vročina in nosečnost
Spoštovani.
Od včeraj sem pozitivna na Covid-19. Sem točno 37 0/7 noseča.
Simptomi so se začeli včeraj kot praskanje v grlu, tekom dneva so se stopnjavali in proti večeru sem imela že kar močan glavobol, bolečine ledveno in v vratu, boleče žrelo, malo me je tresla mrzlica. Skrbi me, ker sem pred kratkim kupila nov ušesni termometer in mi je včeraj pokazal da imam TT do 37 C, danes dopoldne me je spet tresla mrzlica in sem si ponovno zmerila TT, pokazalo mi je normalno telesno temperaturo. Šele ko sem nastavek na ušesnem termometru očistila mi je nato pokazalo pravo TT 38,2 C.
Sedaj me skrbi, ker sem glede na počutje verjetno že ponoči imela TT nad 38 C, ampak mi termometer ni pravilno kazal, ker ga nisem pravilno uporabila, zato nisem vezela nič za zbijanje temperature. Glavobol sem premagovala samo s hladnimi obkladki.
Kakšne so lahko posledice za plod v tem obdobju nosečnosti, če sem imela več ur povišano TT nad 38 C in je nisem zbijala? Plod normalno čutim, imam pa občutek tiščanja navzdol in pogosto otrdevanje trebuha. Lahko pride do kakšne okvare organov/možgančkov? Jutri bi morala imeti ponovno kontrolo, vendar pregled odpade.
Prosim za vaš odgovor. Lep pozdrav.
Spoštovani,
samo brez panike. Saj menda ne verjamete, da naše babice in prababice niso prebolevale infekcij v nosečnosti? In rojevale so zdrave otroke. Zaradi nekaj ur in celo nekaj dni TT nad 38 stopinj C ne bo nič narobe. Če bi se zaradi visoke TT počutili zelo slabo in bi ne mogli dihati normalno, bi se pa verjetno odpravili k zdravniku oz. na urgenco. Številka na termometru torej ni bistvena. bistveno je, kako temperaturo prenašate. Tiščanje navzdol in celo kratkotrajni popadki (Braxton-hiksove kontrakcije) pa se bodo zdaj, po 37. stopnjevale in končno verjetno prešle v popadke. Skratka, vse to je normalno. Sicer pa sporočite svojemu zdravniku, da imate covid19, da vam predpiše vsaj terapijo proti strjevanju krvi (Fragmin), za kar smo se dogovorili, da se predpiše še za 6 tednov po aktivni okužbi.
Pozdravljeni,
v dveh temah glede Covid sem zasledila, da ste omenili preventivno predpisovanje Fragmina. Ali to velja za vsa trimesečja? Covid sem prebolela v 19./20. tednu (pozitiven test 2.8.), vendar mi Fragmina niso predpisali. Ali je smiselno/potrebno terapijo uvesti sedaj ali je že prepozno?
Hvala že vnaprej za odgovor.
Po Lekadolu in padcu TT so se tudi simptomi tiščanja navzdol in otrdevanja trebuha umirili. Glede Fragmina pa me bega, ker moja ginekologinja pravi, da se po smernicah Fragmin preventivno napiše za 10 dni 14 dni pred PDP, sicer naj ne bi bil potreben, če ni dodatnih dejavnikov tveganja.
So sedaj že kakšne posodobljene smernice?
ne ,vem, odvisno od tega, kako dolgo je od prebolele bolezni. največje tveganje za strdke je nekje 3 do 6 oziroma 8 tednov po okužbi.
Hm? Po mojem (res pa smernice sprejemajo posvečeni strokovnjaki) je tveganje za tvorbo strdkov v nosečnosti konstantno zvišano že zaradi nosečnosti(blago) in če se Fragmin daje ob vsaki poškodbi, ki jo oskrbimo z imobilizacijo, potem ne vem, zakaj ne bi tudi v obdobju po prebolelem covidu, ki je povsem jasen dodatni dejavnik tveganja za tvorbo strdkov.
res je
Pozdravljeni,
Tudi jaz sem pred kratkim prebolela covid (sedaj sem v 37t) pa mi ni ginek. nič omenila glede fragmina… rekla je le, da ker nisem prebolevala v neki hudi obliki naj ne bi bilo zapletov zato sploh ni polagala pažnje na to.. sedaj ko sem prebrala da se ga po smernicah predpisuje me pa malo skrbi…
težko se odločam namesto vašega ginekologa in včasih se primer tudi razlikuje od primera. Tudi nismo imeli enakih priporočil skozi celotno obdobje zadnjih 2 let in pol (v bistvu smo marsikaj večkrat spreminjali in tudi niso vse odločitve na osnovi randomiziranih, dvojno slepih študij, zlasti ne na nosečnicah, na katerih se testi z zdravili in cepivi načeloma sploh ne izvajajo) , tako da včasih koga obravnava kdo tudi po režimu “outlet”, ki je bil, ko je bil “v modi” tudi povsem OK. Skratka, ni za delat dramo zaradi tega.
Pozdravljeni,
v kolikor je forum še aktiven, bi želela gospoda Stanka vprašati za strokoven nasvet.
Sem v 4/5 tednu nosečnosti, zbolela sem za hujšo obliko Covid-19. Zadnje 4 dni imam povišano tel.temp., ki niha med 38,0 in 38,5. Dnevno vzamem do 4 Lekadole, zbijam temp. s hladnimi obkladki, pijem ogromno tekočine in res počivam. Vsak dan jemljem progesteron in folno kislino, saj sem imela pred 3.meseci spontani splav.
Skrbi me, da bi pri razvoju otroka tako kmalu v nosečnosti zaradi povišane tel.temp prišlo do okvar možganov in srca. Odgovore iščem v strokovni literaturi, ki navaja nekonsistente rezultate, kar me dela še bolj panično. Prosim vas za mnenje, izkušnje, nasvet.
Najlepša hvala!
Spoštovani,
visoka temperatura sicer res lahko deluje teratogeno (povzroča nepravilnosti v razvoju ploda), ampak ne pri tako majhnih odstopanjih oziroma je tveganje za kaj takega zelo majhno. Zdravite se še tako naprej, kot do zdaj in bomo kaj več lahko preverjali ob prvem resnejšem UZ pregledu, nuhalni svetlini.