“VRTENJE V GLAVI”
Spoštovani,
mama (65) je sicer zdrava, sem in tja ima nizek krvni pritisk.
Je hiperaktivna, vedno delavna, nervozna, skratka nikoli ne zna reči ne in tudi nikomur ne odkloni pomoči.
Moti me to, da na vsake toliko časa (na prbl. mesec do dva) postane čisto slabotna, “kot cunja” in nima v sebi nobene energije, pade ji pritisk in z nje ni nič pa tudi zelo se ji vrti v glavi, tako, da je velika možnost, da bi padla.
Skratka, živo nasprotje sami sebi, tako stanje pa traja prbl. 3 dni.
To se ji je zgodilo tudi včeraj, zato je šla k zdravniku, kjer pa je imela zelo visok pritisk (150/90), kar je čudno, ker ga nikoli nima. Predpisal ji je tablete za vrtoglvico in svetoval, naj počiva.
Iz mojega opisa verjetno težko rečete, kaj bi to bilo, vendar me čudi, da ji pritisk tako niha. Sicer je zdrava in je pred kratkim tudi opravila laboratorijske preiskave. Kar se tiče prehrane in gibanja, je vse o.k.
Je bila pa v zadjnih 3-tednih zelo obremenjena, ker je z atijem prenavljala hišo, tako, da je bila zaradi njene nervozne narave, večinoma časa živčna in razdražljiva. taka je zaradi preteklega težkega življenja (vojna, vbrez staršev…), in tudi mi okoli nje velikokrat trpimo zaradi te strašne razdražljivosti in razburljivosti.
Ali je možno, da je trenutna njena situacija povezana s preobremenjenostjo, nervozo ali celo stresom?
Kaj je še lahko morebiten vzrok za nihanje pritiska ter močne vrtoglavice in ali je to nevarno?
Morda lahko svetujete, katerega specialnista naj obišče? Pomislila sem tudi na ščitnico, vendar nikoli ni imela težav in tudi zadnja kontrola ščitničnega hormona je pokazala o.k.
Zdi se mi, da je vsa zadeva v preobremenjenosti oz. živčnosti, vendar se ji ne da dopovedati, naj se že enrkat umiri in preživlja življenje manj stresno. Svetovala sem ji avtogeni trening, ki sem ga tudi sama opravljala in mi je pomagal, vendar se vedno izgovarja, da nima časa, da nima nikoli miru…Skratka, 1000 izgovorov, samo, da ima mir. Ima pa mir rada in si ga večkrat zaželi, ne naredi pa zadosti, da bi ga res imela – skratka, ne zna se ustaviti (tudi takrat ne, ko je to nujno za njen karakter oz. če to ni že bolezen, čeprav nimam namena postavljati diagnoz).
Vljudno vas prosim za mnenje in vas lepo pozdravljam, ter se zahvaljujem za vaše odgovore.
LP; P
Spoštovani!
Mislim, da ste postqavili v redu oceno njenega stanja. to kar doživlja je postresna reakcija, ki se kaže kot napad tesnobe s številnimi telesnimi zanki. Gelde na redkos pojavov zadošča. da jih takrat zdravi simptomatsko. Njenega karakterja ne morete menjati in če ji je uspelo pretolči se z vso zgodovino do 65. leta, ji pustite “veselje” z njenimi načrti tudi naprej. Omenjen težave ne kažejo na nič življenjsko nevarnega, niti ne morete zamuditi kakšne resne bolezni, ki bi se skrivali za takimile znaki.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Spoštovani!
Mislim, da ste postavili v redu oceno njenega stanja. to kar doživlja je postresna reakcija, ki se kaže kot napad tesnobe s številnimi telesnimi zanki. Gelde na redkos pojavov zadošča. da jih takrat zdravi simptomatsko. Njenega karakterja ne morete menjati in če ji je uspelo pretolči se z vso zgodovino do 65. leta, ji pustite “veselje” z njenimi načrti tudi naprej. Omenjen težave ne kažejo na nič življenjsko nevarnega, niti ne morete zamuditi kakšne resne bolezni, ki bi se skrivali za takimile znaki.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Se opravičujem, vendar me še nekaj skrbi. Po štirih dnevih, odkar je mama slabotna in se ji je na hitro povečal pritistk (145/95), ji le-ta še vedno ne pade. Ali je za pričakovati, da se bo zadeva umirila po nekaj dnevih?
Namreč danes je bila na ultrazvoku tebušne votline in ji je radiolog (slučajno je beseda dala besedo o njenem počutju) rekel, da jo lahko od take razlike pritiska zadene kap in čudno se mu je zdelo, da mami zdravnik ni dal tablet za povečan pritisk, ampak samo Urutal proti vrtoglavici.
Hvala za odgovor in lep dan še naprej,
P
Spoštovani!
Bav, bav. To ni nikakršen pritisk. Komaj omembe vredna spodnja vrednost. Pedvsem nikogar ne zadene kaš od krtkotrajno zvišanega krvanga tlaka, še manj pa od takole blago zvišanih vrednosti. Da ni sram zdravnika, da plaši uboge ljudi, namesto, da bi jih tolažil. Izmerjene morajo biti vsaj tri zaporedne vrednosti z razmikom 14 dni in njihovo povprečje več kot 160/90, da govorimo o viskome krvanem talku in se odločamo za nefarmakološke ukrepe ali zdravljenej z zdravili. Visok krvni tlak dela škodo dolgoročno po 15 20 letih previsokih vrednosti.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik