno ovira pri vsakdanjem delu. Nobena od naštetih težav iz otroštva in nosečnosti pri vas ni povezana z vrtoglavico, pa verjetno tudi relativno nizek krvni tlak ne. Vaš zdravnik je verjetno ugotovil, da utegnejo na vašo vrtoglavico bistveno vplivati spremembe na vratni hrbtenici. Ugotovili so vam zravnano fiziološko lordozo, kar pomeni, da vaša vratna hrbtenica ni ukrivljena, kot bi bilo normalno. Te spremembe so verjetno krive, da zaradi stalnega ali občasnega (ob skrajnih gibih vratu) pritiska na žile, ki preskrbujejo ravnotežni organ in del možganov, kjer je center za ravnotežje, pride do motenj v delovanju ravnotežnega aparata in povzroči vrtoglavico. Da je verjetni vzrok za vašo vrtoglavico v vratni hrbtenici, govori tudi bolečina v vratu. Napotili pa so vas tudi na preiskavo sluha in občutljivost vašega ravnotežnega aparata na druge dražljaje, da bi izključili okvaro ravnotežnega aparata v srednjem ušesu. Kot kaže se vaš zdravnik močno pirzadeva, da bi poiskali osnovni vzrok vaših težav, zato mu zaupajte tudi svoja vprašanja, ker vam bo nanje veliko laže odgovoril, ker ima v rokah vse izvide in vas najbolje pozna.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik