vrtec in otrok z Downovim sindromom
Pozdravljeni!
Pred časom sem že spraševala o istem problemu, zdaj pa sem ponovno v dilemi. Sin (18 m) ima DS, 3 mesece že obiskuje razvojni vrtec. Sedaj, ko so ga pregledali strokovnjaki (zaradi postopka usmerjanja oz. odločbe), je psihologinja po testiranju ugotovila, da je njegova prizadetost majhna in da naj premislimo, če bo še vključen v ta vrtec.
Po drugi strani pa logopedinja in defektologinja v sedanjem vrtcu predlagata, da tu še ostane leto in pol, češ, da bo potem bolje opremljen za v običajen vrtec.
Seveda sem v veliki dilemi, kako se odločiti. Sin je namreč zelo živahen, ima ogromno energije, se še težko koncentrira (vendar, če želi, se lahko uro dolgo igra z zanimivo igračo), ima določene probleme (še ne hodi samostojno, ob pohištvu pa že, slabo kontrolira jeziček, govori pa že nekaj besed… in veliko razume). Pobira oz. posnema ogromno, zdaj žal tudi od ostalih v vrtcu, ki pa so razvojno za njim. Nima zgleda sovrstnikov, da bi ga vlekli naprej. Zaenkrat je tudi še edinec.
Prosim za strokovni nasvet moderatork, seveda pa so zelo dobrodošle izkušnje staršev v podobnih okoliščinah.
Hvala vsem in lep pozdrav,
T.
T,
Izkušnje, ki mi jih posredujejo starši otrok z DS, ki obiskujejo redni vrtec, so zelo pozitivne. Kot ste sama omenila otrok z DS zelo imitira, posnema sovrstnike (sorojence in okolico na splošno), zato lahko otroci v rednem vrtcu bolj stimulativno vplivajo nanj (kar ste tudi sami ugotovili).
Če vam je vpis v redni vrtec priporočala komisija in če se sami k temu nagibate, bo, po mojem mnenju, vpis v redni vrtec najboljša rešitev. Ali je razvojni vrtec v sklopu rednega vrtca, tako da bi lahko (če bi se vključil v redni vrtec) imel logopedsko in defektološko pomoč še naprej?
Sicer je red, da ima tako razvojni vrtec kot redni vrtec svoje slabosti in prednosti.
Mogoče se vam bo javil še kdo in vam povedal svoje izkušnje.
Lep pozdrav in lep dan, Petra
Naš malček z DS že 2 leti in pol obiskuje redni oddelek z individualno pomočjo. Prizadetost minimalna. Ampak se nam zdi, da nekako ne izkorišča vseh svojih potencialov v rednem oddelku (kljub izjemnemu trudu vzgojiteljice in pomočnice), zato smo se letos odločili, da ga preusmerimo v razvojni oddelek.
Mislimo, da je prišel čas, ko se otrok zaveda svojih pomankljivosti in postaja mogoče zafrustriran, ker ne zmore vsega. Temu se poskušamo izogniti. Otroci v rednem oddelku ga imajo izredno radi in mu veliko pomagajo. Sprejeli so ga odprtih rok.
Če imaš še kakšno vprašanje, mi piši na [email protected]
Derseto, vesela sem vašega odgovora. Vsi so (nasplošno) za redne oddelke, nihče pa ne pomisli na stalen neuspeh tega otroka. KLub temu, da se otrok trudi in napreduje težko dosega vrstnike. In potem pridejo frustacije.
In še malo za šalo: me prav zanima, kako bodo stvari glede integracije in inkluzije pri nas čez 10, 20 let…
NAčeloma je boljše, če je vsak otrok lahko integriran, če je vsak ostarel lahko doma…, a praksa je drugačna.
Oglašam se zato, ker sem v skupino že dobila dva otroka, ki sta bila prej v rednem oddelku (na željo staršev), eden še v železnih časih (le po vezah)…Pa brez zamere, mrož.
Lep pozdrav! Zaposlena sem kot defektologinja v razvojnem oddelku. Rečem lahko samo to, da tudi v rednih skupinah niso samo prednosti, ampak tudi pomanjkljivosti, nenazadnje je število otrok tolikšno, da je za individualno delo z otrokom s pp zelo malo časa, to pa naši otroci (v veliki večini) zelo potrebujejo. Družba je žal naravnana tako, da globoko zakoreninjenih predsodkov ni lahko izkoreniniti-razvojni oddelek za nekatere žal še vedno pomeni nekaj slebega, čeprav to ni! Prav je, da ni tako kot včasih, ko je otrok vse otroštvo preživel v ro, ampak da to počasi postaja le ena od vmesnih postaj, na kateri se otrok s sebi lastnim tempom pripravi na nadaljnje izobraževanje. Sama “svoje” otroke glede na njihove sposobnosti in na dogovor s starši tedensko ali dnevno vozim v redno skupino, ki jim odgovarja glede na starost in razvojno stopnjo-uspešnost pa je žal odvisna tudi od drugih dejavnikov. Zato kar pogumno-otrok v letu dni ne bo nič izgubil, tudi če ostane v ro, pridobi pa lahko veliko! Srečno!