Vrtec – naselje Škofja Loka-Trata
Jaz živim v okolici šk. loke. Frankovo naselje je pretežno blokovsko, stanovalci v blokih pa so zelo različni. Poznam kar nekaj mladih, ki živijo v teh blokih in se še noben ni posebno pritoževal. Tudi starši, ki imajo trenutno otroke v vrtcu na Trati niso imeli kakih posebnih pripomb. Je pa za vrtcem in šolo manjši gozdiček, kjer se zvečer zbira mladina, tako da mi je neka mama rekla, da mora malo popaziti, da otroci ne zahajajo tja.
lp maruška
Tako je – vrtec je lepo urejen, vzgojiteljice prijazne, za sprehode imajo sicer manj možnosti kot matični vrtec v Podlubniku. Šola je pa bolj tako tako – učitejlji so sicer dobri in tudi zelo uspešni (dosegajo kar lepe uspehu na tekmovanjih), je pa šola bolj problematična kar se tiče učencev. Je kar velika prisotnost kriminala, čeprav so v zadnjem času to menda uspešno zmanjšali. Je pa drugače lepo torej srečno!
Ker sem skoraj 30 let živela v Škofji Loki, ti lahko o Trati povem precej.
V startu je bilo Frankovo naselje zgrajeno za delavce v industrijski coni, ki se nahaja blizu (to najbrž že veš). Sosednje Hafnerjevo naselje pa je njegovo popolno nasprotje – individualne hiše. V času moje OŠ so Frankovo naselje zapolnjevali v glavnem delavci iz južnih republik (in mislim, da je bilo takrat kriminala mogoče celo več), vendar se je z leti to precej spremenilo (še kakšnih 10 let nazaj je v nizkih blokih v Frankovem nas. živel Slavko Gaber, kar nekaj “znanih” pa je še vedno tam). Malo morje mladih družin (slovenskih) si je nova domovanja našla prav tem naselju, saj drugje v Šk. Loki skoraj niso gradili.
Vrtec na Trati (ampak, mislim, da sta 2) ima enkratne vzgojiteljice. Ko sem sama prvega sina dajala v vrtec, bi dala marsikaj, da bi lahko dobila vzgojiteljice iz tega vrtca na meni bolj ugodno lokacijo, ampak vsega tudi ne moreš imeti, a ne?
Šola je pa tudi izredno kvalitetna. Moram reči, da so v glavnem vsi, ki so bili moji sošolci v srednji šoli, pa so prišli s traške OŠ, dosegali izredne učne uspehe.
Če mene vprašaš? Ma kaj ti bom nakladala. Večino pove dejstvo, da smo ob selitvi tudi mi imeli v “paci” stanovanje v tem naselju, pa se ni izšlo oziroma so nam ga pred nosom prodali.
Če ti ustreza vse ostalo, zagrabi.
LPM
Naj najprej malce popravim Matejo – naš vrli;)) Schulminister je živel na Novem svetu. Stanovanja, kolikor vem, ni prodal.
Kar se tiče vrtca nimam kakšnih posebnih podatkov, je pa v isti stavbi kot šola, kjer so pa (bili) ekstremi veliki: od državnih prvakov do tako hudih vzgojnih problemov, da so jih morali prešolat v Loko.
Dragi bivši someščan!
Očitno si se odselil precej prej kot jaz, zato ti vsi detajli malomeščanskih loških tračev niso jasni. Ja, naš vrli SG se je z Novega sveta najprej preselil na Trato, od tam pa kar kmalu po začetku high-politične kariere v Lj-Črnuče (če ni “obveščevalna” zatajila).
Ostalo sem pa že zgoraj napisala. Trenutno celo mislim, da je Trata za kakšen odtenek bolj “normalna” kot Podlubnik.
LPM
No, jaz sem tudi Ločanka.
Strinjam se z MatejoH, ki pravi, da je Trata (predvsem vrtec) bolj normalen, kot Podlubnik. Poznam tudi kar nekaj primerov, ko otroci iz Podlubnika obiskujejo osnovno šolo na Trati (oz. na Blokih).
Tudi Frankovo naselje se mi zdi kar simpatično, čeprav je res, da so po veliki večini bloki. Ampak je v okolici toliko zelenja, da sploh nimaš občutka kakšne betonske džungle.
Pa še to: že vse življenje živim tu, pa sem šele sedaj izvedela, da je SG stanoval v Loki. Vem, da je učil sociologijo na gimnaziji na Podnu, ampak, da je celo živel tukaj!!!!????
Nataša
Glede na to, da je vrtec enota enega Zavoda, v kvaliteti uslug ne bi smelo biti razlike. Kolikor vem, želijo premestitev otrok tisti starši, ki imajo težave zaradi oddaljenosti od doma ( na drugem delu mesta ).
Glede OŠ; ne spomnim se, da bi bilo v zadnjih osmih letih izpostavljeno, da se na tej šoli zgodi več neustreznih ali kriminalnih dejanj učencev kot na šoli v Mestu ali v Podlubniku. Trenutni ravnatelji in njihovi predhodniki s pedagoškim kadrom so uspešno poskrbeli za pozitivno tekmovalnost pri trudu za lepe učne in druge aktivnosti učencev vseh treh OŠ. Učenci vseh treh šol se med seboj poznajo, predvsem tisti, ki so aktivni v mestno organiziranih dejavnostih ( športni klubi, taborniki…). Ni več razlike, s katere šole kdo prihaja, kaj je po narodnosti; med otroci je važno, kakšen je pri dejavnosti, ki jo obiskuje. Moja hči ima prijatelje vrstnike iz vseh treh šol. Ko otroci med seboj delajo primerjave, najdejo v vseh loških šolah pozitivne in negativne stvari. Seveda pa je vsakemu njegova šola najboljša.
Sicer je pa Škofja Loka mesto, kjer imate vse pri roki: hribe in Ljubljano.