Najdi forum

To konkretno v vrtnariji Susigarden v Aiellu (pravkar bodo imeli dan odprtih vrat), ostale Meillandove pa pri gospe iz Ligurie na sejmu v Pordenonu s tem, da ji naročim, kaj naj mi prinese, ker vse ponudbe nima s seboj.

Jana 11, saj se tudi kupijo cigarete, najcenejše, ker od čikov ne bo dosti nikotina. Celo cigareto namočiš v vodo, za dan ali 2. Pa pokvarjeno pivo, namesto da ga stran vržeš. Proti glivam mešanica vode in mleka v enakem razmerju. Zastrupljamo se s kemijo tudi med mešanjem in špricanjem, pozneje gre v tla z dežjem in odpadlimi listi, pa v travo. Če tam kosiš, gre na kompost, na vrt, pa na koncu seveda pojemo.
Lantana

Pozdravljeni

Vrtnice si želim letos spomladi zasaditi ob dokaj visoki škarpi(2,6m), ker si želim lepe plezalke, ki me bodo dolgo razveseljevale, vas prosim za nasvet, katera sorta se lepo razraste tudi višje v hribih (okoli 1000mnv).
hvala

se lahko še enkrat priporočim za nasvet?

Hvala

Glede nm višine nimam pojma, živim ob morju :-), verjetno bo potrebno izbrati vrtnice, ki so v katalogih opisane kot nezahtevne. Je pa pri plezalkah potrebno razlikovati med vrtnicami climber (toga in težko upogljiva stebla, večinoma visoka od 2 do 3 metrov, večinoma večkrat cvetoče) in vrtnicami rambler (upogljiva stebla, nekatera kot špagice, nekatera brez trnov, dolga večinoma okoli 6 metrov, najdejo pa se tudi taki med 9 in 15 metri, večinoma enkrat močno cvetoče). Obstajajo seveda tudi izjeme pri prvih in drugih tako glede cvetenja kot dolžine.
Prve so za gojenje dokaj zahtevne in pričakujejo optimalne pogoje, za druge piše, da niso občutljive in prenesejo tudi slabšo zemljo in slabše pogoje. Moje so v dokaj dobrih pogojih, poleg tega so šele na 3 metrih in v povojih in težko presojam kakšna je končna višina saj sem jih do sedaj videla samo na slikah. Pri nas so namreč zelo zelo redke.
Meni ljube so vrtnice banksiea (lutea in alba plena), ki naj bi bile tudi najmanj zahtevne od vseh saj, baje, cvetijo in rasejo tudi v senci. Moja je na soncu in ima šele par let tako da o tem težko presojam.
Glede nm višine bo pa potrebno kakega strokovnjaka vprašat.

Aja, še nekaj za ljubitelje vrtnic.
Na vrtnarskem sejmu v Gorici bo prvič prisotna tudi Angležinja iz Imperie (Italija), gojiteljica več kot štiristo različnih vrtnic, skoraj da ni sorte, ki je ne bi imela. Cene ulončene dobro razvejane vrtnice so okoli 12 eurov, plezalke okoli 15, plezalke že visoke okoli 2 metrov pa od 20 do 30 eurov.
Vrtnice originalne (ima licenco Austina in Meillanda), kvaliteta vrhunska.
Podatki o sejmu so zapisani v postu na tem forumu z naslovom “Pordenone”, domača stran gospe pa je:

Če želite kakšno vrtnico, ji jo naročite in vam jo prinese na sejem v Gorico. Pa povejte, da ste dobili nasvet od mene, da dobim kak popust. :-))

Ja, hvala za nasvet.

Verjetno bom res napravil izlet in si ogledal sejem.
Še enkrat hvala za informacije, saj razen nekaj osnovnih stvari o vrtnicah, ki sem jih našel v knjižnici, pojma nimam – le veselje.

New Report

Close