Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja vrocina po cepljenju

vrocina po cepljenju

Pozdravljeni!
Imamo 12 mesecev starega decka ki je bil danes cepljen proti
ospicam, mumpsu in rdeckam. Nekaj ur zatem je dobil vrocino 38,2 oC. Zanima me kaksne so lahko posledice v primeru da je bil decek ze zjutraj okuzen (brez vidnih znakov) in vseeno cepljen. Ali je mogoce vrocina samo reakcija na cepivo?
Se tole.
Je mozno da se je decek okuzil v cakalnici pred cepljenjem in ze popoldne dobil vrocino?

Hvala za odgovor.
Mojca

Spoštovani!
Povišana temperatura lahko nastopi kot stranski pojav cepljenja, v tem primeru izzveni v 24 do 48 urah po cepljenju. Ker je temperatura nastopila tako zgodaj po cepljenju, se mi zdi ta razlaga najbolj verjetna.
Možno je tudi, da je bil deček slučajno cepljen v inkubaciji neke druge(najverjetneje) virusne bolezni; v tem primeru se bodo verjetno kmalu pojavili tudi drugi znaki: npr. pordelo žrelo, izcedek iz nosu, ipd.. Kakšnih posebnih posledic ne bo, virusno obolenje pa bo potekalo, kot bi tudi sicer.
Še najmanj verjetno se mi zdi, da bi se deček okužil v čakalnici. To se seveda lahko zgodi, v vašem primeru pa se mi zdi inkubacijska doba (trajanje med morebitno okužbo in pojavom temperature) prekratka.
Mirno noč vam želim in sporočite, kako se je izteklo!
Nina

Tudi naša punčka je bila pred dobrim tednom cepljena – OMR.
Zaradi prehlada, ki se je vlekel še od lanskega leta, smo cepljenje dvakrat prestavili, tako da je bila cepljena cel mesec kasneje (kar ni nič hudega).

Vendar, ob cepljenju je bila pregledana in “popolnoma zdrava”. Dva dni po cepljenju ji je ponovno začelo teči iz noska. Vročine nima in je tudi po cepljenju ni imela.

Ali je potem ta – ponovni prehlad – reakcija na cepljenje?

Nataša

Spoštovani!
Ponovni prehlad ni “reakcija na cepljenje”.
Prehladna obolenja povzročajo najrazličnejši virusi, ki jih zlasti v zimskem času kar mrgoli. Mnogi leto dni stari otroci, (zlasti tisti, ki smo jih v jeseni vključili v jasli), imajo v 1 eni zimski sezoni kar 7 do 9 različnih okužb zgornjih dihal, nekaterim pa teče iz nosu pravzaprav kar 3 do 4 mesece skupaj (z večjo ali manjšo intenziteto).
Blag prehlad brez vročine tudi ni ovira za cepljenje.

Pri vaši deklici seveda ne moremo vedeti, kdaj se je pravzaprav okužila (ali že nekaj dni pred cepljenjem, ali morda v pediatrični ordinaciji ob cepljenju, ali celo dan po cepljenju). Inkubacijske dobe so za različne virusne povzročitelje pač različne, (od 1 do več dni).
Pozdrav!
Nina

Spoštovana dr. Nina
Najprej se vam zahvaljujemo za takojšnji odgovor zaradi katerega je bila noč res mirna. Našemu Rokcu smo naslednje jutro dali žličko Lekadola, vročina je padla in se ni več pojavila. Naj omenim še to, da je imel ta dan, (po cepljenju) tudi za ušesci, prsih in trebuhu rahle izpuščaje ki pa so hitro izginili. Kot ste že sama rekla, je bila res vročina samo reakcija na cepivo.

Lepo vas pozdravljamo, še posebej pa mali Rok.
Nina P je pisal/pisala:
>
> Spoštovani!
> Povišana temperatura lahko nastopi kot stranski pojav
> cepljenja, v tem primeru izzveni v 24 do 48 urah po
> cepljenju. Ker je temperatura nastopila tako zgodaj po
> cepljenju, se mi zdi ta razlaga najbolj verjetna.
> Možno je tudi, da je bil deček slučajno cepljen v inkubaciji
> neke druge(najverjetneje) virusne bolezni; v tem primeru se
> bodo verjetno kmalu pojavili tudi drugi znaki: npr. pordelo
> žrelo, izcedek iz nosu, ipd.. Kakšnih posebnih posledic ne
> bo, virusno obolenje pa bo potekalo, kot bi tudi sicer.
> Še najmanj verjetno se mi zdi, da bi se deček okužil v
> čakalnici. To se seveda lahko zgodi, v vašem primeru pa se mi
> zdi inkubacijska doba (trajanje med morebitno okužbo in
> pojavom temperature) prekratka.
> Mirno noč vam želim in sporočite, kako se je izteklo!
> Nina

Pozdravljeni,

naš 6-mesečnik je bil do zdaj 2x cepljen proti OMR. Po prvem cepljenju je bilo vse BP, po drugem cepljenju je v slabih 24-urah temperatura poskočila na 39,6°C rektalno. Zbijali smo je s paracetamolskimi svečkami. Pediater je rekel, da naj mu po tretjem cepljenju, ki ga ima ta teden, damo paracetamolsko svečko v ritko takoj po cepljenju. Zakaj je potrebno svečko dati takoj, ne šele ko temperatura naraste čez 38°C? Je to splošna praksa ali vi svojim pacientom svetujete drugače?

Najlepša hvala za odgovor in LP.

Spoštovani, otroček je bil najbrž cepljen proti di-te-per-HiB-IPV in ne proti OMR. Če otrok ob povišani temperaturi ni imel vročinskih krčev, se mi zdi preventivno dajanje paracetamola nesmiselno, saj le ta zmanjšuje imunski odgovor. Paracetamol je na mestu šele, ko temperatura naraste do 38,5 st C.
Včasih so več svetovali paracetamol tudi preventivno, dokler niso študije pokazale zmanjšanih učinkov cepljenja ob jemanju antipriretikov.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close