vročina-toplota
Pozdravljeni!
Imam 2,5 meseca starega fantka, ki je bil rojen 2 meseca prezgodaj. Dvakrat se mi je zgodilo, da je jokal, ker mu je bilo prevroče. Enkrat je imel tudi “vročinske pikice”.
Zanima me, kako je s prenašanjem vročine/toplote pri dojenčkih. Kako vpliva to na razvoj možganov oz. kakšne posledice ima lahko dojenček zaradi vročine? Bojim se namreč, da sem mu škodovala, ker sem ga pretoplo oblekla.
Že vnaprej hvala za vaš odgovor!
Spoštovana,
prepričana sem, da s slučajnim pretoplim oblačenjem niste naredili malčku nobene škode. Drži pa, da ob pregrevanju postanejo dojenčki (tako donošeni kot nedonošeni) zelo sitni, jokavi, zaripli v obraz. Da bi prišlo do škodljivega vpliva na telesne organe kot so možgani, pa mora telesna temperatura narasti na preko 39 stopinj. Ne nazadnje je zvečana telesna temperatura tudi eden od načinov, kako se telo brani pred škodljivimi klicami – in zato zmerna “vročina” ne more narediti nobene škode.
“Vročinske pikice” so v poletnem času zelo pogoste, večinoma gre za znojnice, ki še nimajo “odprtega izvodila”. In so le lepotna motnja, izginejo v nekaj dneh.
Pozdrav,